Limonda thrips zararlısıyla mücadelede imzalar atıldı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Limonda thrips zararlısıyla mücadelede imzalar atıldı


 

Mersin dış ticaretinde önemli yere sahip limonda etkili olan Thrips zararlısı ile mücadele başlıyor.

Türkiye’de ilk kez Mersin’de 2015 yılında limonda kaydedilen Hawaii Çiçek Thrips zararlısı, ürünün dış yüzeyinde oluşturduğu lekeler nedeniyle ürünün ekonomik değerini azaltıyor. Sorunun giderilmesi adına ‘Mersin’de Limon Yetiştiriciliğinde Sorun Olan Thrips Zararlısı ile Mücadele Projesi’ için ilk adım atıldı.

Hızla yayılan Thrips Zararlısı ile mücadele başlatılması adına konunun tarafları Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) önderliğinde bir araya geldi. Yapılan ilk toplantı sonunda ortak mücadele için Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Adana, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği, Akdeniz Ziraat Odası ve Erdemli Ziraat Odası arasında mutabakat metni imzalandı.

ÇOK ÇABUK ÜRÜYOR, MÜCADELESİ ZOR!

Toplantıda Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bitki Zararlıları Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Adalet Hazır, mevcut sorun ve bu sorunun çözümü için hazırlanan proje hakkında bilgi verdi. Limonda yeni bir zararlı türü tespit edildiğini bildiren Hazır, Thrips adı verilen bu zararlının özellikle yıl boyunca çiçeklenen yediveren grubu limonda yaygın olarak görüldüğünü anlattı. Bu zararlının çok çabuk ürediğini ve mücadelesinin de oldukça zor olduğunu kaydeden Hazır, geliştirdikleri ve iki yılı kapsayan ‘Mersin’de Limon Yetiştiriciliğinde Sorun Olan Thrips Zararlısı ile Mücadele Projesi’ kapsamında bir ilaçlı bir de ilaçsız mücadele yöntemi geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Thrips zararlısının meyve yüzeyinde gümüşsü lekeler ve şekil bozukluklarına yol açtığını anlatan Hazır, bu nedenle ürünün pazar değerini de düşürdüğüne dikkat çekti. Türkiye’de 4 milyon ton civarında üretilen turunçgilin yüzde 21’ini limonun oluşturduğunu bildiren Hazır şu bilgileri verdi:

“Limon, iç tüketimde de dış ticarette de önemli bir ürün. 2016 yılı verilerine göre Mersin’de üretilen 587 bin ton civarındaki limonun 417 bin tonu Erdemli’de üretilmiş. Lekeli meyve oranı ise yüzde 50’lere ulaşmış. Yeni Thrips türünün beklenmesi nedeniyle bu zararın artma riski var.”

Zararlının hızla yayıldığına da işaret eden Adalet Hazır, yumurtadan ergin oluncaya kadar ortalama 25 derecede10.3 gün geçtiğini ve bir yıl içinde bir zararlının döl sayısının 10 ile 20 arasında değişebildiğini anlattı. Aynı zamanda larvanın bitkinin korunaklı kısmında beslenmesi nedeniyle kimyasal ilaçlardan etkilenmesinin de nispeten zor olduğunu vurgulayan Hazır, bu zararlıya karşı henüz ruhsatlı bir bitki koruma ürünü bulunmadığını söyledi.

“DENEME ÇALIŞMALARI İKİ LİMON BAHÇESİNDE BAŞLAYACAK”

Hazırlanan proje hakkında da bilgi veren Adalet Hazır, 2018 -2019 yıllarını kapsayacak olan proje kapsamında iki limon bahçesinde çalışma yürütülmesinin planlandığını bildirdi. Proje kapsamında zararlının ilk ergin ve larva çıkış tarihlerinin, popülasyon dinamiği, döl sayısı, zarar oranının saptanacağını, ardından etkili bitki koruma ürünü, etkin mücadele zamanı ve etkili doz tespitinin yapılacağını bildiren Hazır, aynı zamanda avcı böcek salımı yoluyla biyolojik mücadele yollarını da araştırılacaklarını anlattı.

Limonun yanı sıra bu zararlının elma, şeftali, muz, sebzeler, çay ve tütünde de zarar yapma potansiyeli bulunduğuna işaret eden Hazır, ancak hazırladıkları proje ile ilk etapta limona odaklanacaklarını sözlerine ekledi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA