“Onların arkasında sermaye bizim arkamızda halk var! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Onların arkasında sermaye bizim arkamızda halk var!


 

Arkasında ki halk gücü ile bugün 16’ıncı kez kapılarını açıyor. Gönüllülük esasıyla çalışan isimlerin omuzlarında yükselen festival kapsamında dünyaca ünlü sanatçılar müzikten şiire, şovdan dansa Mersinlilere unutulmaz anlar yaşatmaya hazırlanıyor.

Hediye Eroğlu – Mehmet Nabi Batuk

Binlerce yıl çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan ve kazandığı zengin kültürel mirasını yaşatmak adına çeşitli organizasyonlara imza atan Mersin’de, 16 yıldan buyana gönüllülük esasıyla düzenlenen Mersin Uluslararası Müzik Festivali bugün başlıyor!

Anadolu’nun tek uluslararası müzik festivali olan ve aynı zamanda Türkiye’deki 7 uluslararası müzik festivalinden de biri olma özelliği taşıyan Mersin Müzik Festivali, Avrupa Festivaller Birliği’ne (EFA) de üye.

Ancak en önemli özelliği arkasında ki halk gücü olan festival, tamamen gönüllük esasıyla çalışan birkaç ismin organizasyonu sırtlaması ile varlığını sürdürüyor.

Kiliseden tarihi alanlara kentteki değişik mekanlarda 14 konserin yapılacağı festival; klasik, pop, Türk halk müziği ve Türk sanat müziğinin birçok usta ismini Mersin’liler ile buluşturacak.

Ustalardan genç yeteneklere dünyaca ünlü seslerin performans sergileyeceği festivalde birçok etkinliğin ücretsiz yapılacak olması dikkat çekiyor. Ücretli etkinliklerde ise bilet fiyatlarının 15 ile 70 TL gibi düşük bütçelerde seyretmesi festivale her kesimden sanatseverin katılımını güçlendirecek.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Festival Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, tarımı, ticareti ile Türkiye’yi doyuran Mersin’in, bu festival ile de ruhunu doyurduğunu söyleyerek, tüm etkinliklerde biletlerin yüzde 50’sinden fazlasının satıldığını söyleyerek, sanatseverleri geç kalmamaları için uyardı.

“MÜZİK RUHUN GIDASIDIR”

SORU: Sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da takip ettiği bir festivalin hazırlık aşaması bitti sunum aşamasındayız. İçeride nasıl bir duygu ve heyecan yaşanıyor?

E. ŞANAL: Dünyanın önemli seslerini ve gruplarını Mersinliler ile buluşturmak için yoğun bir sezonu geride bıraktık. Her şey çok iyi gidiyor. Mersinli sanatseverlerin ilgisinden hayli memnunuz. bu anlamda büyük bir heyecanla 5 Mayıs'ı bekliyorduk.

SORU: Müzik evrenseldir ve insanları birbirine yakınlaştıran en önemli argümanlardan bir tanesidir. Müziğin bu özelliği noktasında ayrı bir gücü yok mudur?

E. ŞANAL: İnsanlar konuşmaya başlamadan önce sanat ile anlaşmaya başlıyorlar. Bunun en başında da müzik en önemli iletişim aracı olmuştur. Müzik bambaşka bir noktadır ve sanatın en temelinde yer alır. Ve her şey müziğin altyapısında oluşuyor. Tabii ki insan oğlunu sanattan ayırırsanız başka bir şeyler ortaya çıkabilir. Çünkü küm duyguların gelişmesinin altında müzik ve sanat vardır. Bununla insan bedeni doyurmamız lazım ki ruhu da doygun olsun.

SORU: Festival sadece müzik ile kalmıyor, gösterimler, danslar ile desteklenen performanslar da sergileniyor. Bu durum ayrıca bir çekim yaratıyor mu?

E. ŞANAL: Son yıllarda birçok festival bu konjonktürü aldı. Dünyada sadece klasik, etnik, Jazz müzik olarak kalan çok az festival kaldı. Mersin Uluslararası Müzik Festivali de bu gelişimi içinde yaşatıyor. ‘Yerelden evrensele’ sloganı ile çıktığımız yolda müziği görsel bir şölen ile sanatseverlerle buluşturuyoruz.

 

“ARKAMIZDA HALK VAR”

SORU: Bu organizasyon çok emek isteyen bir iş, festivalde kimlerin emeği vardır?

E ŞANAL: Bu çok özel bir durum; Türkiye'de bizim kategorimizde 7 tane festival var. 2’si Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından destekleniyor. Diğer 4’ü ise büyük firmalarca sponsorluk ile destekleniyor. Biri de bizim gönüllük esasıyla yaptığımız Mersin Müzik Festivali ise halk tarafından destekleniyor.

Ayrıca 7 festivalden 5’i Avrupa Festivaller Birliği’ne kabul edilmiş olup, biri de yine Mersin’dir.

Festivalimizin 15 kişiden oluşan bir yönetim kurulu olup, bu isimlerin tamamı gönüllüdür.

 

“ANADOLU’NUN TEK ULUSLARARASI MÜZİK FESTİVALİYİZ”

SORU: Festivale sahip çıkılmaması ile ilgili eleştiriler var, siz neler söyleyeceksiniz?

E. ŞANAL: Normalde bu tür organizasyonların devasa bütçeleri olur ama biz festivalimizi çok komik bir bütçe ile gerçekleştiriyoruz. Anadolu’nun tek uluslararası müzik festivalini; herhangi bir belediyenin 3 günlük şenlik bütçesi ile eşdeğer bir bütçe ile yapıyoruz. Bir çok hizmet gönüllü yürütüldüğü için festival bütçesi düşük rakamlarla gerçekleştirilebiliyor. Gelişmiş ülkelerde yerel yönetimler bütçelerinin yüzde 10'nu sanata ayırırlar. Sanıyorum bizde de durum böyle ama bu kaynağın gerçek anlamda kültür ve sanata harcanıp harcanmadığını bilmeyiz. Biz de bütçelerimiz yüzde 10'nu gerçekten kültür ve sanat organizasyonları için ayıralım. Gerekten bu işi büyütelim.

 

EN ÖNEMLİ SORUN KURUMSALLAŞMA!

SORU: Festivalin en önemli handikabı kurumsallaşma. Bu konuyla ilgili neler yapılıyor?

E. ŞANAL: Biz tüm işlerimizi bir dernek üzerinden yapıyoruz. Bazen işlemler sırasında çok zorlanıyoruz. Keşke; İstanbul ve Ankara'daki gibi sadece bu işlerle uğraşan bir vakıf olsa. Sadece sanatsal etkinlik yapan bir vakfımız olsa da kurumsallaşsak. Daha önümüzde bu süreç yeni yeni olgunlaşıyor.

 

DOLU DOLU BİR PROGRAM SİZİ BEKLİYOR

SORU: Festival bugün başlıyor, program ile ilgili de biraz bilgi verebilir misiniz? Sanatseverleri neler bekliyor?

E. ŞANAL: Festivalin açılış etkinliği bu akşam KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın vereceği konser ile başlıyor. Saat 20:00’de Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek konserin orkestra şefliğini Mersinliler’in yakından tanıdığı Ali Hoca yaparken, Murat Karahan ve Teona Dvali solist olarak performans sahneleyecekler. Ayrıca orkestraya Mersin’den sanatçılar da destek verecek.

 

“ÖZELLİKLE TÜRKÜLERİMİZE ÇOK SAHİP ÇIKIYORUZ”

Festivalin ikinci yani yarın gününde Toroslar Belediyesi Amfi Tiyatro’da ünlü sanatçı Musa Eroğlu, bir konser verecek. Ücretsiz olarak yapılacak etkinlik halkın festivale katılımı adına büyük önem taşıyor. Bu konser ile türkülerimize de sahip çıktığımızı göstermiş oluyoruz.

9 Mayıs’ta ise Mersin Üniversitesi (MEÜ) Yenişehir Kampusü’ndeki Nevit Kodallı Salonu’nda İbrahim Yazıcı&Berfin Aksu konseri gerçekleştirilecek. Tanınmış bir orkestra şefi olan İbrahim Yazıcı bu defa karşımıza piyanist yönü ile çıkacak. Ülkemizin gelecekteki yıldız adaylarından biri olan ve Mersin’den yetişen Berfin Aksu da konserde Mersinliler ile buluşacak. Mersin'den kanatlanıp dünyaya açılan bu tarz sanatçıların kent ile buluşması önemlidir. Festivalimizin bir amacı veya misyonu da aslında budur.

Konserin yapılacağı Nevit Kodallı Konser Sahnesi ise çok güzel bir akustiğe sahip olması nedeniyle ayrıca değerlidir.

11 Mayıs’ta bu yıl 7incisini yaptığımız Beste Yarışması Konseri ve Oylaması gerçekleştirilecek. Mersin Kültür Merkezi’nde saat 20:00’de ‘Mersin Limanı Ritmini Arıyor’ sloganıyla yapılacak yarışmada 30’a yakın başvuru olması Mersin için ayrıca anlamlıdır. Bu yarışma sayesinde şuan elimizde Mersin temalı, doğrudan halkın seçtiği 6 tane beste var. Bu besteleri gelecekte bir albüm olarak kente sunabiliriz.

12-13 Mayıs’ta ise 18’inci Nevit Kodallı Korolar Şenliği’ni hayata geçireceğiz. Bu yıl 33 korunun şenlikte bine yakın sanatçıyı ağırlayacağız. 

14 Mayıs’ta ise Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde Fatih Erkoç & Orkestrası’nı ağırlayacağız. Ücretsiz olacak bu etkinliğe katılımın yoğun olmasını bekliyoruz zira, Fatih Erkoç, her kesimin sevdiği bir sanatçı.

16 Mayıs’ta ise Merin Kültür Merkezi’nde Ustalara Saygı Konseri gerçekleştirilecek. İki usta solist; Ayşegül Sarıca ve Ayla Erduran’ın sahne alacağı etkinlik, meraklıları için unutulmaz bir gece olacak. Her iki sanatçının da 80 yaşın üzerinde olması nedeniyle bu onları dinleyebilmek için önemli bir fırsat olacak.

17 Mayıs Çarşamba Günü saat 20.00’de Saygun & Quarted yaylı çalgılar dörtlüsü sahne alacak. Türkiye’nin en iyi yaylı çalgıcıları arasında ki 4 kişinin kurduğu orkestra, klasik müziğin çok özel eserlerini seslendirecek.

18 Mayıs Perşembe günü saat 20.00’de ise Yenişehir Kültür Merkezi’nde Karsu Dönmez Mersinliler ile buluşacak. Karsu Dönmez dünyaca tanınan bir sanatçı olmasına karşın ülkemizde yeni yeni keşfediliyor. Müzik otoriteleri tarafından Karsu’nun; gelmiş geçmiş çok önemli cazz ustalarının ve şuanda yaşayan caz ustalarının önüne geçeceği söyleniyor.  İnanılmaz bir gırtlak ve ses altyapısına sahip. Türk asıllı Hollandalı sanatçı operadan Neşet Ertaş türkülerine kadar çok geniş bir yelpazede eserler seslendiriyor.

Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin böyle bir misyonu da var. Dünyanın yıldızı olmaya aday sesleri Mersinliler ile tanıştırıyoruz.

MÜZİK, ŞİİR, GÖSTERİ, ŞOV HERŞEY VAR

20 Mayıs günü ise St. Paul Müzesi’nde Şarkılar ve Şiirlerin Dansı isimli inanılmaz bir atmosferde bir etkinlik yapılacak. Cihan Ünal, Prof. Dr. Erol Erdinç ve Elif Güreşçi’nin birlikte sahne alacağı gecede müzik ve şiir iç içe geçecek.

22 Mayıs’taise MEÜ Yenişehir Kampusu Nevit Kodallı Sahnesi’nde Sydney’den Mersin’e etkinliği yapılacak. Bu etkinliği konsolosluklar ile yaptığımız işbirlikleri kapsamında hayata geçireceğiz. Bugüne kadar Japonya’dan Amerika’ya, KKTC’den Avustralya’ya kadar pek çok konsolosluk ile işbirliğimiz oldu.Bu yıl da Avustralya ile bağ kurduk ve böyle bir etkinliğin hayata geçmesi için birliktelik sağladık.

Bu etkinliğin en önemli özelliği ise etkinlikte sahne alacak Ayşe Şanal’ın Mersin kökenli Avustralya vatandaşı olması. Anneannesi Mut doğumlu olan sanatçı Türkiye’ye, Mersin7e ilk kez bu etkinlik ile gelmiş olacak.

24 Mayıs’ta ise yine MEÜ Yenişehir Kampusü Nevit Kodallı Sahnesi’nde Viyana’dan Esintiler isimli etkinlik sahnede olacak. Bu etkinlik klasik müzik severler için çok özel bir buluşma. Etkinlikte; Piyanoda I Ting Chen sahne alacak. Dünyanın en büyük festivallerinde çalan müzisyenlerinden biri olan I Ting Chen, çello denince akla gelen ilk isimlerden biridir.

Festivalin kapanışı ise A Passage To Boollywood gösterisi ile yapılacak. Hint müziği ve dansının birlikte sahnelendiği görsel bir şölen olan etkinlik, 25 Mayıs’ta Yenişehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde saat 20’de gerçekleştirilecek. Şuanda salonun büyük bir bölümünün biletleri satıldı. 200 – 300 kişilik biletimiz kaldı. Gelmek isteyenlerin biraz acele etmeleri gerekiyor.

BİLET FİYATLARI SUDAN UCUZ!

SORU: Bilet fiyatlarına da biraz değinelim. Festival biletlerine baktığımızda fiyatların 15-70 TL arasında değişiyor. Bu rakamlar biraz ucuz değil mi?

E. ŞANAL: Keşke insanların gelir seviyeleri biraz yüksek olsa da bu sanatçıların asıl olarak emeklerini karşılayabilecek ücretlerden fiyatlar satsak. Örneğin açılış konserlerimizin bilet fiyatları 15 – 20 Lira arasında değişiyor. Yani bir sinema bileti fiyatına etkinliğe girebilecekler. Örneğin Musa Eroğlu gibi bir sanatçının konseri ücretsiz olacak.

Yani bilet fiyatları her kesime hitap edecek düzeyde. Bugün başlayacağımız festivalin hazırlanmasını ve sunumuna geçilmesine destek veren Mersinli sanat severlere çok teşekkür ediyor ve tüm Mersinlileri etkinliklere katılmaya çağırıyoruz.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA