Köy Enstitüleri 77 yaşında | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Köy Enstitüleri 77 yaşında


 

Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğinde “Köy Çocukları Öğretmenlik Yolunda” başlıklı panel düzenlendi. Köy enstitülerinin kuruluşunun 77’nci yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen panele, akademik personel ile öğrencil

Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Yorulmaz, Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Birgül Bozkurt ve Düziçi Köy Enstitüsü mezunu Abdullah Yanık konuşmacı olarak yer aldı.

Köy enstitülerinin tarihsel sürecini ve enstitüye katkıda bulunan kişileri “1940'ların Türkiye’si ve Bir Başyapıt: Bizim Köy” sunumuyla anlatan Prof. Dr. Yorulmaz; “Köy enstitüleri ‘bilgi evrenseldir’ yargısını en iyi örnekleyen kuruluş olmuştur. Enstitüler, köy hayatından uzaklaşmadan eğitim vermeyi amaçlamıştır” şeklinde konuştu. Köy enstitüsü mezunu olan Mahmut Makal’ın yazdığı Bizim Köy adlı kitabının içeriği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yorulmaz, kitabın köy yazınının gelişim sürecindeki önemini vurguladı.

Yrd. Dr. Dr. Bozkurt “Köy Enstitülerinden Günümüze Çıkarımlar” başlıklı sunumunda ise “Köy enstitüleri kuram ve uygulama bütünlüğünü sağlayan kurumlardı. Günümüzde okullarda verilen eğitimler soyut, yaşamın somutluğundan uzak, okuma oranlarımız oldukça düşük. TÜİK verilerine göre, Türk insanının ihtiyaç listesinde kitap okumak ne yazık ki 235’inci sırada. Köy enstitülerinin en güzel yanı okuma faaliyetlerini önemsemesi ve günde en az 45 dakika buna zaman ayırıyor olmasıydı” ifadelerine yer verdi.

Düziçi Köy Enstitüsü mezunu Yanık “Peynir Dağı-Arslanköy’den Düziçi’ne” başlıklı konuşmasında eğitim hayatında yaşadığı zorlukları ve enstitünün önemini anlattı. Yanık, gençlere “Eğitimin ve sevginin önemini idrak ederek yaşayın” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Etkinlik, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hürriyet Gökdayı tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA