Mersin’de darbe girişimi davası 20 Haziran’da başlayacak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’de darbe girişimi davası 20 Haziran’da başlayacak


 

Mersin’de Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 25’i tutuklu 29 şüphelinin yargılanmasına 20 Haziran’da başlanacak. Sanıklar, 4̵

Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Güngör tarafından hazırlanan ve Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 462 sayfalık iddianame kapsamında sanıklar ilk kez 20 Haziran'da hakim karşısına çıkacak.

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davada, darbe gecesinde kendisini sözde 'sıkıyönetim komutanı' ilan eden eski Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Demirhan ve 3. Sınıf Emniyet Müdürü Dağdelen'in aralarında olduğu, çoğunluğu rütbeli askerlerden oluşan 25'i tutuklu 29 sanık yargılanacak. İddianamede, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı isyan, silahlı terör örgütüne üye olmak ve bu suçlar için anlaşmak" suçlarını işledikleri kaydedilen sanıklar, haklarında 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

“ASKERLER, KAPIYA POLİS GELDİĞİ ZAMAN ALMAYACAKSINIZ, GEREKİRSE VURACAKSINIZ”

İddianamede ayrıca darbe girişimi gecesine ilişkin kamera kayıtları, telefon mesajları ve telsiz konuşmaları başta olmak üzere çok sayıda delile yer verilmiş, darbe girişiminin Mersin'deki başı ve yöneticisi olarak gösterilen Demirhan'ın makamındaki aramada bulunan bir evrakta, 16-21 Temmuz tarihlerindeki tüm randevu ve planlamalarının üzerini çizerek iptal ettiği belirtilmişti. Demirhan'ın, kendisine bağlı birlik komutanlarına darbe girişim gecesi, "Durum değişti, toplanma planı uygulanacak, personelin toplanması gerektiği" şeklinde sözler söyleyerek tüm personeli görevi başına çektiği, lojmanından çıkarken nöbetçi askerlere “Askerler, kapıya polis geldiği zaman almayacaksınız, gerekirse vuracaksınız” diyerek emir verdiği de iddianamede yer alırken, Demirhan'ın darbe gecesinde makamına gelen Müdür Dağdelen ile işbirliği yaparak polis telsizinden sıkıyönetim ilanı yapmaya çalıştığı yer aldı.

Öte yandan, iddianamede Demirhan'ın, birliğe polislerin geldiğinin kendisine iletilmesi üzerine, "Kim size engel olursa vurma yetkisine sahipsiniz" dediği, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanının talimatıyla karargah binasını izleyen sahil güvenlik botunun kendilerine yönelmiş olduğunu görünce de TCG Taşucu Gemisi'nin komutanını arayarak, silahlarını sahil güvenlik botu ve limandaki polislere doğrultmasını, gerekirse ateş etmesini emrettiğinin altı çizilmiştir.

Kendini "sıkı yönetim komutan yardımcısı" ilan eden Dağdelen'in ise darbeci komutanın emriyle denizde hazır bekleyen botla birlikte kaçışının planlandığı, limandan çıkışın yasaklanması üzerine tanınmamak için işçi kıyafeti giydiği, saklanmak için girdiği bir camide de polislerce yakalandığı iddianamede yerini aldı. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA