Zafer Çarşısı’nda 100 yıllık dönüşüm şart | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Zafer Çarşısı’nda 100 yıllık dönüşüm şart


 

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, halk arasında BİT Pazarı olarak da bilinen Zafer Çarşısı’nda yüz yıl daha hizmet verilecek şekilde değişim dönüşüm gerektiğini açıkladı.

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, beraberinde bulunan yönetim kurulu üyeleri ve bir grup oda başkanıyla birlikte halk arasında adı bit pazarı olarak bilinen Zafer Çarşısı’nı ziyaret ederek karşılıklı fikir alış verişinde bulundu. Çarşı merkezinde Çarşı Esnafı Derneği Başkanı Bekir Algüllü tarafından karşılanan Dinçer, esnafı tek tek gezerek sorunlarını yerinde dinledi.

Daha sonra oda başkanları ile birlikte çarşı esnafından Ayhan Kuş’a ait işyerinde Dernek Başkanı Bekir Algüllü ve çarşı esnafıyla bir araya gelen Başkan Dinçer, “Bit pazarı bizlerin göz bebeği. Burada 40 yıldır bu kente hizmet veren esnaf sanatkarlarımız var. Ama küresel sermaye ülkemize ve kentimize çok hızlı giriş yaptı. Bunun sonucu çarşı merkezleri kaymaya başladı. Mersin’de ekonomin kalbi yirmi yıl öncesine kadar bit pazarı, balık pazarı, kasaplar çarşısı gibi tarihi ve kültürel değeri olan bu bölgede atardı. Ancak küresel sermaye süper, hiper, gross marketler ve devasa merkezler yetmezmiş gibi insanların cebindeki sıcak paraya gözünü dikerek sokak aralarına kadar girdi. Her ne hikmetse belediyelerde bu merkezlere ruhsat verme yarışına girdi” dedi.

BÖLGENİN CAZİBESİ ARTTIRILMALI

Alışverişin şeklinin de değişmesi ve insanların farklı alışkanlıklar kazanmasıyla kasaplar çarşısı, balık pazarı ve zafer çarşısı gibi tarihi ve kültürel dokuyu bir arada bulunduran merkezlerin cazibesini yitirdiğini ifade eden Başkan Dinçer, “Başta Zafer Çarşısı olmak üzere, Balık Pazarı, Kasaplar Çarşısı gibi bu merkezlerimiz mevcut esnafın hak ve menfaatleri koruması esas olmak üzere değişim ve dönüşüme kazandırılmalı, halkı tekrar bu bölgeye çekecek cazibe merkezi haline dönüştürülmeli. Biz bu anlamda üzerimize düşen her türlü görev ve sorumluğu yerine getirmeye, ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmeye hazırız” dedi.

“500 BİN KİŞİNİN KARNINI KÜÇÜK ESNAF DOYURUYOR”

Konuşmasının devamında küçük esnafın kepenginin indirilmemesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Dinçer, “Türkiye’de en büyük işveren kesimi esnaf ve sanatkarlardır. Bugün Mersin’de 70 meslek odasına kayıtlı 70 bin esnafımız var. Bu esnaf sanatkarlarımızın her birinin yanında en az bir iki kişi çalışmaktadır. Sanayi sitelerinde 10-15 işçi çalıştıran işyerlerimiz mevcut. Bugün 150 bin kişi sadece Mersin’de esnafın yanında çalışıyor, 400-500 bin kişinin karnı bu dükkanlarda doyuyor. Buradan hesapla esnafın kepenginin indirilmemesi büyük önem taşıyor. Söz konusu bu çarşılarımızdaki esnafımızın işini kaybetmesi kimseye bir fayda getirmez tam tersine işsizler ordusuna yeni ordular katar.Bunun önlenmesi adına mevcut esnafın hak ve menfaatleri korunarak buralar yüz yıl daha hizmet verecek ve cazibe merkezi haline getirilecek projelerle değişim dönüşüme kazandırılmalı” şeklinde konuştu.

“ESNAFIMIZ ARTIK SİFTAH YAPAMADAN İŞYERİNİ KAPATIYOR”

Mersin Çarşı Esnaf Derneğe başkanı Bekir Algüllü de Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer tarafından gerçekleştirilen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün çok değerli bir misafirimizi ağırlamanın gururunu yaşıyoruz. Sayın başkanım sizlerde biliyorsunuz ki çarşı merkezinde önce emniyet, sonra adliye, son olarak hastane taşındı. Böylece vatandaşın çarşıya gelme gerekçesi bilinçli yada bilinçsiz olarak kaldırıldı. Esnafımız artık siftah yapamadan işyerini kapatıyor. Ömrünü yıllarını mesleğine vermiş insanlar iş yapamıyor evine ekmek götüremiyor. Belediye dükkan kiraları çok düşük olmasına rağmen bunlarını bile karşılamakta zorluk çekiyoruz. Buraları tekrar cazip hala getirilmeli.Bu konuda sizlerden destek bekliyoruz” dedi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA