Üniversitelilere cinsel şiddet eğitimi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Üniversitelilere cinsel şiddet eğitimi


 

Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (MERKAM) katkılarıyla Mersin Üniversitesi Cinsel Şiddeti Önleme Birimi tarafından “Cinsel Şiddet Farkındalık Eğitimi” düzenlendi.

Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen eğitim; Sağlık Yüksekokulu Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı ve Cinsel Taciz Komisyonu üyesi Doç. Dr. Mualla Yılmaz ve Avukat Nursen Yücesoy Temizkan tarafından verildi. Eğitime fakülte personeli de katıldı.

Cinsel şiddetin psikolojik, hukuki ve ekonomik bir yanı olan kapsamlı bir konu olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yılmaz, cinsel tacizin tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yaygın ve ciddi bir sorun olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Yılmaz, cinsel şiddet vakalarının saptanmasını ve mağdurlara destek sunulmasını amacıyla üniversitemizde Cinsel Şiddeti Önleme Birimi kurulduğunu belirterek cinsel şiddete maruz kalınması durumunda izlenecek süreçten söz etti.

Cinsel tacize uğrayan  kadın ve çocukların  psikolojik ve  fiziksel sağlığını, toplumsal ve ekonomik yaşantısını etkilediğini belirten Doç. Dr. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:  “Kadını utandıracak her türlü söz, davranış, kadının giyimi hakkında imalarda bulunmak, kadının isteği dışında bedenine dokunmak, cinsel içerikli konuşmalar yapmak cinsel tacizi tanımlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından her beş kadından birinin cinsel saldırı ve tacize uğradığı belirtilmiştir. Afrika, Latin Amerika ve Güney Asya gibi dünyanın farklı bölgelerindeki kız öğrencilerin  laboratuvar, derslik, yurt gibi üniversite bünyesindeki alanlarda akranları ve öğretmenleri tarafından cinsel istismar ve tacize maruz kaldıkları belirtilmiştir. Üniversite kampüslerinde yüksek oranda görülmesine rağmen  rapor edilme oranının da düşüktür. her yaş ve eğitim durumunda insanların maruz kalabileceği cinsel taciz; öğrencilerin akademik başarısını etkileyebilir, mezun olma oranını düşürebilir, hatta kalıcı ruh sağlığı  sorunlarına sebep olabilir.”

Doç. Dr. Yılmaz; cinsel tacizin toplumda ciddi bir sorun olduğunu, özellikle öğrencilerin cinsel şiddetin her türüne yüksek oranda maruz kaldığı, cinsel şiddetin daha çok tanıdık kişiler tarafından gerçekleştirildiği ve adli makamlara yansıtılmadığını söyledi. Doç. Dr. Yılmaz, üniversitelerde cinsel şiddete yönelik farkındalık programlarının hazırlanması, tüm çalışanların erişebileceği cinsel şiddeti önleme birimlerinin kurulması önerisiyle sözlerini bitirdi.

Cinsel şiddetin hukuksal boyutu hakkında açıklamalarda bulunan Av. Temizkan da Anayasa, Türk Ceza Kanunu, Borçlar Kanunu, Medeni Kanun, İş sağlığı ve Güvenliği kanunu gibi tacize ilişkin koruma hükümlerinin mevcut bulunduğu çeşitli kanunlar hakkında bilgilerini örnek olaylar üzerinden paylaştı.

Eğitimin sonunda öğrencilerin sorunlarını yanıtlayan Doç. Dr. Yılmaz ve Av. Temizkan’a MERKAM Müdürü ve Cinsel Taciz Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Bahar Taner  tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. (bülten) 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA