“Mesleki eğitim özendirilmeli” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Mesleki eğitim özendirilmeli”


 

Hükümetçe başlatılan İstihdam Seferberliği’nin mesleki eğitimin özendirilerek taçlandırılması gerektiğine vurgu yapan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, “Bizlerin en büyük sorunu yetiştirecek çırak ve usta bulamamak. Bunun için mesleki eğitim özendirilmeli, iş yeri açarken ustalık belgesi şartı getir

Çalışma Bakanlığı Uluslar arası iş Gücü Piyasası Genel Müdürü Sadettin Akyıl, beraberinde bulunan SGK Primler Daire Başkanı Gökhan Tuna, SGK Mersin İl Müdürü Necmettin Öz, İŞ Kur İl Müdür Yardımcısı Tuncer Aslan ile birlikte Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer’i ziyaret etti. Akyıl, Çalışma Bakanlığınca hayata geçirilen teşviklerin piyasaya olan yansımalarını yerinde tespit etme amaçla sahaya indiklerini belirterek, “Bu bağlamda Mersin’de esnaf teşkilatının zirve kuruluşu Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başta olmak üzere, ticaret odaları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, STK’lar, sendikalarla bir araya geliyoruz. Ziyaretlerimizde  başlatılan mili istihdam seferberliği kapsamında asgari ücretin 773 TL tutarındaki vergisinin devletçe karşılanmasının yansımasını yerinde öğreniyoruz. Ayrıca hayata geçirilen bu teşvik ve uygulamalar hakkında sizlerin önerilerini almak, artılarımızı eksilerimizi yerinde tespit etmek, bu konuda görüşlerini öğrenmek istiyoruz” dedi.

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Mili İstihdam Seferberliğinin ülke ekonomisin büyümesi, işsizliğin asgari seviyeye çekilmesi açısından çok büyük önem taşıdığına vurgu yaparak, “Mili İstihdam Seferberliği sonrasında sayın Valimizin himayesinde oda başkanlarımızı bir araya getirerek konuyu aktardık ve bu tüm teşkilatımızın sahiplenmesinin önünü açtık. Mili İstihdam Seferberliği kapsamında asgari ücretin 773 TL tutarındaki vergisinin devletçe karşılanması bizler için çok büyük avantaj ve bugüne kadar görülmemiş bir teşvik. Burada bizlerin en büyük sıkıntısı, esnafımızın büyük bölümü basit usul vergi mükellefi. Götürü usuldeki esnafımız yanında sigortalı bir kişi çalıştırdığında gerçek usulde vergilendirilme endişesi yaşıyor. Bu durum tam netleşmiş değil. Bunun net olarak açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

Konuşmasının devamında esnaf sanatkarların en büyük sıkıntısının yetiştirecek çırak, kalfa, usta bulamamak olduğunun altını çizen Başkan Dinçer, “Milli İstihdam Seferberliği, mesleki eğitim özendirilerek taçlandırılmalı. Bugün ülkemizin ve ilimizin en büyük sorunu işsizlik ama bizlerinde en büyük sorunu kalifiye eleman bulamamak. Bunda da en büyük etken iş yeri açarken aranan ustalık belgesi şartının kaldırılması. Eskiden mesleki eğitim merkezlerince verilen çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitim sonrası alınan ustalık belgesiyle işyerleri açılırken, son yıllarda bunun önü kesilerek işyeri açarken aranan ustalık belgesi şartı kaldırıldı. Öyle olunca önüne gelen belgesiz işyeri açmaya başladı. Bu durumda mesleki eğitim merkezlerine ve meslek okullarına olan ilgiyi azalttı. Hal böyle olunca da sanayide yetiştirecek çırak kalfa usta bulamaz olduk” dedi.

“Bizler son nesiliz, bizden sonra yetişecek kalfa usta yok” diye konuşmasını sürdüren Başkan Talat Dinçer, “ 4+4+4 eğitim sistemi mesleki eğitime darbe vurmuştu. İşyeri açarken ustalık belgesi aranması şartının kaldırılmasıyla mesleki eğitim tamamen dibe vurdu. Eskiden 4-5 bin öğrencinin eğitim gördüğü ve atelye bulmakta zorlandığımız mesleki eğitim merkezlerinde bugün sadece berberlik, kuaförlük, güzellik ve cilt bakımı alanlarında 200 -300 öğrenci eğitim görüyor. Onun harici öğrenci yok. Böyle olunca nitelikle ara elaman ihtiyacı had safhalarda. Biran önce mesleki eğitim özendirilmeli; işyeri açarken ustalık belgesi aranması şartı yeniden getirilmeli. Yine meslek liselerinde öğrenciler pratik eğitime yönlendirilmeli ve onların primleri devletçe karşılanmalı” şeklinde konuştu.

Konuşmasında işbaşı eğitim programına da değinen Başkan Dinçer, “Bu proğram bir yıl verilecek eğitimle usta yetiştirme anlamında bizlere umut olmuştu. Ancak ilk etapta bir yıl olarak açıklanan işbaşı eğitim proğramı, daha sonra altı aya, ardından ise üç aya düşürüldü. Üç aylık işbaşı proğramı esnafın, sanayicinin işine yaramaz. Böyle  olursa sadece belge vermeye dayalı bir sistem olur ki onunda hiçbir anlamı olmaz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Yapılan görüşme sonrası ise Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ile Çalışma Bakanlığı Uluslar arası İşgücü Piyasası Genel Müdürü Sadettin Akyıl, SGK Primler Daire Başkanı Gökhan Tuna, SGK İl Müdürü Necmettin Öz ve İş Kur İl Müdür Yardımcısı Tuncer Aslan çevredeki esnafı ziyaret ederek uygulanan teşviklerle ilgili görüşlerini aldılar. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA