MERSİN ‘DE TURFANDA MEYVE HASADI BAŞLADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN ‘DE TURFANDA MEYVE HASADI BAŞLADI


 

Turfanda meyvecilikte Türkiye’nin başkenti ve meyve deposu Mersin’de, turfanda şeftali, nektari, kayısı, kiraz, Japon eriği ve serada üzüm hasadı başladı.

Örtü altı meyvecilikte Türkiye’nin yüzde 69 meyve ihtiyacını karşılayan ve iyi tarım uygulamalarıyla insanlara sağlıklı meyve yediren Mersin, bu özelliklerini tüm dünyaya duyurmayı hedefliyor. 

Türkiye’nin önde gelen tarım kenti olan Mersin, açık alanda ve örtü altında (sera) yetiştirilen turfanda meyvecilikte de ilk sıraya yerleşti. 382 bin hektar tarım alanına sahip kentte, bu alanın 129 bin hektarında meyve üretimi yapılıyor. Bu rakam, bölge tarım alanlarının yüzde 34’ünü oluştururken, 18,9 milyon ton olan Türkiye’nin toplam meyve üretiminin 2,3 milyon tonunu üreten Mersin’in, ülkenin meyve ihtiyacını karşılama oranı ise yüzde 12 ile 15 arasında bulunuyor. Ülkenin 422 bin tonluk örtü altı meyve üretiminin 291 bin tonu da Mersin’de yetiştiriliyor.

TURFANDA NEKTARİN VE KİRAZDA İLK HASAT YAPILDI
Anamur muzu, Silifke çileği, Tarsus beyazı üzümü, Tarsus sarıulak zeytini, Mut kayısısı, Erdemli limonu gibi marka ürünleriyle ön plana çıkan, ayrıca narenciye, nar, şeftali ve tropikal meyveler başta olmak üzere 65 çeşit meyve üretilen Mersin’de, turfanda nektarin ve kirazda ilk hasat yapıldı. Bu kapsamda, birçok meyvenin turfanda olarak üretilebildiği ve ülkenin ilk hasadının yapıldığı Mersin’in, marka olmuş meyveleriyle Türkiye’nin meyve deposu olduğunu tüm dünyaya duyurmak için ‘Mersin Meyve Hasat Günleri’ etkinliği düzenlendi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin işbirliğinde düzenlenen etkinlik çerçevesinde, Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı kırsal mahallelerde iki bahçeye basın gezisi düzenlendi. 
Tarsus merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Cırbıklar Mahallesi’nde 600 dekarlık Ekincioğlu nektarin, şeftali ve erik bahçesinde başlayan hasat gezisi, yine merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Çakıllı Mahallesi’ndeki Karaoğlu kiraz ve kayısı bahçeleri ile üzüm bağlarında sona erdi. Basın mensupları, turfanda meyvelerin toplanmasına, ayıklanmasına ve kasalara yerleştirilmesine tanıklık ederken, dalından meyve toplayarak taze taze yemenin de zevkine vardı.

“MERSİN, TURFANDA MEYVECİLİKTE TÜRKİYE’NİN BAŞKENTİDİR”
Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Karaoğlu, Türkiye ve Mersin’in meyve üretim rakamlarını verdiği konuşmasında, Mersin’in tropikal, subtropikal, sert çekirdekli ve yumuşak çekirdekli meyveler olmak üzere üzüm, zeytin, çilek, keçiboynuzu ve yenidünya gibi 65 çeşit ürünün yetiştirildiği Türkiye’nin mikro klima iklimine sahip istisna bir kenti olduğunun altını çizdi. Havaların ısınmasıyla birlikte bölgede turfanda meyve olarak kayısı, şeftali, nektarin, Japon eriği, kiraz ve serada üzüm hasadına başladıklarını bildiren Karaoğlu, Mersin’in marka olmuş meyveleriyle ön plana çıktığını vurguladı. Karaoğlu, “Mersin, örtü altı meyvecilikte Türkiye’nin yüzde 69 meyve ihtiyacını karşılamaktadır ve turfanda meyvecilikte Türkiye’nin başkentidir. Mersin, limon, muz, çilek, keçiboynuzunda Türkiye’de liderdir. Kayısı üretiminde 107 tonla 2’inci durumdadır. Türkiye’nin yüzde 35’lik üzüm ihtiyacını karşılamaktadır. Şeftali, nektarin, nar, portakal ve mandarin üretiminde söz sahibi olan Mersin, açıkta ve serada turfanda meyve üretiminde Türkiye’nin tek istisna bölgesidir” şeklinde konuştu.
Karaoğlu, normalde bin rakımın üzerindeki bölgelerde yetişen kirazı da sahilde 200 rakımda yetiştirmeyi başardıklarını belirterek, birinci kiraz çeşidini 18 Nisan’da, ikinci kiraz çeşidini de 5 Mayıs’ta hasat ettiklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından, Başkan Kocamaz ve protokol üyeleri hasat halayı çekerek, ilk hasadı kutladılar. Etkinlik, bahçe gezisiyle sona erdi. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA