Nükleer santral projeleri mahkemece durduruldu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Nükleer santral projeleri mahkemece durduruldu!


 

Karadeniz İsyandadır Platformu, Mersin’de Akkuyu’da ve Sinop’ta yapımı planlanan nükleer santrallerin mahkeme tarafından ‘durdurulduğunu’ açıkladı: “Mademki bu ülkede mühürsüz evraklar kabul görüyor, yayınladığımız ‘yürütmeyi durdurma kararı’ geçerlidir”

Rusya devlet şirketi Rosatom’un Ukrayna’da bulunan nükleer santralinde 26 Nisan 1986 yılında meydana gelen ve dünyada yaşanan en büyük nükleer kaza olarak kabul edilen Çernobil nükleer felaketinin dün 31. yıl dönümüydü.

Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP), Çernobil nükleer faciasının 31. yılına ilişkin bir açıklama yayımladı. Yaşanan facianın etkilerinin hâlâ sürdüğünü belirterek, hayata geçirilmek istenen nükleer santrallere tepki gösteren Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) bir açıklama yayımladı.

KAMU YARARINA UYGUN DEĞİL

Açıklamada, Akkuyu ve Sinop’ta hayata geçirilmek istenen nükleer santrallerin mahkeme kararıyla 'durdurulduğunu' aktaran Platform, şu ifadeleri kullandı: “Doğa ve yaşam savunucuları tarafından Türkiye’de yapılması planlanan Nükleer Santral Projelerinin çevresel etkiler açısından kamu yararına uygun olmadığı, projelerin ciddi ekolojik zararlar vereceği, anılan yerlerde santral yapımına izin verilmesinin başta Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile Anayasa’nın 90/5.maddesine göre Türkiye’yi bağlayan çevre ve doğa koruma sözleşmelerinde doğayı etkileyecek ve kamu sağlığını risk altına sokacak büyük projeler ve faaliyetler için muafiyet uygulanamayacağı beyan edilerek projelerin durdurulması ve iptal edilmesine karar verilmiştir. Verilen kararda ayrıca planlanan Nükleer Santral projelerine ilişkin Halkın görüşlerinin dikkate alınmaması, ÇED süreçlerinde halkın katılımının engellenmesi ve düşüncelerinin dikkate alınmaması ayrıca ÇED raporunda sahte imza kullanılması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırılık teşkil eden bu hususun res’en dikkate alınması gerekliliği vurgulanarak projelerin durdurulması ve iptal edildiği hükmüne bağlanmıştır.”

YAŞAMI ÖLÜME SÜRÜKLEYEN ZİHNİYET DEĞİŞMEDİ

Çernobil nükleer santralinden yayılan radyasyonun 31 yıldır tüm canlıları ve yaşamı tehdit ettiği ve iktidarların yaşananları görmezden geldiği, üstünü kapatmaya çalıştığının hatırlatıldığı açıklamada, “31 yıl önce doğayı ve yaşamı ölüme sürükleyen zihniyet değişmedi. Bugün de aynı inkâr politikalarıyla nükleer santrallerin zararları kamuoyundan saklanıyor, insanların bilgi alması engelleniyor, sahte imzalı ÇED raporları ve hukuksuz mahkeme süreçleriyle mesele “oldu bittiye” getirilmek isteniyor” denildi.

YAŞAMI SAVUNANLAR KARARI KENDİLERİ VERECEK

Şaibeli 16 Nisan Referandumu’nda yaşanan hukuksuzluklara da tepki gösteren Platform, açıklaması şöyle sonlandırıldı: “Doğayı ve yaşamı savunan bizler, bu hukuksuzlukları çevre ve ekoloji davalarından biliriz. Kopyala-yapıştır ÇED raporlarından, mahkeme kararlarının hiçe sayılmasından, sahte imzalı raporlardan, yandaş bilirkişilerden biliriz. Bu yüzden referandumda gerçekleşen hukuksuzluğu şaşırdık mı? Hayır. Hukuksuzluklara alışmamız, kabul etmemiz ve olağanlaştırmamız isteniyor. Bunu yapacak mıyız? Elbette hayır.

Mademki bu ülkede mühürsüz evraklar kabul görüyor, yukarıda yayınladığımız ‘yürütmeyi durdurma kararı’ geçerlidir. Bunun aksi ispat edilebilir mi? Bizce hayır!

Dereleri, yaylaları, vadileri, sahilleri ve parkları kısacası doğayı ve yaşamı savunanlar gereken kararı kendi elleriyle verecek ve planlanan santralleri de durduracaktır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA