MEZİTLİ’DE 2 BİN 500 YIL SONRA İLK TİYATRO OYUNU SAHNELENDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEZİTLİ’DE 2 BİN 500 YIL SONRA İLK TİYATRO OYUNU SAHNELENDİ


 

Mezitli Belediyesi Oda Tiyatrosu muhteşem bir oyunla perdelerini açtı.

Fransa’nın kurtuluş mücadelesinden bir kesitin konu edildiği ve günümüz Türkiye’sine de göndermelerin olduğu Jeanne D'arc'ın Öteki Ölümü isimli komedi oyununda oyuncuların performansı büyük beğeni topladı. 

Mezitli tarihinde ilk kez bir tiyatro oyununa perdelerini açtı. Mezitli Belediyesi Oda Tiyatrosu, Jeanne D'arc'ın Öteki Ölümü isimli komedi türündeki oyunu, Mezitli tarihinde sahnelenen ilk profesyonel tiyatro oyunu olma özelliğini taşıyor. Pek çok oyun ve dizide rol alan ünlü tiyatrocular Yaşar Uraslı, Tamer Güven, Başak Karatepe, Vedat Yalçın’ın rol aldığı oyunda Fransa’nın kurtuluş mücadelesinde önemli bir yere sahip olan Jeanne D'arc'ın son gün yaşadığı olaylar ve öldürülmesi mizahi bir dille ele alınmış. 
Mezitli Sanat Evi’nin  ikinci katında oluşturulan Oda Tiyatrosu salonunda sahneye konulan, tanrı, insan, iktidar ilişkisini sorgulayan, ağır tarihi konusuna karşın izleyenleri kahkahalarla güldüren Stefan Tsanev tarafından yazılan oyunu Yaşar Uraslı yönetti. Dekor ve kostüm tasarımlarını dünyaca ünlü MDOB Sanatçısı Seyhan Atamer’in yaptığı oyunu izleyenler arasında Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve eşi Sembol Tarhan’ın yanı sıra çok sayıda davetli ve sanatsever izledi. 

MEZİTLİ’DE ARTIK TİYATRO VAR
Oyuncuların üstün performansı sonrası uzun süre ayakta alkışlandığı Jeanne D'arc'ın Öteki Ölümü oyunu sonrası Başkan Tarhan, sanatçılara çiçek verdi. 
Olağanüstü denilebilecek bir çabayla Mezitli’de ilk kez bir tiyatro oyunu oynandığını daha da önemlisi daha pek çok etkinliğin sahnelenebileceği küçükte olsa bir salona kavuştuklarını ifade neden Mezitli Belediyesi Oda Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Tamer Güven, “Burada gösterilen olağanüstü bir çabayı dile getirmemek doğru olmaz. Şuan oyunlarımızı oynadığımız mekanda Aralık ayında sadece bir oda dışında başka bir şey yoktu. İçersinde makinelerin olduğu başka amaçla kullanılan bir salondu. Ama Başkanımız Neşet Tarhan’ın olağanüstü desteği ve belediye personelimizin üstün performansı ile şuan profesyonel bir biçimde oyunlarımızı sahneleyebileceğimiz bir mekanımız var. Başta hiçbir karşılık beklemeden dekorumuzu ve kostümlerimizi hazırlayan MDOB Sanatçısı Seyhan Atamer olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

TİYATRO BİR GÖNÜL İŞİDİR
Oyunun yönetmeni Yaşar Uraslı’da “Mezitli’de bir tiyatro kurma düşüncesi aklıma geldiğinde, büyük bir heyecanla bunu nasıl hayata geçirebileceğimizi uzun süre düşündüm. Tiyatro’nun bir tutku ve yaşam için gerekli olduğunun bilinciyle yola çıktık. Tiyatro’nun bir gönül işi olduğunun farkındalığıyla, amatör bir ruhla kendimize bir hedef koyduk” diye konuştu.

AMFİ TİYATRO İHALESİ YAPILDI
Mezitli’de ilk kez bir oyun sergileniyor olmasının büyük bir mutluluk değil utanç kaynağı olması gerektiğinin altını çizen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise, “Binlerce yıldır büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış Mezitli sanatsal alanda şimdinin çok önünde olmalıydı. Ama biz Mezitli'nin bu kaderini değiştirmek için çok önemli projelere imza atıyoruz. Geçtiğimiz günlerde ihalesini yaptığımız Amfi Tiyatromuzu Temmuz ayında bitirmeyi planlıyoruz. Yine önümüzdeki günlerde temelini atacağımız Kültür Merkezimizin de yıl sonunda tamamlayarak bunun gibi sayısız oyunların sergilenmesi, sanatsal etkinlerin yapılması imkanı olacak. Mezitli, sanatsal alanda sayısız etkinliklerin yapıldığı mekanlara kavuşmuş olacak” dedi.

YAKTIĞIMIZ IŞIKLA SANATI MEZİTLİ'DE YAŞATACAĞIZ
Soli Pompeiopolis sütunlarının yan tarafında bahçeler arasında kalmış olan alanda 2 bin 500 yıl öncesinden kalan dev bir Amfi Tiyatro kalıntısının bulunduğunu ifade eden Başkan Tarhan, “En büyük dileğim o tarihi Amfi Tiyatro'nun yeniden ayağa kaldırılarak bu oyunların orada oynanmasıdır. Bu denli zengin kültüre sahip, insanları bu kadar çağdaş olan Mezitli, yaktığımız bu ışıkla artık sanatsal alanında da adından söz ettirmenin ilk adımlarını atmıştır. Yaşar Uraslı ve Tamer Güven hiçbir ücret ve karşılık talep etmeden ‘Mezitli’de Tiyatro Yapmak İstiyoruz’ diye geldiklerinde hocalarımız ilk geldikler ve böylesi dev bir organizasyonu yöneterek Mezitli’ye tiyatro yaptıklar. Kendilerine ve destek veren tüm sanatçı, teknik arkadaşlarımıza, belediye çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Mezitli Belediyesi Oda Tiyatrosu’nda her Cuma ve Cumartesi günleri sahnelenen Jeanne D'arc'ın Öteki Ölümü oyununu izlemek isteyen sanatseverlerin hafta içi her gün 08:00-17:00 saatleri arasında (324) 358 81 48 numaralı telefondan rezervasyon yaptırmaları gerekiyor. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA