Mut’ta hal sezonu dualarla açıldı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mut’ta hal sezonu dualarla açıldı


 

Mut’ta sebze ve meyve toptancı hali esnafı sezonu dualarla açtı. Mevsimlik olarak faaliyet gösteren Mersin Büyükşehir Mut Sebze ve Meyve Toptancı Hali, Türkiye’nin turfanda erik ve kayısı sezonunda nisan ile temmuz ayları arasında hizmet veriyor.

Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, sezonun başlamasıyla birlikte halde hareketlilik başlayacağını belirterek, Türkiye’nin toplam erkenci sofralık kayısı ihracatının 40 milyon doları bulduğunu, bu rakamın yüzde 80’ının ise Mut’tan gerçekleştirildiğini söyledi.

İlçede 56 bin dekar alanda kayısı üretimi yapıldığını kaydeden Acar, “Bizim bu memleketimizde ilk ihracat edilen sofralık kayısı ve Erik Mut ama biz bunun reklamını yapamadığımızdan dolayı Mut’un erik ve kayısısını hayal eden vatandaşlar çıkmakta. Mut’taki kaliteyi, kokusunu, lezzetini ve hatta görüntüsü ülkemizin hiçbir yerinde olmamaktadır. Çünkü iklim olarak mikro klima denilen esinti, hem görüntü, hem rengini, hem tadını, hem de kokusunu doğallaştırıyor. Onun için diyoruz ki marka Mut’tur, kayısı ve eriğin ana memleketi Mut’tur. 2016 yılında 100 bin ton sofralık kayısı üretildi. Bu rakamın 40 bin tonu ihraç edildi. Yaklaşık para olarak karşılığı ise 45 milyon doları aştı. 2017 yılında kayısıda rekolte beklentimiz 95 bin tonun üzerinde. Mut kayısısını iç piyasada sadece Ankara, İstanbul, İzmir’e değil artık Türkiye’nin her bölgesine, dış piyasada ise genel ağırlıklı Rusya, Irak ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz” diye konuştu.

Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ise Mut ilçesinin ayakta kalmasının tarıma bağlı olduğunu vurgulayarak, "Bu ilçenin birinci önceliği tarımsa, tarımı birinci hizmet alanına koymamız lazım. Mut ilçesinde yetişen ürünlerin, Mersin çapında ilk üçe girdiğini bilmeniz gerekli. Mut zeytinde Türkiye’nin başşehri dedik bizi mahkemeye verecek oldular. Kayısıda Türkiye’nin başkentiyiz dedik Malatya bizi mahkemeye verecek oldu. Ürünümüzün kalite ve farkındalığını dünya markasına taşımamız lazım. İlçemize kayısı, zeytin heykelini diktik. Şimdi ise erik heykeli hazırlanıyor en kısa zamanda onuda dikeceğiz. Bu yıl meclisteki 550 milletvekiline birer kiloluk sofralık kayısı hediye ederek Meclisin de yönünü Mut’a doğru çevirmesine sebep olacağız" dedi.

Kaymakam Mehmet Ali Akyüz ise, “Bugün hal sezonunu açmış bulunmaktayız. Tüm üretici ve komisyoncularımıza hayırlı olmasını ve bol kazançlar diliyorum. Yeni bir sezon başlıyor para ve araç hareketliliğinin olduğu bir dönem. Bizde ilçedeki idareciler olarak sezonu çok iyi takip etmemiz ve yönetmemiz gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından kurban kesildi. Dua okuduktan sonra, komisyoncular tek tek gezilerek yeni sezonun hayırlı olması dileklerinde bulunuldu.

Daha sonra gelen misafirlere kavurma üstü pilav ikram edildi. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA