SERBEST BÖLGE’DE İŞLER İYİ DEĞİL! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERBEST BÖLGE’DE İŞLER İYİ DEĞİL!


 

Mersin Serbest Bölgesi’nde; tapu sorununun çözülememesi, istenilen ürünün satılamaması ve mevzuat çilesi TBMM’ne taşındı.

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Mersin Serbest Bölgesi’nin sorunlarını, Türkiye Büyük Milet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. 

Türkiye’nin ilk serbest bölgesinin Mersin’de 1987’de kurulmasına rağmen gerekli destek verilmediği için, bölgede beklenilen gelişmenin sağlanamadığını belirten Şimşek, ayrıca aynı yıllarda Antalya’nın da turizm bölgesi ilan edilmesiyle, bütün yatırımların Antalya’ya kaydırıldığını ve koskoca büyük şehrin kaderiyle baş başa bırakıldığını söyledi. 
Baki Şimşek sözlerine şöyle devam etti; “Bugün Mersin Serbest Bölgesi’nde, insanlar, 1987 yılından bu tarafa tapu sorunlarını dahi çözememişlerdir. Birçok tesis kıyı kenar çizgisi içerisinde kalmıştır. Serbest bölgede üretim yapan bir fabrikanın tapusu yoktur. Tapusu olmayan bir fabrikatör kime ipotek verecek, kimden kredi alacak, nasıl bir işletmeyi ayakta tutacaktır? Serbest bölge, serbest ticaretin yapılabildiği bölgedir. Mersin'deki bir işletme sahibi Nil'in kıyısından çakıl taşını alıp Çekoslovakya'daki cam fabrikasına satabilmelidir ama bunu yapamamaktadır, İngiliz adalarında ancak bir offshore şirketi aracılığıyla bunu yapabilmektedir” dedi.

MEVZUAT ÇİLE ÇEKTİRİYOR
Serbest Bölge’de istenilen ürünün alınıp satılamadığını, ürün çeşitliliğinin az olduğunu dile getiren Milletvekili Şimşek, “Geçtiğimiz yıl iş adamlarıyla yapmış olduğumuz toplantıda, Ak Parti'de siyaset yapan bir iş adamı Gümrük ve Ticaret Bakanına aynen şunu söyledi: ‘Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, maalesef, ticareti engelleme bakanlığı yapıyor’. 
Birleşmiş Milletlere serbest bölgeden mal satacaklar, Birleşmiş Milletler koli istiyor, ‘Her kolide 5 kilo şeker olsun’ diyor ama mevzuatımız her koliye 5 kilo şeker koymaya müsaade etmiyor ancak 2 kilo şeker koyabilirsin’ diyor. İş adamları mevzuatlardan yeterince çile çekiyorlar. Bunun önünün açılması, Mersin'in hak ettiği yere gelmesi lazım” dedi.
 
“GEMİ TİCARETİNİN ÖNÜ AÇILMALI”
Öte yandan Mersin Limanı’nda, gemi ticaretinin önünün açılması gerektiğini belirten Şimşek, “Gemilerle gelen birçok ürünün serbest bölgedeki firmalar tarafından alınıp satılabilmesi lazım. Hassas ürünlerin veya kimyasal ürünlerin kaçakçılıkta kullanıldığı, mazota, benzine karıştırıldığı şüphesiyle birçok ürüne yine aynı şekilde kısıtlama getirilmiştir. 
Mersin'den geçtiğimiz dönemlerde hükümetin icracı 2 tane bakanı olmasına rağmen, Kürşat Tüzmen Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak birçok vaat vermesine rağmen serbest bölgeyle ilgili, organize sanayi bölgeleriyle ilgili, ticaret bölgeleriyle ilgili, maalesef, çivi çakılmamıştır. Geçtiğimiz dönem yine Zafer Çağlayan, Turgut Özal'ın Singapur, Dubai benzetmelerini aşarak ‘Amerika'nın Hollywood'u varsa, Hindistan'ın Bollywood'u varsa, Türkiye'nin de Mersin'i olacak’ demiştir. Sizin mevkidaşınız Mersin'e bu vaatleri vermiştir ama Mersin hâlâ tiyatro izlemeye devam etmektedir” dedi. 

TARSUS’A HASTANE SÖZÜNÜZ VARDI, NE OLDU?
Sözlerinin son kısmında Mersin'de açılışı yapılan şehir hastanesinde emeği geçenlere, arsasını veren belediyeden, yatırımı yapan firmadan ve gerekli desteği veren hükümete kadar herkese teşekkür eden MHP Milletvekili Şimşek sözlerine şöyle son verdi: “Seçimlerden önce ihalesi yapıldığı söylenen ancak şu anda nereye yapılacağı dahi belli olmayan 350 bin nüfuslu Tarsus'a şehir hastanesi ne zaman yapılacaktır? Çukurova havalimanı ne zaman bitirilecektir? Kazanlı sahil bölgesi turizm bölgesi ilan edildi ama maalesef on yıldır yolu bile bitirilemedi. Bugün turizm bölgesinde yatırım yapacak olan firmaların tamamı yatırımdan vazgeçtiler, şu anda herhâlde Arap yatırımcı aranıyor o bölgeyle ilgili. Mersin'in ayağa kalkabilmesi için burada ticaretin ve turizmin birlikte yapılması gerekiyor. Suriye'de, Irak'ta, İran'da bu gelişmeler olurken Mersin'deki serbest bölgenin sağlıklı bir ticaret yapması mümkün değil, bununla ilgili de Hükümetimizin gerekli çalışmaları yapmasını bekliyorum” dedi. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA