“16 Nisan hesap sorma günü” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“16 Nisan hesap sorma günü”


 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Hayır hepimiz kazanalım” sloganıyla “Hayır” çalışmalarını büyütmek için sokağa indi. Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri tutuklanan HDP, referandum kampanyası kapsamında Mersin’de miting yaptı.

Mehmet Nabi Batuk

Tırmıl Miting Alanı’nda düzenlenen mitinge halkın katılımı yoğun oldu. Etkinlikte kalabalığa hitap eden HDP Sözcüsü Osman Baydemir, 16 Nisan’da yapılacak referandum için Kürt seçmenin “Evet” diyeceğini söyleyen anket şirketlerine tepki gösterdi. Baydemir, “16 Nisan akşamı saat 7 buçuk 8 civarında ona haritayı göstereceğiz” dedi.

Baydemir, şu ifadeleri kullandı: “16 Nisan, sadece bir parti seçimi, AKP, MHP, CHP’ye oy verme meselesi değil. 80 milyon insanın bugünü ve 80 milyon insanın geleceği, aynı zamanda henüz doğmamış çocukların nasıl bir ülkeye doğacağının kararının verileceği gün olacak. 16 Nisan faşizme giden yolda tünelden çıkışın son fırsatı olacak. 16 Nisan, 2 yıldır bu ülkeye dayatılan tek tipleşme, bir halkın hak davasını bastırmanın, hesabını sormanın günü olacak. 16 Nisan hesap sorma günü olacak."

“BU KADAR YETKİ KİMYAYI BOZAR”

Bu paketin dünyada benzerleri olduğunu ama bu paketin ifade ettikleri gibi bir başkanlık sistemi olmadığını söyleyen Baydemir, “Çünkü medeni dünyada uygulanan başkanlık sistemlerinde yasama, yürütme yargı birbirinden ayrıdır. Ama bu rejimde sadece 1 kişi var. Bir kişi yüzde 50’nin oyunu alıyor ve tüm bürokrasiyi Anayasa Mahkemesi üyelerinin 15’inden 13’’ünü belirliyor, o da yetmiyor HSYK üyelerini seçiyor,  o da yetmiyor kaymakamı, valiyi belirliyor, o da yetmiyor yeri geldiğinde “bu ülkede çok mevsim ve ben baharı yasakladım” diyebiliyor. Böylesi bir yetki böylesi bir imkan hiçbir insana verilmez. Çünkü bu kimyayı bozar. Bu kadar yetki Demirtaş’a, Yüksekdağ’a verilse de hayır. AKP’nin kuruluş felsefesine baktığımızda 3 temel taahhütte bulundular. “Yoksullukla, yasaklarla, yolsuzlukla mücadele edeceğiz” dediler. Bugün yoksulluk, yolsuzluk, yasak diz boyu. Bir yalan daha eklediler: Yalan. Yalan rüzgarına hayır. Sandık başına gittiğinizde yanınızda mutlaka nüfuz cüzdanı ve seçmen kağıdı olmalı ama bu yetmez. Ama mutlaka yüreğinizde Miray bebeğin, Taybet Ana’nın ahı olsun, Demirtaş’ın, Yüksekdağ’ın sazı sözü olsun. Onlarla sandık başına gidip öyle oyumuzu kullanalım” diye konuştu.

HDP MYK üyesi Asiye Kolçak da şu ifadeleri kullandı: “Bu seçim herhangi bir seçim değil. Bu MHP ve AKP ittifakı hayırlı bir ittifak değil, bu ittifak şer ittifakıdır. AKP ve MHP ittifakı Kürd’ün inkarına dayalı bir ittifaktır. Buna cevabımız hayır olacak. Alevilerin yok sayılmasına, kadın katliamlarına, çocuk istismarına, kadın tacizlerine 16 Nisan’da yanıtımız hayır olacak. Yakılıp yıkılan kentlerimiz için hayır diyeceğiz. Binlerce yoldaşımız için Hayır’ı güçlendireceğiz” dedi.

Bir süredir sağlık sorunları yaşayan HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da şu ifadeleri kullandı: “Çok uzun bir süre oldu sizden maalesef sağlık sorunları nedeniyle ayrı kaldım. 15 yıldır iktidarda olanlar şu anda kendileri de yalanlarına inanır olmaya başladılar. Ne diyor Cumhurbaşkanı, ‘ne aldatan olduk ne aldanan olduk.’ Bundan 2 ay önce de ‘biz aldandık, Allah bizi affetsin’ demişti. Allah’ın affedip affetmeyeceğini bilmiyorum ama Kürt halkı affetmeyecek. Ben o partide bulunduğum sırada, 2008 yılının Kasım ayında yaptığımız bir toplantıda kendisine şunu söyledim: Kürt oyunu kaybeden iktidar olamaz. Buna inanmamıştı ama bunu 7 Haziran’da seçimlerinde gösterdiniz. Onu alaşağı eden sizler oldunuz. 80 milletvekilini Meclis’e göndererek AKP iktidarının önüne set çektiniz.

Bana neden hayır diyeceksiniz diye soranlara, ‘18 maddenin 18’ine karşı olduğum için 18 nedenim var’ diyorum. Diktatörlük bu ülkede sökmez ama birileri özellikle Azerbaycan’daki kardeşini örnek alarak bu sistemi önümüze koyuyor. Bunu kabul etmemiz mümkün mü? Bu hayır’a yüzde 50’yi aştıracak olan da Kürt halkı olacak”.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA