MERSİN’DE GÜNEŞİ GÖRMEMEK İSRAF! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE GÜNEŞİ GÖRMEMEK İSRAF!


 

Yılın 300 gününü güneşli olarak geçiren Mersin’de fotovoltik paneller ile elektrik üretiminin emekleme aşamasında olduğunu kaydeden EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, “Böyle bir coğrafyada güneşten faydalanmamak en büyük eksiklik ve israf” dedi.

Mehmet Nabi Batuk

Türkiye’nin en fazla güneş alan illerinden biri olan ve yılın 365 gününün 300’ünü güneşli olarak geçiren Mersin’de güneşten elektrik elde etmek için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, güneşten yararlanarak elde edilen elektrik enerji sistemleri ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek “25 tane mühendis arkadaşımızı güneş enerji sistemleri konularında yetkilendirdik. Bu aslında bizim bölge için bir başlangıç oldu. Yatırımcılara gönülden destek vermek onları teknik açıdan desteklemek açısından iyi oldu. Böyle bir coğrafyadan güneşten faydalanmamak en büyük eksiklik olur” cümlelerini kullandı.

“GÜNEŞİ GÖRMEMEK HEM İSRAF HEM SIKINTI”
Güneşin en temiz enerji kaynaklarından biri olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, Türkiye’nin ve Mersin’in yenilenebilir enerji kaynakları yönünden çok zengin bir ülke olduğunu kaydetti. Akdeniz Bölgesinde yılda 300 günün güneşli olarak geçirdiğini sözlerine ekleyen Atar, bu kaynakların görmezden gelinmesinin israf ve büyük sıkıntı olduğunu ifade ederek “Biz Türkiye olarak yenilenebilir enerji kaynaklarını maalesef daha emekleme aşamasındayız. Yeni yeni teşviklerle, yatırımlarla bir yol almaya başladık. Bizde Elektrik Mühendisleri Odası olarak bu tür çalışmalara gönülden destek verip arz çalışmalara sürekli teşvik konularında yanında oluyoruz” dedi. 

“25 MÜHENDİS ARKADAŞIMIZ BU KONUDA YETKİNLEŞTİ”
EMO Mersin Şubesi olarak kentte güneş enerjisini enerjiye çevirebilmek adına uzman mühendisleri oluşturmak için bazı eğitim çalışmalarının yapıldığını kaydeden Atar, “Bu eğitimlere yaklaşık olarak 25 tane mühendis arkadaşımız katıldı ve güneş enerji sistemleri konularında yetkilendirildi. Bu aslında bizim bölge için bir başlangıç oldu. Yatırımcılara gönülden destek vermek onları teknik açıdan desteklemek açısından iyi oldu. Böyle bir coğrafyadan güneşten faydalanmamak en büyük eksiklik olur. Biz mevcut yönetmeliklere göre 1 megavatın üstü ve 1 megavatın altı olarak iki kısım projeler söz konusudur. 1 Megavat’ın üstü olan projelerde bakanlıktan izin alarak lisanlı bir üretime geçiyorsunuz. 1 Megavat’ın altı olan projelerde lisanssız projeler olarak gündeme geliyor. Tabiki burada üreteceğiniz enerji miktarı kullanacağınız panel sayısı ile doğru orantılı olarak artmaktadır” şeklinde konuştu. 

“BELEDİYE PARKININ ELEKTİRİĞİNİ BİZ ÜRETECEĞİZ”
Mersin’deki çok katlı apartman ve site tarzı yapılara güneş panelleri kurulamayacağını ifade eden Atar, ancak Alışveriş Merkezlerinin, kamu binalarının, ve uygun mevkideki müstakil binalarda güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretilebileceğini belirtti. Atar, “Elektrik Mühendisleri Mersin Şubesi’nin hizmet binasını şuanda projelendirdik. Çok kısa zamanda bütün enerjimizi yerimizin uygun olduğundan kaynaklı olarak bütün enerjimizi elektrikten elde edeceğiz. Hatta hafta sonu kullanmadığımız elektrik ile yan tarafımızda yapılan belediye parkımızın enerjisini de karşılayacağız” dedi. 

“5 – 6 YILDA KENDİSİNİ AMORTİ EDİYOR”
Bir konutun normal şartlarda tükettiği elektrik enerjisinin miktarının 5 kilovat olduğunu belirten Atar, “Siz 5 kilovatlık bir sistemi belki kuramayabilirsiniz ama 3 – 4 kilovatlık bir sistemi kurabilirsiniz. Yerinizin güneşe uygun olması çok önemlidir. Offline denen sistemlerle güneş varken kendi elektriğinizi kendiniz üretebilirsiniz. Yani güneş varken enerjini fotovaltik panellerden üretip kullanıyorsunuz, güneş yokken de normal elektrik şebekelerinden kullanıyorsunuz. Böyle metodlar vardır. Evlerde kullanılabilecek en uygun sistemler ofline denen sistemlerdir. Güneş varken güneşten faydalanıyorsunuz. Geceleri de şebekeden yararlanıyorsunuz. Böyle sistemler günümüzde mevcuttur. Maliyetleri de çok düşük miktarlardadır. Bu sistemler yaklaşık olarak 5 – 6 yılda kendisini amorti etmektedir. Bu bilinçlenme artık enerjiyi maksimum düzeyde kullanmak için zorunlu hale gelmiştir. Fotovoltik panellerin gelişimi dünya ölçeğinde büyük bir hızla devam ediyor. Verimleri artıyor. Şuanda yaklaşık olarak yüzde 18 – 19’larda verimde çalışabilen paneller gündeme geldi. Bu panellerin verim oranının artırılması panellerin sayısının azalması ile üretiminde fazla olmasıyla doğru orantılıdır”. 

“25 – 35 BİN LİRA ARASINDAKİ BİR MALİYET İLE KURABİLİRSİNİZ”
Güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltik panellerin maliyetlerinin yeni yatırımlarla düştüğünü ifade eden Atar “Çok net veremiyoruz ama yaklaşık rakamlarla mesela 5 kilovatlık bir sistemi şuanda ofline olarak yani aküsüz bir şekilde 25 - 35 bin TL arasındaki bir maliyet ile kurabilirsiniz. Bu maliyetin amortisman sürecide 5 – 6 yılda gerçekleşir. Ama bunlar konutlardan binalardan daha fazla mesela bizim alışveriş merkezlerimizin, otoparklarımızın üzerine güneşi kırmak için yapılan güneşliklerin üzerine kurulabilir, AVM’lerin çatılarının üzerine kurulabilir. Bunlar inşa aşamasındayken yönetmeliğe göre zorunlu hale getirilebilir. Bizim bundan sonra ilgili yönetmeliklerde bunlar zorunlu hale getirilebilir. İnsanlar hakikaten böyle bir maliyet analizi yapıldığında kendini 5 -6 yılda amorti edebilecek bir sisteme hiçbir kimse hayır demez. Hakikaten biz bu bölgenin bu iklimin bu coğrafyanın hakkını vermek zorundayız. Bu bölgede de öncülük yapmak zorundayız. Şuana kadar genel merkez bazında düşündüğümüzde daha önce farklı bir sisteme sahip olmasına rağmen Toroslar Belediyemiz termal ısıdan elektrik üreten bir projeyi inşa etmişti. Şimdi tabi yakın zamanlarda bölgemize bir megavatın altında birçok tesis geldi ve çalışıyor. Hatta 15 gün önce 5 megavatlık bir tane tesisin aktive haline geldiğini biliyorum. Hatta o tesisin bazı çalışmalarla 6 megavata çıkacağını da biliyorum. Enerjiyi birçok kaynağı kullanarak elde edebilirsiniz. Enerji sorununa çözüm bulmak için illa bir nükleer santral yapmak zorunda değilsiniz. Bizim tercihimiz ekolojik dengeye en az zarar veren insan yaşamına en az zarar veren enerji kaynaklarını ön plana çıkartmaktır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA