Abdulmuheymin SEHO | “ÜNİVERSİTEYE SINAVSIZ GİRİYORLAR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Abdulmuheymin SEHO

Tarih : 5.04.2021  E-Mail : muheyminseho@gmail.com


“ÜNİVERSİTEYE SINAVSIZ GİRİYORLAR”

Çok tartışılan konulardan biri “Üniversiteye sınavsız giren suriyeliler” konusu ..

Yani Tıklagir sistemiyle üniversiteye girmeyiz.

Peki Suriyeliler ve genel olarak yabancılar Üniversiteye nasıl giriyorlar?

Öncelikle birkaç ufak hafif önemsiz adım aşmamız lazım bundan sonra kolayca girebiliriz, Peki bu küçük adımlar nelerdir?

İlk başta Suriyeli (Yabancı) öğrenci lise bitirmesi lazım, yabancı veya yurtdışından bir diploması varsa ona denklik yapması, Türkçeye çevirmesi, Noter’e göndermesi, bundan sonra GaziAntep’e ve İstanbul’a aktarılması, birkaç hafta kalıp sana denklikli halinde gelir (biz bu aralarda her yere para dağıtıyoruz yani beleş değil), ya da istersek Türkiye okullarında bir sene lise okuyup ve sınavlarına girip diplomayı alabiliriz. Peki lise işlerini bitirdik, diplomayı aldık, Üniversiteye kolayca girebilecek miyiz? Tabiki Hayır!

YÖSYabancı Öğrenciler Sınavı”’na girmemiz lazım, Peki Yös sınavı nasıl? Kim yapabilir ve nasıl başvurulabilir? YÖS bir Geometrik Matematik ve Zeka egzersizleri her kitabında en az 200 sayfası vardır, bu YÖS’ü en azından bir sene okunması lazım çünkü hiç kolay değil ve bu senenin her ayında en az 200TL dershanelere ödememiz lazım, Peki YÖS’ü okudum ve kendimi hazırladım ne yapmam lazım?

Ancak Üniversiteler YÖS sınavı yapmaya başlıyor, Üniversiteler de bu sınavı beleş ve Ücretsiz bir şekilde yapmaz, en Ucuz sınavın fiyatı 300TL ve binlerce öğrenciler giriyor (Üniversiteler sadece YÖS Sınavlar sayesinde zengin oldu), bunu da bilelim, Öğrencilere sadece bir sınav hiç yetmez, yani çoğu en az 5 sınava girmesi lazım,ve her sınavında ücret, yol, otel, yemek parası dağıtıyor, peki neden o kadar abartılı bir şekilde israf ediyorsunuz? Tabi israf etmemiz lazım çünkü her üniversite sadece ve sadece kendi sınavını kabul ediyor, yani başka üniversitelerin sınavlarını çoğu kabul etmiyordur ve geçersiz sayıyordur. Şimdi bir sürü Üniversiteler aynı senede iki ya da üç YÖS sınavı yapıyor, NİYE? (çünkü üniversiteler para doyamıyor) ve yabancı öğrenciden hep para alıyor.

Peki şimdi bir sürü sınava girdik ve bu sene yaklaşık 8,000-10,000 TL masraf yaptık, Üniversiteye girebilecek miyiz? Yani Hayır diyemem ama önce başvuru yapmamız lazım,ve bazı üniversiteler sadece sınav ücretini almıyor, başvuru ücretini de alıyor (Üniversite için kayıt ücretinden bahsetmiyorum bile), başvuru yapıp para ödeyip beklememiz lazım. Şuan YAŞASIN, Yabancılara AYIRILMIŞ kontenjanlarından biri kazandık, tebrikler!, yani şimdi Üniversiteye girebileceğim değil mi? Evet gireceksin ama çok küçük bir şey kaldı, TÖMER sınavını geçmen lazım ve ona da para ödeyerek C1 seviyesini kazanman lazım, bence C1 seviyesini aşamazsın şimdi, bir sene daha üniversiteni uzatıp hazırlık yapıp Türkçe Kursuna katılıp ve bir sene boyunca her seviye için en az 1200TL  ödemen lazım (yalnızca bilgi için C1 5’inci seviyede) yani öğrenci 6000TL daha ödemesi lazım.

Ve bu şekilde Suriyeli öğrenci iki üç sene boyunca üniversiteye girebilmesi için bol bol çalışması, okuması ve ödemesi lazım. Ancak bu kolay adımlara aşarak Üniversiteye kolayca girebildik..

 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA