Tedirgin bekleyiş sürüyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tedirgin bekleyiş sürüyor!


 

Kazanlı’da içerisinde tehlikeli atıkların tutulduğu brandanın fırtına nedeniyle yırtılmasının ardından, şiddetli rüzgarın da etkisiyle bölgeye yayılan zehirli atığın niteliğinin ve yayılma alanının belirlenmesi için incelemeler sürüyor. Uzmanların incelemesi sürerken mahallelilerin ve çiftçilerin te

Mehmet Nabi Batuk

Mersin’in Akdeniz İlçesine bağlı Kazanlı Bölgesinde bulunan Kromsan fabrika alanında uygunsuz bir şekilde yığılan Krom+6 isimli zehirli kimyevi atığın, bölgede geçtiğimiz günlerde etkili olan fırtına ve şiddetli rüzgar nedeniyle bölgeye yayılmasının ardından incelemeler sürüyor. Kimya uzmanlarına göre Sodyum Sülfat, Kükürt ve Krom + 6 olabileceği iddia edilen zehirli atığın niteliğinin ve yayılma alanın belirlenmesi için Mersin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanlarının bölgedeki incelemeleri sürüyor. Bölgeden edindiğimiz bilgilere göre zehirli kimyasal atığın yayıldığı bölgede yaşayan mahallelilerin ve çiftçilerin tedirgin bekleyişleri devam ediyor.

SÖZ KONUSU BÖLGE VE TESİS DENETLENİYOR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise Kromsan Fabrikası ve çevresindeki incelemelerin sürdüğü kaydedilirken; ayrıntılı bilgilerin inceleme işlemlerinin tamamlanmasının ardından Mersin Valiliği Basın ve Halklar İlişkiler Müdürlüğü tarafından açıklanacağı belirtildi.  

TOPRAK VE SU ANALİZLERİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Kazanlı’da yaşanan kimyasal atık krizi ile ilgili olarak Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin de soruşturma başlattığı öğrenildi. Yaşanan atık krizini gazetemize değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Mersin Temsilcisi Zehra Korkmaz, bölgede bir an önce hava, toprak ve su analizi işlemlerinin yapılmasının önemine vurgu yaptı. Konunun çok önemli olduğunu ve üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu ifade eden Korkmaz, “Şu anda atığın rüzgarla ne kadar yayıldığını bilmiyoruz. Eğer krom + 6 denilen atık içerikli partiküller havaya karışıp yaşam alanlarına yayıldıysa bu insan sağlığı açısından son derece tehlikeli bir durum. Solunum yolu ile insanları rahatsız edebilecek bir madde. Onun dışında bu madde toprağı kirletebilir ve o kirlenen toprak üzerinde yaşayan bitkilerde bundan etkilenebilir. Burada şuanda en önemli olan konu krom + 6 denilen bu madde ile ilgili çevreye bir bulaşma var mıdır, yok mudur? Onun bulunmasıdır. Bu bölgede hiç zaman kaybetmeden toprak ve su analizlerinin yapılması gerekiyor. Burada depolanan atıklar, Tehlikeli atık Yönetmeliğini aşıyor mu aşıyorsa ne kadar aşıyor onun belirlenmesi gerekiyor” dedi.

FABRİKA’DA KROM + 6 ATIĞI YOK

Kimya Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilcisi Cevdet Günal Tüzün ise söz konusu fabrikada uzun bir süredir Krom+6 atığının depolanmadığını açıkladı. O  bölgedeki kimyasallar ne ise onlar olabilir. Yani gübre fabrikasından gelen tozlarda olabilir. Ne tür malzeme varsa onlar olabilir. Krom + 6 atığının canlılara korozif etkisi vardır. İnsan sağlığına zararlıdır. Kanserojen bir yapısı vardır ve uzun süre maruz kaldığınız zaman ciltte tahrişlere neden olabilir. Atığın bitkilere bir zararı olmaz. Tek zararı uzun süre maruz kalırsa insana verebilir. Ancak bildiğim kadarı ile söz konusu fabrikada Krom+6 atığını krom içine indirgeyen sistemler var. ve bu sistemler çalışır vaziyettedir. Fabrika’daki krom içine indirgenemeyen atıklar ise Kazanlı’da depolanmıyor. Çimsa’nın üst taraflarında atık havuzları oluşturulmuştu. Bu fabrikadaki krom+6 atıkları oraya taşınıyor ve orada depolanıyor. Uzun zamandır krom+6 atığı Kazanlı’da depolanmıyor” diye konuştu. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA