400 kişiye istihdam alanı olacak! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

400 kişiye istihdam alanı olacak!


 

Yılın yaklaşık 300 günü güneş alan Mersin’in güneşine; ilk fabrika yatırımı Desiba Enerji’den geldi. Kazanlı’da kurulacak Türkiye’nin ilk çöl tipi teknoloji ile üretilecek güneş paneli fabrikasında yaklaşık 400 kişi istihdam edilecek.

Mehmet Nabi Batuk

Desiba Enerji, Alman şirketi J.v.G Thoma ile birlikte Türkiye’nin Alman teknolojisi ile üretilen ilk çöl tipi teknolojili güneş paneli fabrikasını Mersin’de kuruyor. Mersin’in Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde 30 milyon Avro’luk yatırımla Jurawatt markası altında kurulacak güneş paneli fabrikasının, Türkiye ve kent ekonomisine üretim, istihdam ve ihracat anlamında katkıda bulunulması hedefleniyor.

“GÜNEŞTEN DAHA FAZLA YARARLANMAK İÇİN DESTEĞE HAZIRIZ”

Fabrika hakkında gazetemize konuşan Desiba Enerji Jurawatt Fabrika Direktörü Ercan Uslular, ilk aşamada üretilecek panellerin 3 çeşit olacağını ve ısı dayanıklılıklarına göre de piyasadaki diğer panellerden farklı olacağını kaydetti. Kuracakları AR-GE ekibi ile panellerin kurulacak bölgelerin iklim şartlarına göre modernize edileceğinin de altını çizen Uslular, Mersin ve çevresindeki kentlerin güneş enerjisi potansiyeli açısından çok önemli alanlar olduğunu kaydetti. Mersin’de güneşten daha fazla yararlanabilecek tesislerin kurulması için katkı yapmaya hazır olduklarını da belirten Uslular, fabrikada 400 kişinin de istihdam edileceğini söyledi.

“NİSAN AYININ ORTALARINDA FABRİKAMIZI AÇACAĞIZ”

Mersin-Tarsus Yolu 10. Kilometrede inşa edilen fabrikanın, 6 bin metrekaresi kapalı, 4 bin 100 metrekaresinin de depo alanı olmak üzere toplam 43 bin metrekarelik alanda kurulduğunu ifade eden Uslular, fabrikanın 2017 yılının Nisan ayında faaliyete geçeceğini bildirdi. “Fabrikamızın arkasındaki 10 bin metrekarelik alanı ise gelecekteki yatırımlarımız için ayırdık. Hazırlıklarımız sürmekte olup, alanda dolgu çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Fabrikanın 2017 ve 2018 yıllarında minimum olarak 200 megavatlık panel üretim kapasitesi ile çalışacağını aktaran Ercan Uslular, 2019 yılında fabrikanın üretim kapasitesinin 400 megavata çıkacağını belirtti. Fabrika yatırımının toplam olarak 30 milyon Avro olduğunu söyleyen Uslular, “Her megavat 5 milyon Avro’luk  makine yatırımı gerektiriyor. 4 şehirde toplan 20 milyon Avro’luk makine yatırımımız bulunuyor. Makinelerimiz yolda, önümüzdeki günlerde Mersin’de olacaklar” dedi.

“KRİTERLERİ ALMANLAR BELİRLEDİ”

Fabrikada panellerin kurulacağı bölgelerin iklim şartlarına göre modernize edecek bir AR-GE ekibinin olacağını kaydeden Fabrika Direktörü Ercan Uslular, “Fabrikamızda eğitim seviyesi yüksek, beyaz yakalı ve yine aynı şekilde mavi yakalı personellerimiz olacak. Almanların fabrika üzerinde belirlediği bazı kriterler var. Bu kriterleri oluşturacak şekilde bir altyapımızı oluşturuyoruz” diye konuştu.

Ürünlerinin satış sonrasında da Jurawatt markasının güvencesi altında olacağını ifade eden Uslular, “Çin’den getirilen paneller ile Mersin’de üretilen paneller arasında çok ciddi bir fark olacak. Almanların ünlü bir sözü var; ‘ucuz mal alacak kadar zengin değilim’. Bu anlayıştan yola çıkarak üretim yapacağız. Türkiye’deki diğer firmalardan farkımız; çöl tipi panel üretecek olmamızdır. Patenti Alman ortağımıza ait olan çöl tipi paneller; diğer panellerden farkı olarak yüzde 40 ile yüzde 50 oranında daha ısıya dayanıklı olacak. Piyasadaki çoğu paneller belli derece ısılardan sonra kendilerini koruma altına alırken bizim panellerimiz 135 dereceye kadar üretim yapacak ve çalışmaya devam edecek. Ayrıca bizim panellerimizin yaşam ömrü de uzun olacak. Bizim en büyük avantajımız da bu olacaktır. Üretime ilke etapta 2 çeşit panel üretimi ile başlayacak ancak daha sonra bu sayıyı 3’te çıkartacağız. Çeşitlerimiz verimlilik ile alakalı olacak. Talebe ve kuracağımız lokal sistemlere göre farklılık gösterecekler” cümlelerini kullandı.

“DİĞER ÜRETİMLER SÜRPRİZ OLARAK KALSIN”

Üretecekleri panellerde kullanılacak tüm malzemelerin Almanya’dan geleceğinin de altını çizen Uslular, “Panel kalitesi olarak değerlendirdiğimizde piyasadan çok ciddi bir farkımız olacak. Ayrıca fark fiyat konusunda da iddialıyız. İleriye dönük önemli planlamalarımız var. Bu sektörde sadece panel üretmekle kalmayacağız, diğer kalemlerde de üretimlerimiz olacak. Ancak şuan bunlar sürpriz. Bugün fabrika sahamızda geleceğe yönelik hazırlıklarımız sürüyor” diye konuştu.

“SEVKİYAT ÇOK ÖNEMLİ BİR PROBLEM”

Böyle bir yatırım için Mersin’i seçmelerinin en önemli nedenlerinden birinin de kentin ulaşım olanakları olduğunu aktaran Uslular, “Güneşten enerji üretmek için bu bölgede büyük bir potansiyel var. Ama aynı zamanda Mersin nakliye için de büyük kolaylıklar sağlayan bir şehir. Panellerin sevkıyatı zorlu bir süreç, 1 megavat üreten bir tesis en az 4 bin panelden oluşuyor ve bunun sevkıyatı önemli bir problem. Bu noktada kentin büyük bir limanın olması bizim için büyük avantaj. İhracat için elimiz daha güçlü. Ayrıca lokal olarak güneş potansiyeli olan çevre illere olan yakınlığı da çok önemli bir unsur” diye konuştu.

“MERSİN’E KATKI SUNMAYA HAZIRIZ”

Mersin’den herhangi bir talep geldiğinde kente katkı sunmaya da hazır olduklarını ifade eden Uslular “Biz Mersin halkına ve ülkemize her türlü desteği vermeye hazırız. Bunun için çalışacağız bunun için hazırlanıyoruz. Mersin ve başka illerde güneşe çok ciddi bir rağbet var. Çok sayıda firmanın önemli projeleri var” dedi. 

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA