Afet Master Planı hazırlanmalı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Afet Master Planı hazırlanmalı!


 

Bu yıl 3.’sü “Doğal Afetler ve Afet Yönetimi” başlığıyla düzenlenen Mersin Kalite Sempozyumu’nda bilim insanlarından Mersin’e, “Afet Master Planı hazırlayın” çağrısı geldi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kalite yolculuğuna düzenlediği sempozyumlarla devam ediyor. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen kalite sempozyumunda, gazeteciler ve akademisyenler gerçekleştirdikleri söyleşiler ile katılımcıları kalite, mükemmellik modelleri, doğal afetler ve çevre konularında bilgilendirdi.

Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen Kalite Sempozyumu’nun ilk oturumunda Gazeteci/Yazar Fatih Altaylı ile Gazeteci/Yazar Mehmet Yılmaz, “Yaşam Biçimi Olarak Kalite” başlıklı söyleşilerini gerçekleştirirken, ikinci oturumda Dördüncü Boyut Akademi Kurucusu, Danışman ve Eğitmen Çağlar Çabuk’un moderatörlüğünde, DYO Boya Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Serdar Oran, İGDAŞ Stratejik Planlama ve Yön. Sis. Müdürü Mehmet Akif Demirtaş, YEŞİLAY Genel Müdürü Savaş Yılmaz ‘EFQM Mükemmellik Modeli Uygulamaları ve Kazanımları’ konusunda bir söyleşi gerçekleştirdi.

MERSİN AFET MASTER PLANI OLUŞTURULMALI

Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim İnan moderatörlüğünde gerçekleştirilen 3.oturumda ise Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zekai Görgülü ve Tema Vakfı Orman ve Kırsal Kalkınma Bölüm Başkanı Hikmet Öztürk, “Doğal Afetler ve Afet Yönetimi’ ile ilgili söyleşilerinde katılımcılara konuyla ilgili önemli bilgiler aktardı.

Afet bölgelerinde yapısal hasarların azaltılmasında bina yapımı ve zemin koşullarının önemi başlığı altında bir sunum yapan Prof. Dr. Selim İnan tarafından doğal afet türleri, afet yönetimi, afeti oluşturan riskler, doğal afetlerde insan faktörü, doğal afetlerin verdiği zararlar, afetlerde zarar azaltma ve doğal afetlerin yol açtığı zararlarla ilgili katılımcılar bilgilendirildi.

Tema Vakfı Orman ve Kırsal Kalkınma Bölüm Başkanı Hikmet Öztürk ise toprak, iklim değişikliği ve sürdürülebilir tarım konu başlığı ile gerçekleştirdiği sunuma ‘Toprak yoksa hayat yok’ içerikli kısa video gösterimi ile başlayarak, toprak ekosistem hizmetleri, toprak bozulumu, iklim değişikliği sonucu tarımsal ürün fiyat ilişkisi, karbon salınımını azaltma ve depolama ve sürdürülebilir tarım ağları konuları ile devam etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zekai Görgülü ise doğal afetler, planlama ve Mersin konusu hakkında gerçekleştirdiği sunumda, Mersin’de meydana gelmiş ve gelecek afetlerin kaçınılmazlığı, kentte bir afet öncesi ve sırasında uygulamaya konulacak yöntemler, afete hazırlık ve acil müdahale yöntemlerinin belirlenmesi ve oluşturulması gereken Mersin Afet Master Planı ve bu planın ana hatlarından bahsetti.

Mersin Afet Master Planı’nın afetler karşısında Mersin’de alınması gereken çok yönlü önlemleri eşgüdüm altına almayı hedefleyen, uzun dönemli bir perspektifle yapılması gereken işleri, topyekûn eyleme geçme prosedürlerini, fiziki ve mekânsal kararları da kapsamak üzere oluşturulması gereken bir yol haritası olduğundan bahseden Görgülü, bu süreçte yerel yönetimlerin yanı sıra Valilik ve İlçe Belediyeleri ile ilgili çeşitli kamu yönetim birimlerinin katkı sağlamasının zorunluluğundan bahsetti.

EDİZ HUN’DAN VR MERSİN’E TAM NOT 

Sanatçı, siyasetçi, öğretim görevlisi Ediz Hun, 4. oturumu sevgi teması ile dünya çapında çevre kirlilikleri, çevre kirliliğinin canlılar üzerine etkisi, ozon tabakası, küresel ısınma, ormanların tahribi, deniz kirliliği, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji, sucul ortamlardaki kirlilikler ve demografi gibi birçok konuda sohbet havasında gerçekleştirdi. Ediz Hun, oturumun sonunda salonda bulunan katılımcıların sorularını cevapladı.

Mersin’in internet ortamında sanal tur yöntemi ile tanıtımının yapıldığı, kent genelinde 272 noktada hava, kara ve gece-gündüz çekimlerinin yer aldığı, 2016 yılı Eylül ayında dünya çapında en iyi “TravelByDrone.com videosu” seçilen, ‘vr.mersin.bel.tr’ resmi web sitesinin de IAVA tarafından her yıl ABD’de düzenlenen dünyanın en prestijli uluslararası ödüllerinden biri olarak gösterilen W3 Awards 2016'da ‘Mobil Sayfa ve Aplikasyon Seyahat Dalı’ ve ‘Online Videolar Seyahat Dalı’ kategorilerinde dünya ikinciliği elde eden VR Mersin Projesi ile ilgili Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı personellerinden bilgi alan Ediz Hun, projenin çok başarılı bulduğunu belirtti.

Tören sonunda sanatçı Ediz Hun ve KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı’ya günün anısına Nusret Mayın Gemisi maketi hediye edildi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA