DARISI YURTİÇİNE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DARISI YURTİÇİNE!


 

Son 1 aylık yurtdışı gezilerinde Almanya ile yaşanan kalıntı sorunu, Bulgaristan ile sınır kapısında yaşanan sıkıntıları ve Avrupa’nın alımlarda Mersin’i tercih etmemesini görüşen Aşut, bunların çözümleri için yurtiçinde etkin bir oda olmak gerektiğini unutup, ‘yurtdışında etkin olmakla’ övündü!

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, çalışmalarını anlattığı periyodik basın toplantılarının Şubat ayı buluşmasını gerçekleştirdi. Oda da düzenlenen toplantıda Başkan Aşut'a, MTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ufuk Maya, Ekrem Sağlam ve Hakan Sefa Çakır da eşlik etti.
Ülke ve Mersin ekonomisi zor günler geçirirken bu ayki toplantının ana konusunu yurtdışı temaslarına ayıran Başkan Aşut, son 1 ayda ağırlıklı olarak çatı kuruluş TOBB koordinasyonunda gerçekleştirdiği yurtdışı ziyaretlerini anlattı.

“MISIR BİZEN SORULUR…”
MTSO’nun 2000’li yıllara kadar, üye olmak dışında uluslararası oluşumların etkin bir parçası olmadığını, bugün yurtdışı etkinliğini arttırdığını söyleyen Aşut, “Geçtiğimiz hafta TOBB öncülüğünde Mısır'a yaptığımız seyahatte bir Türk-Mısır İş Forumu düzenledik. Gururla ifade etmek isterim ki, Mersin  burada öncü oldu” diyen Aşut, “Bazı etkinlikleri Mersin olarak biz düzenledik. Yetkililerin çoğunu biz tanıştırdık. Mısırla ilişkiler iş dünyası aracılığıyla eski günlere dönecek ve Mersin bu konuda büyük destek vererek, etkin rol oynayacaktır” dedi.
Mısır sonrası diğer önemli bir ziyaretin de Ürdün’e yapıldığını aktaran Şerafettin Aşut, “Ürdün ciddi alt yapı yatırımlarına gidiyor ve Mersin olarak burada olmak zorundayız. Bölgedeki üçüncü ülkelere Ürdün  ile birlikte açılabiliriz. Tüm bu ziyaretler Mersin’in de bu pastadan pay alma çabasıdır. Tüm bunlar bölgede etkin hareket edebilmek adına atılmış önemli adımlardır.

“AVRUPA’YI İHMAL ETMEDİK!”
Elbette son yıllarda kaybettiğimiz pazarlarda gayret sarf ederken, daha istikrarlı olan ama son dönemde gerek ekonomik gerekse siyasi anlamda olumsuz ilişkiler içine girdiğimiz Avrupa pazarını ihmal etmedik. Bu nedenle geçtiğimiz hafta Berlin’de düzenlenen Fruit-Logistica fuarına katıldık. Elbette fuar işin sadece bir yönüydü, bunun dışında bir çok kurumsal temasımız oldu. MTSO olarak öncelikle Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettik. Toplantıda öncelikli gündem maddemiz Almanya’ya yapılan ihracatta kalıntı sorunu idi. Kalıntıyla mücadele konusunda yaptığımız çalışmaları kendileriyle paylaştık. Ayrıca ihracatta Bulgaristan sınır kapısında yaşanan sorunlar gündeme geldi. Ürünlerin tırlardan tamamen indirilerek incelendiği ve bunun ciddi ekonomik kayıplara neden olduğu vurgulandı. Böylesi sorunlar bire bir takip olmadan ne yazık ki çözülemiyor. Elimizden geldiğince Mersin firmalarının bu pazarda yaşadıkları sorunlarını gündeme getirdik. 

MERSİN’İ NEDEN TERCİH ETMİYORLAR?
Avrupa’nın en önemli alım heyetleri ve firmaları ile görüşerek alımlarını neden Mersin’den yapmadıklarını sorduk. Kiraz ve kayısının Türkiye’den ithalatının devam ettiğini belirterek, diğer ürünlerin tercih edilmemesi konusunda şunları söylediler; Türkiye’den nakliye maliyetlerinin yüksek olması, biberde kullanılan  ambalaj boyutunun uygun olmaması (6 kg 15×400 gr ambalajda tercih ediliyor), Fas'tan tedarik edilen biberin fiyat avantajının olması (5 kg lık kasalarda en iyi kalitedeki  kapya biberi Fas’tan 7 Avroya mal ediliyor), salatalığın Ürdün’den direkt ithalatının yapılabildiği ve uçakla transferinin mümkün olması, Türkiye’den gelen ürünlerde kalıntı probleminin olması, Türkiye’den gelen tırların söz verilen zamanda gelmemesi, yeşillik ve domateste İspanya'nın tercih edilmesi, kabak ve patlıcanda kota olması, Türkiye’den gönderilen ürünlerde ambalajlama ve boylama sorunu olması. Bunlar içinde doğru olanlar var, eksik olanlar var. Kendimizi yeterli anlatamadığımız maddeler var. Tüm bunları konuştuk. Ancak yine de bunlar bizim için önemli bilgilerdir. Üreticimiz ve ihracatçımızla bu konuları detaylı şekilde konuşacağız. Mersin bu talepleri yerine getiremeyecek bir kent değil. İhracatımızı arttırmak istiyorsak başkalarına kızmak yerine önce kendimize çeki düzen vermek ve gelişmiş pazarların kalitesini sağlamak zorundayız” dedi.

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNDE, TOPU HÜKÜMETE ATTI
İstihdam seferberliğine de değinen Başkan Aşut, “Konuyla ilgili sayın valimizle de bu konuda bir görüşme yapacağız. Öncelikle iş ve aş bizim için sadece ekonomik bir konu değil, aynı zamanda toplumsal barışın ve huzurun da payandasıdır. Uzun süredir yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, iş dünyası bu toplumsal sorunun çözümünde elini taşın altına koyacaktır. Ancak, bu konuda realist olmak zorundayız. Hayali rakamlar ve sözler, günü kurtaran demeçler yarar getirmez. Çünkü bizim hedefimiz insanımıza sürekli ve kalıcı bir istihdam yaratılmasıdır. Tüm çabamız bu yönde olacaktır. Bunun da özü ve temeli mesleki eğitimdir. Hükümetimiz de bu konuda başta çıraklık eğitiminin zorunlu kılınması ve meslek lisesi öğrencilerinin staj kalitesinin artırılması gibi hayati adımlar atmıştır. Bizler bu adımları büyük bir memnuniyetle takip ediyor ve artarak devam etmesini diliyoruz. Bu adımlar kalıcı istihdam ve kalifiye iş gücü için elzemdir” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA