Bu defa bizim olsun! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bu defa bizim olsun!


 

Mersin’in ikinci büyük limanı olan Taşucu Limanı’nın; liman gerisindeki taşınmazlar ile birlikte 36 yıl süreyle, işletme hakkının özelleştirilmesi için ihale süreci başlatıldı.

2007’de özelleştirilen Mersin Limanı’nda olduğu gibi Taşucu Limanı için de harekete geçen Mersin’deki kurum ve kuruluşlar konsorsiyum kurarak ihaleye girme hazırlığında.

Mehmet Nabi Batuk

Resmi Gazete’nin 7 Nisan 2017 tarihinde yayımlanan sayısında yayınlanan karara göre, mülkiyeti Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde bulunan Mersin’in en büyük ikinci limanı olan 291 bin 183 metrekare toplam alana sahip Taşucu Limanı ile etrafındaki taşınmazların işletme hakkı özelleştiriliyor. Limanın işletme hakkının 36 yıllığına özelleştirilmesi amacıyla ihaleye çıkılarken, tersane alanı, lojman ve araç muayene peronu gibi alanlarında ihale ile devir edilip edilmeyeceği tartışma konusu oldu.

YABANCI FİRMALAR DA İHALEYE GİREBİLECEK

İhaleye katılmak isteyen firmalar 15 milyon TL geçici teminat bedeli ile 21 Temmuz’a kadar teklif verilebilecek. İhaleye gerçek ve tüzel kişiler ile ortak girişim grupları da katılabilecek. Yatırım fonlarının ihaleye katılabilmeleri için ortak girişim grubuna dâhil olmaları gerekirken ortak girişim gruplarının ise sadece yatırım fonlarından oluşmaması isteniyor.

İhalede ayrıca özelleştirme ile ilgili her türlü işlemler vergi, resim, harç ve KDV’den muaf tutulacak.

MESLEK ODALARI İHALEYİ KENTE KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYOR

Mersin’de faaliyette olan ticaret meslek odaları da, ihalenin Mersinli firmalarca alınması için harekete geçti.  2007 yılında özelleştirilen Mersin Limanı’nın da ihalesine ortak bir konsorsiyum kurarak ihaleye giren Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Ticaret Odası başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş, Taşucu Limanı için de bir araya geldi. Kuruluşlar bir çalışma grubu kurarak, ihale şartlarını değerlendirmek için çalışmalara başladı. İhaleyi Mersinli bir yapının kazanması ile kazancın kente aktarılması hedefleniyor.

TAŞINMAZLARIN KAPSAMI TARTIŞMA KONUSU

Ancak Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları AŞ’nin (SEKA), Türkiye Deniz İşletmeleri AŞ.’ye 17 Şubat 2017 tarihinde devir ettiği Taşucu Limanı geri sahasında yer alan lojman ve tersane alanı gibi taşınmazların ihaledeki kapsamı da tartışma konusu oldu. İhaleye girecek firmalar bu konunun netlik kazandırılmasını isterken konuyla ilgili Ankara’nın nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.

MERSİN’İN İKİNCİ BÜYÜĞÜ VE KIBRIS’A GRİŞ KAPISI

Mersin’in en büyük ikinci limanı olan Taşucu Limanı iki mendirekle çevrili olup mendirekler arası liman giriş ağzı 240 metreden oluşuyor. Denizalanı 400 metre çaplı olan liman, 10 metre  derinliğe sahip. 6 adet rıhtıma sahip olan limanın rıhtım uzunluğu 610 metre.

Bakanlar Kurulunun 98/12199 sayılı kararına göre; yolcu giriş-çıkış kapısı olan liman, Türkiye’ye deniz yolu ile gelmek isteyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının da giriş kapısı. Limanda eski tersane alanlarının yanı sıra gümrük araç muayene peronları, 1243 metrekarelik yolcu salonu, 7 adet free-shop, sigorta bürosu kafeterya büfe, WC bulunuyor.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA