Uyuşturucu tacirlerine göz açtırılmayacak! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Uyuşturucu tacirlerine göz açtırılmayacak!


 

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında 2 ayda 200’e yakın tutuklamanın yapıldığı Mersin’de, uyuşturucu tacirlerinin önlenmesi için beyin fırtınası yapıldı!

Mersin'de 'Uyuşturucu ile Mücadele Merkezdeki Çalışmaların Yerele Yaygınlaştırılması ve İller Arası Bilgi Paylaşım Toplantısı yapıldı. Bir otelde düzenlenen toplantıya Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatma Meriç Yılmaz, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çetin Oktay Kaldırım, il protokol üyeleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Müsteşar Yardımcısı Fatma Meriç Yılmaz, bu toplantının 3'üncüsünü gerçekleştirdiklerini belirterek, “Uyuşturucu bağımlılığı aslında ülkelerin sadece bugününü değil yarını da etkileyen küresel bir halk sağlığı sorunudur. Ama sağlık boyutunun yanında sosyal, toplumsal, adli ve hukuki boyutu da var. Uyuşturucu bağımlılığında ülkemize baktığımızda ülkemizin bir dezavantajı bir de avantajı olduğunu görüyoruz. Jeopolitik açıdan baktığımızda aslında riskli bir bölgedeyiz, terörle mücadele ediyoruz, terör örgütleri uyuşturucu satışından kar elde ediyorlar. Dolayısıyla dezavantajlı konumdayız. Birde avantajlı tarafımız var ki ülke olarak gerek milli, manevi değerlerimiz, gerek toplum yapımız gerek inançlarımız gerekse aile yapımız açısından aslında bir koruyucu kalkana da sahibiz” dedi.

"NARKOTİM PROJESİ 81 İLDE UYGULANACAK"

Uyuşturucu kullanımıyla ilgili de konuşan Yılmaz, “Bizim hızlı bir şekilde şu anda başlattığımız mücadeleye devam etmemiz, bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürmemiz, yoğunluğunu artırmamız gerekiyor. Çünkü uyuşturucu bağımlılığı sadece bireyi etkilemiyor. Bir ailede bir uyuşturucu bağımlısı olduğu zaman hem arkadaş çevresini hem ailesini hemde toplumu etkiliyor. Biz uyuşturucu ile mücadelede hep birlikte mücadele etmeliyiz. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında 8 bakanlık birden ortak çalışıyor. 29 ilde narkotimler görev yapıyor. Bunu 81 ile yaygınlaştırmak üzere çalışmalar sürüyor. Taleple mücadele de 10 olan tedavi merkezi sayısını bugün 89'a çıkardık. Bu sayıyı da giderek artırarak devam ettiriyor. Bu konuyla ilgili 29 bin rehber öğretmeninin eğitimleri verilmiş durumda. Sağlık tarafında 22 bin aile hekimi bu eğitimleri tamamlamış durumda. Şu anda acil, 112 ekipleri yine uyuşturucu konusunda eğitimlerini sürdürüyorlar. 2014 yılından bugüne kadar çok yol kat ettik. Geldiğimiz yer yeterli mi kesinlikle değil. Çünkü önümüzde büyük bir sorun var" şeklinde konuştu.

KALDIRIM: "BU SADECE KAMUSAL BİR SORUN DEĞİL"

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çetin Oktay Kaldırım ise uyuşturucu ile mücadele konusunun şu anda en önemli konulardan biri olduğunu vurgulayarak, "Ülkeleri sarsan terörizm, ekonomik krizler, afetler gibi konular olsa da ben bu sorunu daha çok önemsiyorum. Toplumları mahv eden, krize sürükleyen, bütün katmanları, bütün yapıları etkileyen, toplumların yapısını bozan bir hastalık. Bu sadece kamusal bir sorun değil. Bu sadece ülkelerin sınırları içinde olan bir sorun olmadığı için ülkeler arası işbirliği önemli" ifadelerini kullandı.

"2016 YILINDA ÜLKEMİZDE 12.7 TON EROİN YAKALADIK"

Son yıllarda yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar aldıklarının vurgulayan Kaldırım, "Son bir yıl içinde yakalanan kişi sayısında 5.8 artış oldu. Müdahale edilen olay sayısında da 11.8 artış gözüküyor. 2016 yılı dünya uyuşturucu raporuna baktığımız zaman Avrupa'da bütün dünyada yakalanan extacy'nin yüzde 38'ini yakalamış. Bizde Avrupa'da birinciyiz. Etkin ve yerinde müdahaleler yapıyoruz. Rapora baktığımız zaman 2016 yılında 12.7 ton eroin yakaladık. Buda bütün Avrupa Birliği'nde yakalanan miktarın 1,5 katı. Extacy'e baktığımız zamanda Avrupa'nın yüzde 60'ını yakalıyoruz. Bu da demek oluyor ki ülkemiz gerçekten hem bir hedef ülke hem bir geçiş ülkesi. Tabi bu şunu da gösteriyor kurumlarımız bu konuda son derece verimli ve etkin çalışmalar yapıyorlar. Bu sorun önemli. İnsanlara maneviyat ve değer yüklemesek bu sorunlar artarak devam edecektir. Çok şükür ki bizim çok yüklü değer ve maneviyat yüklü bir medeniyetimiz var. Bu tür sorunların çözümünde toplumları da değer ve maneviyat yükleyerek inşa etmek gerçekten önemli" dedi.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak da madde bağımlılığının toplumsal bir sorun olduğunun altını çizerek, “Uyuşturucu ve terörle mücadeleyi aynı anda sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

Sokak satıcılarına yönelik son aylarda çok ciddi mücadeleler verildiğini söyleyen Çakacak, “Sadece Mersin'de 2 ayda 200'e yakın tutuklama oldu. Bunlar devam edecektir. Bitene kadar devam edecek. Uyuşturucu terörle iç içe. Uyuşturucuyu terörle aynı paralelde görmek lazım. 2'siyle birlikte mücadele etmeliyiz. Biliyoruz ki uyuşturucuya harcanan her para teröre gidiyor. Artık bu konularla ilgili daha da etkin mücadele edeceğiz. Uyuşturucunun toplumu etkileyen bir sorun olmasının önüne geçmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından katılımcılara sunumlar gerçekleştirildi. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA