Mut’ta turfanda kayısı ihracatı başladı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mut’ta turfanda kayısı ihracatı başladı


 

Mersin’in Mut ilçesinde turfanda kayısı ihracatına başlandı. Bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 35 bin ton kayısı ihracatından 40 milyon dolar gelir beklendiği bildirildi.

Türkiye’de turfanda sofralık kayısının ilk hasadı Mersin'in Mut ilçesinde yapılmaya başlandı. Hasadı yapılan kayısı, hem iç piyasaya sunulmaya hem de ihraç edilmeye başlandı. Açık alanda yetiştirilen sofralık kayısının kilosu ise 3 ile 3,50 lira arasında değişiyor. Mikro klima özelliğine sahip olan Mut coğrafyasında yetişen kayısının aroması, yüksek albenisi sebebiyle her yıl yoğun talep görüyor.

Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, "Kayısı ihracatına başlamış bulunmaktadır. Öncelikle şu anda Orta Doğu pazarına ve ağırlıkta Irak pazarına ihracat yapılmaktadır. Avrupa ve Rusya pazarına da ihracat devam etmektedir. Şu anda Ninfa ve Madador cinsi kayısı ihracatı 2 TL ile 3 TL arasında devam ediyor. Trintina kayısı cinsi ise 3 TL ile 3,50 TL. arası alıcı buluyor. Orta Doğu bölgesi yüksek bir pazar olmadığı için 1,50 ila 1,80 TL arası ihracata kayısı alımı yapılıyor. Mut Kayısısında görüntü, kalite ve rengi son derece iyi durumda. Bütün ihracatçı firmalar beğeni ile bizler ve komisyoncu arkadaşlarımızla yapacakları ihracatın bağlantısını yapmakta. Bu sene kapsamlı bir ihracatın olmasını bekliyoruz" dedi.

İlçede bu yıl 56 bin dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığı, rekolte beklentisinin ise 95 bin ton civarında olduğu bildirildi.

İç piyasada satılan sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85’i de bölge üreticileri tarafından karşılanıyor. Kayısı hasadının yeni başlamasına rağmen, halden günlük 400 ton iç piyasaya, 150 ton civarında da dış piyasaya kayısı gönderiliyor.

Bu yıl kayısı fiyatlarının iyi gittiğini belirterek, verimden çok memnun olduklarını dile getiren üreticiler, "Bu yıl kaliteli erik ve kayısı üretiminden dolayı para kazanıyoruz. Erkenci kayısı ve erik üretimi yaparak hasattan daha iyi verim elde ediyoruz" dedi. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA