Mersin iş dünyasının tanınmış isimlerinden biri olan ve kentin, ekonominin gelişip canlanması için cadde cadde, sokak sokak gezerek elini taşın altına koymaktan çekinmeyen Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği (MEPİAD) Başkanı Özcan Demir’den çarpıcı açıklamalar!
Hediye Eroğlu – Soner Aydın
Ülkenin lokomotifi lan cadde esnaflarının yaşadıkları sorunları ve taleplerini gazetemize anlatan Demir, yetkililere; eleştiriye tahammül edip, seslerine kulak verme çağrısı yaparak, bu sayede refah ve huzurun sağlanabileceği uyarısında bulundu.
“CADDE ESNAFI EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ”
SORU: MEPİAD – Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği’ni (MEPİAD) tanıyabilir miyiz? MEPİAD ne iş yapar? Amacı nedir?
Ö. DEMİR: 2007 yılında kurulan derneğimiz; organize perakendecilik sektörünün ve diğer birçok farklı sektörün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olması yönünde Mersin’de faaliyet gösteren firmaların sağlıklı ve sürdürülebilir her yönlü gelişimine katkı sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir. Derneğimiz; güçlü, dinamik ve dayanışma ruhu bulunan bir sivil toplum örgütü olmak adına, heyecanla çalışmalarımıza devam etmektir.
Vizyonumuz ise; Kaliteli tüketimin, kaliteli hizmeti ve sosyal yaşam ortamını sağlayacağı bilinci ile kaliteli üretim ve istihdamı destekleyerek, sektörün kazanacağı ivmeyle kayıtlı, kurallı ve etik sisteme geçişi tamamlamak ve bilinçli bir şekilde yönetim kurulumuz ve üyelerimizle birlikte bir takım çalışması organizasyonuyla çalışmalarımıza son hızla devam etmektir.
Derneğimiz Mersin’de sektöründe en etkili ve en güçlü alanında lider firmalardan oluşmakta ve her geçen gün bu oluşuma yeni firmaları ekleyerek güçlü ve güvenli bir şekilde büyümektedir.
Mersin için gerekli ve önemli bir oluşum olan Mersin Ekonomi Platformu’nun yönetiminde yer alan MEPİAD Derneğimiz Mersin’in markalaşması, Mersin’e değer ve farkındalık kazandırılması üzerine yapılan çalışmalara imza atmaktadır.
Mepiad olarak Mersin’de birçok farklı sektörden firmalarla tanışıp üye olma olanakları sağlamaya ve üyelerimizin fikir ve önerileri doğrultusunda faaliyetlerde bulunmaya özen göstermekteyiz, az imkânlarla büyük işler başardığımıza inanıyoruz. Yaptıklarımız yapacaklarımızın garantisidir diyerek yolumuza değerli dernek üyelerimiz ve sevgili Yönetim Kurulu arkadaşlarımızla devam etmekteyiz.
“ESNAF KENTE RUH KATAR”
SORU: Peki, cadde esnafı önemi nedir, kente ne kazandırırlar?
Ö. DEMİR: Cadde esnafı kentin dinamiğidir. Caddelerde bir heyecan, bir ruh vardır. Alışveriş yapan kişiler sorunlarını anlatırlar. Bu sorunlara çözüm üretilir, yardımcı olunur. Veresiye mal verilir. Para bizim için 3., 4. sıradadır. Ama büyük alışveriş merkezlerinde bu yoktur. Orada sadece parası olan ve kartı olanlar alışveriş yaparlar. Bir kuruşu bile eksik ise o ürünü alamazsınız. Ama cadde esnaflarında duygu vardır. Çay eşliğinde alışverişinizi yaparken sohbet edebilirsiniz.
SORU: Önümüzdeki günlerde hayata geçirmek istediğiniz bir “Alışveriş Festivali” var. Bu etkinliğin içeriği nedir?
Ö. DEMİR: MEPİAD olarak “Mersin Shopping Fest” yeni Mersin Alışveriş Festivali adıyla hayata geçireceğimiz organizasyon için hazırlıklarımız sürüyor.
Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, odalar ve esnafların katılımıyla hayata geçireceğimiz festivale; Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, MEPİAD, MTSO, MERTİD, AGİP, ESOB, GİŞKAD, UTK, Mersin Şöförler Ve Otomobilciler Derneği ile alışveriş merkezleri destek verecek.
Mersin’de düzenleyeceğimiz etkinliğe; Konya, Karaman, Aksaray, Osmaniye, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Niğde’den de katılım olmasını hedefliyoruz.
Festival ile hedefimiz; indirim ve kampanyaları ile Mersin’i keyifle yaşayıp keşfetmeyi sağlayacak etkinliklere imza atmak. Perakende ve turizm gibi sektörlerde hareketliliği sağlayarak, çevre şehirlerden alışveriş ve cadde eğlenceleri için insan çekmek.
Ayrıca bu festival ile halkın moral ve motivasyonu arttırarak istiyoruz. Cadde ve sokak esnaflarının da moral ve motivasyona ihtiyaçları var.
“EGOİST YÖNETİCİLER YÜZÜNDEN MERSİN FUARCILIĞI YAPAMADI”
SORU: Kente hareketlilik katan bir diğer organizasyon ise fuarlar, ancak son zamanlarda fuarcılıkta da geriye gidiyoruz, siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ö. DEMİR: Mersin fuarlarla anılan bir kent olmalı ama maalesef biz fuar organizasyonlarını yapamadık. Geçmişte bu işi çok daha iyi yapıyorduk. Ne yazık ki bu organizasyonlar günden güne cazibesini yitiriyor.
Mersin başlattığı aktivitelerin devamını getiremiyor, Narenciye Festivali bir diğer örnek. Bu durum bazı egoist yöneticilerden kaynaklanıyor ama kaybeden hepimiz oluyoruz.
“ENERJİSA GEREKLİ YATIRIMLARI YAPMIYOR”
SORU: Cadde esnafının en önemli sorunlarından biri de aydınlatma sıkıntısı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Ö.DEMİR: Refah olmazsa huzur da olmaz, barış da… Bu yüzden caddeleri o eski günlerine tekrar kavuşturmalıyız. Bunun için de bizlerin talepleri dikkate alınmalı sorunlarımız çözüme kavuşturulmalı. Sorunların başında aydınlatma sıkıntısı geliyor. Şuan caddelerimizin çoğunda aydınlatmalar yetersiz. Bu durum; kazaların ve hırsızlık olaylara da neden oluyor. Ne yazık ki EnerjiSA gerekli yatırımları yapmıyor. Bu sorundan kaynaklı olarak esnaflarımız çok ağır kayıplar veriyor. Perakendeciler olarak bu olaylardan en ağır etkilenen kesimleriz. Kent yöneticilerinin ve merkezi idarenin taleplerimizi dikkate almasını ve bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz.
Ben bundan iki yıl önce Konya’ya gittim ve kıskandım. Gece saat 11.00’de aileler çarşıda dolaşıyordu. Mersin’de gece saat 18.00’den sonra sokaklar boşalıyor. Önemli bir sorun yaşanmadan aydınlatma sıkıntısı çözmemiz lazım.
“KENTSEL YENİLEME İÇİN ÇOK GEÇ KALINDI”
SORU: Çarşı merkezlerinin canlandırılmasında yerel yönetimlere çok büyük işler düşüyor. Bunun için 2 yıldır devam eden bazı altyapı çalışmaları vardı. Çalışmalar sırasında esnaflarda çok büyük problemler yaşadı. Altyapı konusunda son olarak gelinen yeri nasıl görüyorsunuz?
Ö. DEMİR: Çok geç kalmış ve çok daha önceden yapılması gereken çalışmalardı bunlar. Ama şimdi yapılınca da gözümüze güzel gözüküyor. Bir süre ağır mağduriyetler yaşadık ama buna değdi. Çalışmaların Kuvay-ı Milliye Caddesi ve Zeytinlibahçe Caddesi’ne taşınmasını hasretle bekliyoruz. Bu arada Mersin Devlet Hastanesi’nin taşınmasının ardından oradaki caddelerin iç hacimlerinde büyük gerilemeler oldu. Orası yıkılıp yerine bir şeyler yapılacağı söyleniyor. Perakendeciler olarak merakla bekliyoruz.
“TARİHİ BİNALAR ÇÜRÜYOR”
Fabrikalar Caddesi bir zamanlar kent ekonomisinin merkeziydi. Ancak bugün oradaki tarihi yapılar çürümeye terk edilmiş durumda. Buna hızla bir çözüm bulmak lazım. Bu yapıların sahipleri ile masaya oturulmalı ve tekrar kazanımı sağlanmalı. Bu yapılar yaşam alanları haline getirilmeli. Yani mağazalara, kafelere veya benzeri işletmelere verilmeli. Bu halleri ile büyük tehlike yaratmaktalar.
Ancak bu konuda yerel yönetimlerin eksikliği var. Yerel yönetimlerin demokrasinin bir gereği olarak farklı sesleri dinlemesi gerekiyor. O yüzden eleştiriye tahammül edip, bizlerden gelen eleştirilere dikkat etmesi gerekiyor. Başka Türkiye yoktur o yüzden hem ülkemizi hem de Mersin’i sevmemiz gerekiyor.
“PARKOMATLARI GERİ İSTİYORUZ”
SORU: Cadde esnafının en büyük sorunlarından biri de park sorunu. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Ö. DEMİR: Evet park sorunu ilk sırada, tuvalet vea ydınlatma bunu izleyen konular. Geçtiğimiz günlerde büyükşehir belediye başkanımıza da söyledik. Hiçbir caddede tuvalet yok, park yok. Öncelikle parkomatların Geri getirilmesini istiyoruz. Ayrıca katlı otoparak çalışmaları hızlanmalı. Tuvalet ve aydınlatma da bir an önce çözülmeli. Perakendeci arkadaşlarımız da; araçlarını iş yerlerinin önüne uzun süre park etmesinler. Oraları kısa süreliğine gelen müşterilerimize verelim.
“ÇAMLIBEL’İN YOK OLMASINDA HEPİMİZİN SUÇU VAR”
SORU: Bütün bölgeler birbirini tetikliyor. 5-6 yıl önce Çamlıbel’in yok olması çarşıyı etkiledi. Burada kimin eksikliği oldu?
Ö. DEMİR: Burada hepimizin eksikliği, suçu var. En fazla dükkan sahipleri suçlu çünkü çok yüksek kiralar istediler. İş işten geçti, artık kimse oraya gitmek istemiyor.
“AVM KİRALARINDA İNDİRİME GİDİLMELİ”
SORU: Doların yükselişi ile birlikte özellikle alışveriş merkezilerinde hizmet veren esnaf çok ciddi sıkıntılar yaşadı. Son durum nedir?
Ö. DEMİR: Alışveriş merkezilerinde de üyelerimiz var. Dolar ve Euro’daki artış nedeniyle kiralarımız yükseldi. Hiçbir AVM indirip yamadı ama indirip yapmak zorundalar. Özellikle yerel esnafa indirim yapmak zorundalar, yapmazlarsa teker teker kapacağız işyerlerini. Amacımız kiraları iyileştirmek, bazı AVM’lerden bunun sözünü aldık ama bir kısmı iyileştirme yapmıyor. İmzaladığımız sözleşmeler çok vahşi. Burada herkese görev düşüyor. Zamanında cadde mağazalarının kıymetini bilemedik ama şimdi baktığımızda büyük markalar cadde mağazalarına yöneliyorlar. Çünkü AVM’lerin yüksek kiralarına artık ulusal markalarda dayanamıyor.
“KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ”
SORU: Milli İstihdam Seferberliği başlatıldı, bu konuda desteğiniz olacak mı?
Ö. DEMİR: Perakende sektörü geleceğin işkoludur ama ciddi bir kalifiye eleman sorunu yaşamaktayız. İnsanlarımız masa başı iş istiyor, yeni nesil zorluklara dayanamıyor. Bu da bir handikap. Üniversiteden yeni mezun olan arkadaşlarımızı hemen oryantasyon eğitimine alıp iş öğretmek istiyoruz ama olmuyor. KOSGEB’den, İŞKUR’dan çalışan alıyoruz ama belli çalışma süreleri var onu bile tamamlamadan işi bırakıyorlar.
Seferberlik ile ilgili üyelerimizi bilgilendirmek amacıyla bir toplantı yapacağız. Biz de ekonominin canlanması için elimizi taşın altına koyacağız. Ama piyasanın durumu da ortada.