“Bakanlık ve Büyükşehir teşvik etsin” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Bakanlık ve Büyükşehir teşvik etsin”


 

1 Ocak 2011 yılından önce inşaat ruhsatı alan binalarda Enerji Kimlik Belgesi için tanınan süre 2 Mayıs 2017 tarihinde doluyor. Bu tarihten itibaren bina alım- satım ve kiralamalarında bu belgenin ibrazı zorunlu olacak.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, söz konusu binaların belge alabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşvik çağrısında bulundu.

Mehmet Nabi Batuk

Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu, mevcut binalarda 2 Mayıs 2017'de başlıyor. Enerji tasarrufunu teşvik etmek üzere zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi olmayan konutlarda alım- satım olmayacak. Enerji sınıfını yükseltilen binalardaki evlerin fiyatları artarken, bu binalardaki konutlar daha az vergi ödeyecek.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, 2007’de yayınlanan “Enerji Verimliliği Kanunu” ve 2008'de yayınlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile yeni yapılan binaların 1 Ocak 2011'den itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi almaya başladığını söyledi. Mevcut binalara ise, 2017'ye kadar belgeyi alma zorunluluğu getirildiğini anımsatan Atar, bu sürenin 2 Mayıs 2017’de sona ereceğini vurguladı.

BİNANIZIN ENERJİ SINIFI A İSE VERİMLİ, G İSE VERİMSİZ!

Uygulamanın enerji tasarrufunu teşvik etmek amacıyla hayata geçtiğini altını çizen Seyfettin Atar, “En fazla enerji tüketimi; sanayi sektörü ile konutlarda görülmektedir. Konutlardaki enerji kullanımı özellikle yapım aşamasında yalıtım ile büyük ölçüde giderilebilir. Binalarda yalıtımdan pencere sayıları ve büyüklüklerine göre kullanılacak tüm malzemeler enerjiye olan bağımlılığı etkilemektedir. İşte bu belge; asgari olarak binanın enerji ihtiyacını, enerji tüketim sınıflandırmasını, yalıtım özelliklerini, ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Enerji Kimlik Belgesine göre tüm binalar A ve G harfleri aralığında bir enerji sınıfına göre sınıflandırılmış olup A verimli binayı, G ise verimsiz binayı tanımlamaktadır. Enerji Kimlik Belgesi düzenlendiği tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir. Belgenin bir nüshasının bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu ve/veya enerji yöneticisi tarafından muhafaza edilmesi, bir nüshasının da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulması gerekmektedir. Enerji Kimlik Belgesinin, binanın tamamı için hazırlanması esastır. Ayrıca, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetine haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebilmektedir" dedi.

“ŞEHRİN DOĞUSUNDA DURUM İÇLER ACISI”

Ancak uygulamada bazı eksikler yaşandığını kaydeden Başkan Atar, 2011 yılından önce inşa edilen binaların sahiplerine zaman kaybetmeden Enerji Kimlik Belgelerini almaları için harekete geçmeye çağırdı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne de teşvik çağrısında bulunan Atar, özellikle şehrin doğu bölgelerinin durumunun içler acısı olduğunu kaydetti. Yönetmelik ilk gündeme geldiğinde Enerji Kimlik Belgesi olmayan eski binalar için belirli çalışmalar yapıldığını ancak bu çalışmaların pratikten uygulamaya dönemediğini vurgulayan EMO Mersin Şube Başkanı Atar, “Yeni binalarda sıkıntı yok ama asıl sıkıntı eski binaların ıslah çalışmalarında. Eski binalara baktığınızda bir yalıtım veya mantolama sistemleri olmadığını görüyoruz. Bazı binalar ise ömrünü doldurmuş. İnsanlar ömrünü tamamlamış binalara yalıtım sistemi kurup kurmamakta kararsız. Bunların teşviklerle enerji kimlik belgesi uygulamasında göz önüne alınması gerekir. Gerekirse belediyelerin ve bakanlığın buna teşvikleriyle bunlarında yapılması gerekiyor” diye konuştu.

ENERJİ KİMLİK BELGESİNİ KİMLER DÜZENLEYEBİLİR?

Enerji kimlik belgesinin kimler tarafından düzenleneceği ile ilgili de konuşan Atar, “Mevcut binalar için; bünyesinde enerji kimlik belgesi uzmanı mühendis veya mimar bulunduran ‘Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketleri’ enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kılınmışlardır. Bu kuruluşların listesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nün web sayfasında yayınlanmaktadır. 2 Şubat 2017 tarihi itibarı ile mevcut binalar için 37 EVD şirketi yetkilendirilmiştir. Eskişehir'de yetkilendirilmiş EVD şirketi bulunmamaktadır. Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili kuruluşlar dışındaki diğer kurum ve kuruluşlarca verilecek olan enerji kimlik belgesi ve ilgili raporlar idarelerce geçersiz sayılacaktır” diye belirtti.

ENERJİ KİMLİK BELGESİNİN DÜZENLENMESİNDEN KİMLER SORUMLUDUR?

Başkan Seyfettin Atar, yönetmelik gereği enerji kimlik belgesinin düzenlenmesinden belediyeler, bina sahipleri, bina yöneticileri veya enerji yöneticileri, işletmeci kuruluşları, işveren veya temsilcileri, tasarım ve uygulamada görevi mimar ve mühendisler, binanın yapılmasında, kullanılmasında ve enerji kimlik belgesi düzenlenmesinde görev alan müşavir, danışman, proje kontrolü yapan gerçek veya tüzel kişiler, enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar, denetleme kuruluşları ve işletme yetkililerinin sorumlu olduğunu kaydetti. EKB düzenlenmesi ile ilgili denetim hakkında da bilgi veren Atar, şöyle konuştu; “Enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşların bu belgelerin düzenlenmesi ile ilgili faaliyetlerinin denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Sonuç olarak, Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereği mevcut binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar enerji kimlik belgelerini alması gerekmektedir. Bina sahipleri/yöneticileri Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerine; http://www.eie.gov.tr/verimlilik/y_yetki_b_a_d_sirketler.aspx adresinden ulaşılabilecekleri gibi odamızdan da konuyla ilgili bilgi alabileceklerdir. Bina yöneticileri, aldıkları enerji kimlik belgelerinin geçerliliğini; http://www.bep.gov.tr/BELGESORGULAMA/sorgulama.aspx adresinden sorgulayabileceklerdir." 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA