Hasret ÇOBAN | BESİNLERİN SAKLANMA KOŞULLARI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Hasret ÇOBAN

Tarih : 18.04.2019  E-Mail : diyetisyenhasretcoban@gmail.co


BESİNLERİN SAKLANMA KOŞULLARI

Besinleri ne kadar tükettiğimiz kadar önemli bir konu ise besinleri nasıl tükettiğimizdir.  Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kirlenme besinlerin güvenli olarak tüketilmesini etkilemektedir. Bu nedenle  besinlerin hazırlanması ve saklanması süresince bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Günümüzde süte uygulanan ısıl işlemlerle sütün mikroorganizmalardan uzaklaştırılması sağlanmakta ve kullanım süresi uzayabilmektedir. Pastörize sütler, UHT sütlere göre daha düşük sıcaklıklarda üretildikleri için yazın 1 gün, kışın ise 3-4 güne kadar buzdolabında tüketilebilirler. UHT sütler ise açılmadan buzdolabında 3-4aya kadar tüketimi sağlanabilmektedir. Sütlerin  buzdolabında depolanmasında sıcaklık 4 C  yi geçmemelidir.
  • Etlerin saklanmasında ise özellikle dondurulma işlemine dikkat edilmelidir. Dondurulmuş etler çözülme işlemine tabi tutulduktan sonra tekrar dondurulmamalıdır.  Dondurulmadan saklanacak etler buzdolabında 0-2 derecede 2-3 güne kadar saklanabilir. Kıyma ise ete göre daha dayanıksız olduğu için 24 saatten fazla saklanmamasına özen gösterilmelidir.  Sucuk, salam, sosis gibi ürünlerde ise ete göre içerisindeki su oranının fazla olması sebebiyle tüketimi 3 güne kadar yapılmalıdır. Eğer açılmamışsa bu süre 6 aya kadar uzayabilmektedir.
  • Kurubaklagillerin ve tahılların saklanmasında ortamın nem oranına dikkat etmek gerekmektedir. Nemli ortam böceklenmenin oluşmasına, çok sıcak ortam ise besinin kuruyarak pişme süresinin uzamasına neden olmaktadır.
  • Meyve ve sebzelerin saklanmasında özellikle reçel yapımı, kurutma, salamura, dondurma ve konserve gibi yöntemlerden yararlanılmaktadır.  Reçel yapımında şeker oranının az olması mikrobiyolojik tehlikelere neden olabilmektedir. Dondurma işleminde ise dondurulacak meyve ve sebzelere önce kaynar suda 1-2 dakika kadar şoklama işlemi uygulandıktan sonra dondurulması tüketim süresinin artmasını sağlamaktadır.
  • Meyve ve sebzeleri buzdolabında saklamada ise sıcaklık değerleri ve süreler besinin çeşidine göre değişiklik göstermektedir.  Örnek olarak patates-soğan gibi sebzeler için 15-20 C sıcaklıkta 3 haftaya kadar tüketim uygunken yeşil sebzelerde bu durum 5 C ve 5 güne kadar düşmektedir. Meyvelerde de buzdolabında saklama durumu bu şekilde değişkenlik göstermektedir. Örneğin saklama ömrü çilek gibi meyveler için 2 gün iken portakal için bu süre 2 haftaya uzayabilmektedir.

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA