Peki yıkılabilecek mi?


 

Mersin’de tepkilere rağmen Atatürk Parkı içerisinde inşa edilen Trafik Denetleme ve Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü Hizmet Binası için ‘Kanuna aykırı’ kararı çıktı. Danıştay 6. Dairesi’nin kararının üzerine kaçak durumuna düşen Hizmet Binası’nın yıkılıp yıkılamayacağı merak konusu oldu.

SONER AYDIN

Mersin’de 26 Aralık 2012’de kentin tek yeşil alanı olarak kalan Atatürk Parkı içerisine kurulan Trafik Denetleme ve Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü Hizmet Binası için Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonuçlandı. Mimarlar Odası’nın yapıyı mahkemeye taşımasının üzerine Danıştay 6. Dairesi binanın “hukuka aykırı” olduğuna karar verdi. Danıştay’ın kararını değerlendiren Mimar Odası, kararın sevindirici olduğunu ancak ilgili kurumların üzerine düşen ‘hassasiyeti’ yerine getirmesi gerektiğini söyledi. 

“BİNA RUHSATSIZ VE İMAR PLANI İLKELERİNE AYKIRIDIR”

Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilen açıklamada kararı değerlendiren Şube Sekreteri Ünal Şahin, söz konusu binanın imar durumuna ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu söyledi. Söz konusu alanın, 1950’li yıllarda Mersin Limanı inşaatı nedeniyle denizin doldurulmasıyla elde edilen bir alan olduğunu dile getiren Şahin, 1960’lı yıllarda ise hazine adına tapuya tescilinin yapıldığını, o tarihten itibaren ise, kamu kullanımına açık bir alan olarak günümüze geldiğini aktardı. Hizmet binasının ise Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 16 Nisan 2010’da 1/1000 ölçekli uygulama imar planında işaretlemesinin üzerine 26 Aralık 2012’de şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı bir şekilde inşa edildiğini belirten Şahin, “Bu konuda uzman meslek odası olarak konuyu ilgililere yazılı olarak iletmemize rağmen ısrarla yapım gerçekleştirilmiştir. Biz Mimarlar Odası olarak bu tür hizmet birimlerinin yapılmasına karşı olmadığımızı ancak bu tür kamusal yapıların şehircilik ilkelerine ve planlama hiyerarşisine uygun olarak yapılması kentin menfaatinedir. Bu nedenlerle anılan mahkeme kararı Danıştay 6. Dairesi’nin 2015/387 Esas nolu 2016/9625 karar no ile onanmış olup, temyiz isteminin reddiyle alınan kararın onanmasına karar verilmiştir. Anılan yapının yapı ruhsatının ve bu işleminin dayanağı olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planının hukuka uyarlılığı olmadığından iptaline karar verilmiştir. Dolayısıyla anılan alan ve bina ruhsatsız ve imar planı ilkelerine aykırıdır. Bu konuda ilgili kurumların gerekli hassasiyeti göstermesini istiyoruz” dedi.

“KURUMLAR GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİ”

Mimarlar Odası Şube Başkanı Ömer Sakar ise, İdari Mahkeme’nin bilirkişi raporlarını yeterli bularak ruhsatın iptaline ve buna dayanarak olan Büyükşehir Belediyesi’nin 16 Nisan 2010 tarihli imar planının da iptal edildiğini söyledi. Karşı itirazların da Danıştay tarafından ret edildiğini kaydeden Sakar, ilgili kurumların görevlerini getirmesini istedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA