SEL MAĞDURU OTOMOTİVCİLER DESTEK BEKLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SEL MAĞDURU OTOMOTİVCİLER DESTEK BEKLİYOR


 

Mersin’de yılın son günlerinde meydana gelen sel sonrasında en çok hasar gören sektörler arasında yer alan otomotivciler destek bekliyor.

MTSO Ulaşım Araçları İmalat, Satış ve Onarımı Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Kisin, Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesini istediklerini söyledi.

Sektöre ilişkin değerlendirme yapan MTSO 13 No’lu Ulaşım Araçları İmalat, Satış ve Onarımı Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Kisin, öncelikle sel felaketi üzerinde durdu. Çok ciddi maddi kayıplar yaşadıklarını vurgulayan Kisin, “İşyerleri sigortalı olan arkadaşlarımızın hasarlarının ne kadarını karşılayabilecekleri belli değil. Mersin’in afet bölgesi ilan edilerek yaraların sarılması en büyük beklentimiz” dedi. Özellikle otomotiv yetkili satıcılarının yüzlerce aracının hasar gördüğüne dikkat çeken Kisin, ana bayilerden de bu konuda çeşitli kolaylıklar beklediklerini, yaraların el birliği ile sarılmasını istediklerini vurguladı.
Ardından sektörü yakından ilgilendiren diğer bir konu olarak oto galericiler sitesine değinen Kisin, mevcut sitenin ihtiyacı karşılamakta zorlandığını anlattı. Sektör temsilcilerinin yeni bir galericiler sitesi talebinde bulunduğunu, daha büyük bir site planlanması gerektiğini kaydeden Kisin şunları söyledi: “Kurulacak yeni sitenin ulaşım sorunu bulunmamalı. Otoban bağlantısı mutlaka gerekli. Bu nedenle şehrin batısı tercih edilmeli. İmar planlarında mutlaka oto galerileri için yer işaretlenmeli. Kentimizde otomobil, ağır ticari araç, TIR gibi farklı segmentlerde ikinci, hatta üçüncü siteye ihtiyaç duyulmaktadır.”
İçerisinde galericilerin yanı sıra banka, noter, restoran, çocuk oyun parkı gibi sosyal donatılar bulunan modern siteler planlanması gerektiğini dile getiren Kisin, “Böyle bir sitenin yapımı için Oda’mıza üye olan sektör temsilcileri 5 yıldan fazla süredir çalışıyor. Biz de komite olarak hemen her toplantımızda bu konuyu görüşüyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmaları yürütmek adına Oda’mız üyelerinden oluşan bir grup kooperatif kurdu ve gerekli maddi olanak sağlanacak. Bize uygun bir yer gösterilerek imar izni verilmesi halinde derhal çalışmalara başlayabiliriz. En az 100 bin metrekarelik bir alana ihtiyacımız bulunmakta. Bu alanda minimum 200 işletmenin yer almasını planlıyoruz” dedi. 

“SİTEDE MUAYENE İSTASYONU KURULABİLİR”
Araç muayenelerine ve bu alanda yaşanan sıkıntılara da değinen Mehmet Kisin, TÜVTÜRK muayene istasyonlarının fiziki eksikliklerinin olduğunu, bu nedenle muayene sıralarında yoğunluk yaşandığını belirtti. Muayene için gelen araçların otopark sıkıntısı yaşadığına da değinen Kisin, muayene ücretlerinin yüksekliğinden de şikayetçi oldu. Kisin, ödemelerde kredi kartların geçmemesini ise ‘büyük bir eksiklik’ olarak değerlendirdi. Bu kapsamda Oda olarak, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı nezdinde girişimleri olduğunu belirten Kisin, Türkiye genelinde böyle bir sıkıntı yaşandığını söyledi. 
Öte yandan araçların muayeneden kaldıkları zaman 2 gün sonraya muayene tekrarının verilmesinin firmalara ciddi oranda maliyet yüklediğini kaydeden Kisin, ayrıca dorseli araçların dorselerini muayene etmeleri için internet üzerinden randevu alınmamasının da büyük oranda sıkıntı yarattığını aktardı. Frigolu araçların muayeneden 1 santimetre ile kaldıklarına dikkat çeken Kisin, araçlarının 1 santimetreyi kestirmek için 700 ila 750 TL arasında ekstra maliyet ödediklerine işaret ederek bu konuda tolerans uygulanabileceğini söyledi. Kisin, araç muayenelerinde yaşanan yoğunluğun giderilmesi için, TÜVTÜRK’ün merkeze yakın 2’nci bir istasyon daha kurması gerektiğini de söyledi. Bunun da planlanacak galericiler sitesi içinde yer alabileceğini söyledi.

“PERSONEL BULMAKTA SIKINTI ÇEKİYORUZ”
Bir diğer sıkıntının kalifiye eleman bulunması noktasında yaşandığını ifade eden Mehmet Kisin, şöyle konuştu: “Komitemiz bünyesinde otomotiv yetkili bayileri, oto galericiler, oto kiralamacıları, otomotiv tamir, bakım ve yedek parça ticareti yapan firmalar bulunuyor. 300’ün üzerinde üyeye sahibiz. Hepimizin ortak sorunu ise kalifiye personel konusunda yaşanıyor.” Meslek liselerinin özellikle otomobil bakım ve tamiratına yönelik branşlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kisin, meslek liselerini bu konuda yeterli bulmadığını söyledi. “Bizim sıkıntımız, ülkemizdeki mesleksizlik sorununun en somut örneği” değerlendirmesini yapan Kisin, “Aslında ülkemizde işsizlik değil, mesleksizlik var. Bu konuda İŞKUR’a büyük görev düşüyor” dedi.

YÜKSEK MALİYETLER BİZLERİ ZORLUYOR

Maliyetlerinin de her geçen gün arttığını anlatan Mehmet Kisin, “Üyelerimizin sıkıntısı her geçen gün artıyor. Önümüzdeki süreç, işsizlik sıkıntısının artacağı endişesi veriyor. Bu durum gelecekte hepimizi zorlayacak” değerlendirmesini yaptı. Kisin, bir yandan işçilik maliyetleri artarken diğer yandan döviz kurlarındaki artışla mücadele etmek durumunda kaldıklarını vurguladı.

“SİGORTADA REKABETİN ÖNÜ AÇILMALI”
Yaşanan sıkıntılara bu yıl bir de trafik sigortalarının eklendiğine işaret eden Mehmet Kisin, 2016 yılında araç sahiplerini yakından ilgilendiren zorunlu trafik sigortası maliyetlerinin beklentinin çok üzerinde arttığını söyledi. Bir yıl önce yaklaşık 300 TL’ye yapılan bir sigortanın bugün 700 TL’ye yapılabildiğini hatırlatan Kisin, bu noktada sigorta şirketleri arasında rekabetçiliğin önünün açılması gerektiğini anlattı. Makul seviyelerdeki bir sigortanın aracın maliyetinin belli bir yüzdesini geçmemesi gerektiğini vurgulayan Kisin, “Örneğin bir aracın bedeli 40 bin TL ise sigorta ödemesi 200 TL’yi geçmemeli” ifadelerini kullandı. Hükümetin bu konuda çalışmaları bulunduğunu hatırlatan Kisin, çözümün ivedilikle hayata geçirilmesini beklediklerini bildirdi. Sigorta konusunda hem sigorta acenteleri ve sigorta firmalarının hem de kullanıcıların bilinçlenmesi gerektiğini dile getiren Kisin, “Sigorta acenteleri poliçe kestikleri sırada müşterilerini mutlaka kaza anında anlaşmalı tutanağı nasıl hazırlayacakları, ne tür evraklar gerektiği konusunda bilgilendirmeli. Aksi halde kazaya karışan kişiler mağdur oluyor” diye konuştu. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA