İşte ‘Er’kek şiddeti! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İşte ‘Er’kek şiddeti!


 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde; açıklama yapmak isteyen kadın avukatların ‘hayır’ ifadesi ve iktidarı eleştiren yorumlarına sansür uygulamak isteyen Baro Başkanı Ali Er, bir kadın avukata şiddet uygulayarak damgasını vurdu!

HDP’li Fazıl Türk’ün yeğeni Şilan Türk’ü, göğsünden iterek kürsüden indirmesi nedeniyle hem şiddet hem taciz etmekle eleştirilen Er, kadın avukatlarca protesto edildi! Ayrıca bazı kadınların Er’e destek vermesi ise şaşkınlık yarattı!

SONER AYDIN

Mersin Barosu’nda göreve geldiği günden bu yana toplumsal olaylara ve ülke gündemine sessiz kaldığı gerekçesiyle sık sık eleştiri alan Başkan Ali Er, yine tepki toplayan bir hareketin altına imza attı.

“İÇİNDE ‘HAYIR’ GEÇEN METİNE İZİN VERMEDİ”

İddialara göre; Baro Başkanı Ali Er, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun (TÜBAKKOM ) 8 Mart dolayısıyla Türkiye’nin bütün barolarına gönderdiği ortak metinde büyük harflerle yer alan ‘HAYIR’ ibaresinden rahatsız olup, ibarenin küçük olarak yazılmasını istedi. Kadınlar ve Başkan Er arasında geçen tartışmalar üzerine, kadınlar ‘HAYIR’ ibaresinin küçültülmesini kabul etti. Ancak Başkan Er, bu defa metinde geçen “Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, çocuk gelinler sorununun çözümü için özellikle son 10 yılda kararlı bir devlet politikası uygulanmamaktadır” ifadesinden rahatsız oldu. Kadınlar da, “Son 10 yılda” ibaresi yerine ‘son yıllarda’ ibaresini kullanabileceklerini ifade etti ancak Er’in bunu da kabul etmemesi üzerine Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı avukat Burcu Düzen Gürler ile 12 üye önceki gün gece saatlerinde istifa etti.

YÖNETİM KURULUNUN AÇIKLAMADAN HABERİ YOKMUŞ!

Gece yaşanan gerilim; dün Mersin Barosu Başkanlığı’nın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Anayasa değişikliği hakkında gerçekleştirdiği basın açıklamasında patlak verdi.

Başkan Er, 8 Mart ve referandum ile ilgili bir basın açıklaması yaparak, kürsüye baro yönetimi adına 8 Mart ile ilgili açıklama yapmak için avukat Gözde Göçer’i kürsüye davet etti.

Ancak bu esnada Yönetim Kurulu Üyesi Ece Kovan Demirtaş, yönetim kurulunun böyle bir açıklamadan haberdar olmadığını söyleyerek, kendileri adına basın açıklaması yapılması ifadesinin düzeltilmesini istedi.

ALİ ER’DEN KADIN AVUKATA FİZİKİ MÜDAHALE

Göçer’den önce kürsüye çıkan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Av. Şilan Türk, neden istifa ettiklerini açıklamak istedi.

Ancak Başkan Er, aynı zamanda HDP’li Akdeniz Belediyesi’nin Eş Başkanı M. Fazıl Türk’ün de yeğeni olan Şilan Türk’ü basın mensuplarının ve açıklamaya katılan diğer kadın avukatların gözü önünde göğsünden iterek kürsüden uzaklaştırmak istedi. Başkan Er’in, Türk’e fiziki müdahalede bulunması salonda tansiyonu yükseltti. Kısa süreli kargaşanın yaşandığı salonda çok sayıda kadın avukat Ali Er’e sert tepki gösterdi. Ancak bazı kadın avukatların Ali Er’e destek vermesi ise şaşkınlık yarattı. 

Salonda bulunan kadınların tepkisi üzerine Şilan Türk kürsüye çıkarak, istifa etmek zorunda bırakılan Kadın Hakları Merkezi üyeleri adına istifa mektubunu kamuoyuyla paylaştı. 

KADINLARDAN AÇIKLAMALARA “SANSÜR” İDDİASI

İstifa mektubunu hiçbir siyasi amaç ve taraf tutmadan paylaşacağını altını çizen avukat Türk, “Bilindiği üzere, her yıl 8 Mart Haftası kapsamında okunması teamül haline gelen, yani Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun (TÜBAKKOM ) hazırlamış olduğu ve tüm barolarda aynı gün okunan basın açıklaması metninde geçen ‘son 10 yılda artan şiddet’, ‘kararlı bir devlet politikasının uygulanmaması’ ve ‘şiddetin her türlüsüne HAYIR’ ibarelerinin siyasi olduğu ve iktidarı hedef gösterdiği düşüncesiyle ülkenin hassas bir süreçten geçtiği bahane edilerek Baro Başkanlığı tarafından metnin değiştirilmesi, aksi halde okutulmayacağı beyan edilmiştir. Metni olduğu gibi okumak istediğimizi ancak metinde geçen ve büyük harfle yazılan HAYIR kelimesinin küçük harfler yazılmasında bir sakınca görmediğimizi, hatta ‘son 10 yılda’ ibaresi yerine ‘son yıllarda’ ibaresini de kullanabileceğimizi bildirdiğimiz uzlaşma çabasına rağmen Baro Başkanı’nın tavrı devam etmiştir. Söz konusu etkinlikleri bu şekilde müdahalelerle yapamayacağımızı bildirdiğimizde aldığımız cevap ‘Yerinize yapacak adam bulunur’ şeklinde olmuştur. Dolayısıyla bu şekilde üyeliğimizin başında bu yana büyük özenle verdiğimiz özen hiçe sayılmıştır. Daha önce de aynı müdahale medeni kanunun kabulü ile ilgili basın açıklamasında da karşımız çıkmıştır. Bu bakış açısının değişmeyeceği endişesi, müdahalelerin herhangi bir haklı sebebe dayanmaksızın ve bu şartlar altında çalışmanın hiç bir anlam ifade etmeyeceği sebepleri, istifa kararı almamızı gerektirmiştir. Bu sebeple Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi üyeliğimizden istifa ediyoruz” dedi.

Şilan Türk’ün istifa mektubunu okumasının ardından kürsüye çıkan Baro Başkanı Ali Er ise iddiaları reddetti.. Başkan Er, “'TÜBAKKOM diye bir yapılanma var. Bu yapılanma her yıl kendi metnini oluşturarak barolara gönderiyor ve bu metnin içeriği ne olursa olsun siz bunu okumak zorundaymışsınız gibi davranıyor. Hassas bir konu olduğu için olmaz. Evet de olsa aynısını yapardım. Kimse barolara bu metni dayatamaz” diyerek kendisini savundu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA