Kabus sürüyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kabus sürüyor!


 

Akdeniz ilçesine bağlı Çay Mahallesi’nde kanalizasyon hattından sızan zehirli gaz nedeniyle bir genç kızın hayatını kaybetmesinin ardından şimdi de evlerin içine yine ağır koku yayan, siyah renkte zehirli sular sızıyor.

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Merkez Akdeniz İlçesi’ne bağlı Çay Mahallesi’nde zehirli atık krizi artarak devam ediyor. 15 yaşındaki Midya Mustu isimli genç kızın kanalizasyon hattından evinin banyosuna sızan zehirli gaz nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından mahalledeki evlere bu seferde siyah renkte zehirli kimyasal sular doldu. 64104 sokakta bulunan ve içersinde 11 kişinin yaşadığı 3 katlı bir evde yaşanan olayda kanalizasyona bağlı bahçe giderinden kimyasal atık sular binanın avlusuna doldu. Yaşanan ölümlü olayın ardından bir kimyasal suların evlere dolduğu Çay Mahallesinde gerilim tavan yaparken gözler bir kez daha Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (MESKİ) çevrildi.

“AİLEMİZ İÇERİDE BİZ DIŞARIDA MAHSUR KALDIK”

Evine kimyasal atık suyu dolan Deniz Güzel isimli vatandaş, MESKİ’nin ilgisizliğinden dert yandı. En ufak bir yağışta evlerinin kanalizasyon hattından gelen sular altında kaldığını ifade eden Güzel, artık kimyasal atıklarında evlerinin içine dolmaya başladığını kaydetti. Güzel, “O gün siyah renkli zifte benzeyen bir su hiç yağmur yokken evimin içine doldu. Ben işteydim. Eşim aradı ağır derece kötü kokan bir suyun bahçeye dolduğunu söyledi. Mahallemizde daha önce yaşanan ölümlü olayın ardından kokmuşlardı. Eve gittiğimizde, ailelerimizin bina içinde mahsur kaldığını gördük. Koku nedeniyle bizde evin içine giremedik. Derhal MESKİ’ye haber verdik ama hem geç geldiler hem de hiçbir şey yapmadan çekip gittiler. Daha bir ay olmadı genç bir kızımız kanalizasyondan gelen kokudan zehirlenerek hayatını kaybetti. MESKİ’yi defalarca uyarmamıza rağmen buna bir çözüm bulamadılar” dedi.

“KAYA MUTLU DÖNEMİNDEN KALAN BORULARI KULLANIYORUZ”

Konuşmasında sık sık MESKİ’yi eleştiren vatandaş Güzel, “Biz artık hakkımızı Başbakanlık Çözüm Merkezi’nde arayacağız. Biz evimizin içine dolan, siyah sudan numune aldık, fotoğraflarını ve videolarını çektik. Elimizdeki tüm kanıtlar Başbakanlığa göndereceğiz. Çünkü yaşanan ölümlere rağmen muhtarın ve bizlerin şikâyetlerine rağmen MESKİ bizimle ilgilenmiyor. Kanalizasyonu açıp bakıyorlar, sonra sorun yok deyip çekip gidiyorlar. Bu suyun artık evimize dolmasını istemiyoruz. Biz bu binada 5 aile olmak üzere 11 kişi yaşıyor. Çocuklarımız, kardeşlerimiz perişan oluyor. Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu okula giderken endişe duyuyorlar. Okula gitmek istemiyorlar. Ölüm yaşandığı için çok korkuyorlar. Sokağa çıkmak istemiyorlar. Kapıyı pencereyi açmaya korkuyoruz. Ama MESKİ’den gereken desteği göremiyoruz. Bir ihmalsizlik var. Kanalizasyon borularının yeniden gözden geçirilmesi veya değiştirilmesini talep ediyoruz. Bu kanalizasyon boruları Kaya Mutlu döneminde yapılan borulardır. Aradan 40 yıl geçmiş, biz hala bu boruları kullanıyoruz. Mahallemizde fabrikalar açıldı yeni haneler geldi. Ama biz hala 40 yıl önceki kanalizasyon hattını kullanıyoruz. Kaya Mutlu döneminde ben çok küçüktüm bugün hala aynı borularla idare ediyoruz. Bu yetersiz altyapıya birde sanayi atıklarının bırakılmasına göz yumuyorlar. Bunun önüne geçmek için hiçbir şey yapmıyorlar. Sanki MESKİ mahallemize özel bu durum uyguluyor. Biz MESKİ’den artık gereken neyse onun yapılmasını talep ediyoruz. Eğer taleplerimiz karşılanmazsa Başbakanlığa MESKİ’yi şikâyet edeceğiz” diye konuştu.  

“TÜM KABAHATİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE MESKİ’NİNDİR”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Çay mahallesinde yaptıkları yol çalışmaları nedeniyle evlerin sokaklardan 1,5 metre aşağıda kaldığını da söyleyen vatandaş Deniz Güzel, “Yağmur yağdığında direkt olarak sokaktan aşağıda kalan evler su altında kalıyor. Her gelen belediye asfaltın üzerine asfalt döküyor. Sokaklarımız evlerimizden git gide yükseliyor. Örneğin bir boru döşüyorlar, eski asfaltı kaldırmadan onun üzerine bir daha asfalt döküyorlar.  Benim evim eskiden 1 metre sokaktan yukarıdayken şimdi 1,5 metre aşağıda kaldı. Buradaki sorunlarımızın tüm kabahati belediyenin ve MESKİ’nin kabahatidir. En ufak bir yağmurda bile evlerimizi su basıyor. Çünkü kanalizasyon hattı yetersiz olduğu için su en yakın nereden bulursa oradan çıkmak istiyor. Evimizin içindeki tuvaletin deliklerini kapatıyoruz, bu sefer mutfak lavabosundan bile su çıkıyor. Artık birde zehirli sular çıkıyor. Çocuklarımız ve kardeşlerimiz zehirlenebiliyor. İnsan hayatı bu kadar mı değersiz.   Mahallemizde en az 10 hane bu durumu yaşıyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa biz en son toplanıp belediyenin önüne gideceğiz. Anayasa’dan gelen tüm haklarımızı kullanacağız. Orada belediyeyi ve MESKİ’yi protesto edeceğiz.  Artık MESKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin burayı görmesi için bir kişinin daha mı ölmesi lazım. MESKİ’den ek dileğimiz bu sorunların çözüme kavuşturulmasıdır” şeklinde konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA