KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ALTYAPIYI MASAYA YATIRDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ALTYAPIYI MASAYA YATIRDI!


 

Çukurova’da afet ve lojistik üzerine çalışan kamu kurumu ve özel sektör temsilcilerinin biraraya geldiği çalıştayda; 2041-2070 döneminde bölgede yağışların azalacağı, deniz seviyesinin ise yükseleceğine dikkat çekildi!

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA), Dünya Bankası işbirliği ile yürüttüğü “Çukurova Kritik Altyapı Risk Değerlendirme Projesi” kapsamında, çalıştay düzenlendi.

‘Dayanıklılık’ bakış açısının bölgesel planlama sürecine daha etkili entegrasyonuna rehberlik edecek proje, Acclimatise Group Ltd, GTE Carbon ve Türk risk değerlendirme, risk yönetimi ve sektörel uzmanlarından oluşan bir takımca destekleniyor.

ÇUKUROVA’NIN ÜRETİM ÜSSÜ OLMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR
Toplantıda ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu konuşmasında, Dünya Bankası ortaklığında gerçekleştirilen projenin Çukurova’nın üretim üssü olabilmesi için sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak adına başlatıldığını söyledi. Altunsu proje ile ilgili, “Projedeki hedefimiz enerji ve lojistik sektörlerindeki kritik altyapıları belirlemek, bu altyapıların jeolojik ve hidrometeorolojik tehlikelere karşı risk analizlerini gerçekleştirerek direnç arttırmaya yönelik faaliyetleri planlamaktır. Çalışmanın aynı zamanda kritik altyapılara ilişkin farkındalığı arttırmak ve risk çalışmalarında bölgesel kapasiteyi arttırmak gibi bir alt hedefi bulunmaktadır. Bu yüzden çalışmanın başından itibaren gerçekleştirilen toplantı, çalıştay ve görüşmelerle bölgedeki kurum ve firmaların projeye dâhil edilmesi için azami gayret gösterilmiştir” dedi.
Afet risk azaltımının planlama ve yatırım programlarına dahil edilmesi için “Japonya-Dünya Bankası Programı” kapsamında finanse edilen projenin Türkiye’deki pilot projelerden bir tanesi olduğuna değinen Altunsu, “Dünya Bankası afet riskleri ve tedbirler noktasında destekler sunmakta ve Afet Risk Yönetimi konusunda küresel bir lider olarak öne çıkmaktadır. Projedeki yüklenici firmalar İngiltere’den Acclimatise grubu, İtalya’dan Riskapp firması, Türkiye’den GTE carbon ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden Profesör Mustafa Erdik’tir. Yüklenici firma ve kişiler iklim değişikliği ve deprem gibi alanlarda uluslararası birçok çalışmaya sahiptir. Bu çalışmanın da bilimsel ilkeler çerçevesinde uluslararası standartlara uygun biçimde hayata geçmesi bizim açımızdan sevindiricidir” diye konuştu.

YAĞIŞLAR AZALACAK! DENİZ SEVİYESİ YÜKSELECEK!
Bölgede afet ve lojistik üzerine çalışan kamu kurumu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı çalıştayda paylaşılan proje bulgularının bazıları şunlar oldu: “2041-2070 döneminde Çukurova’daki toplam yağış miktarı yüzde 10-20 arası azalacaktır. Bununla birlikte yağış şiddeti artacaktır. 20 yılda bir görülme ihtimali olan aşırı yağışların sıklığı 15 yıla düşecektir. 2050 yılında 20 yılda bir gerçekleşmesi beklenen aşırı sıcak hava dalgalarının sıklığı 2 yıla düşecektir. Deniz seviyesinin 2050 yılında Çukurova’da 17-18 cm yükselmesi beklenmektedir”. (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA