BELGE VE DEFTER ALMAYAN ÇİFTÇİLERE CEZA GELİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BELGE VE DEFTER ALMAYAN ÇİFTÇİLERE CEZA GELİYOR


 

Kamu ve sivil tarım kuruluşları Mersinli çiftçilere bitki koruma sistemi hakkında bilgilendirme sempozyumu düzenledi.

 Etkinlikte, mersinli çiftçilerin korkulu rüyası haline gelen zirai ilaç kalıntıları ve meyve sineği ile mücadele konularında eğitim sunumları gerçekleştirildi.

Mehmet Nabi Batuk

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD)’nin ortaklaşa yürüttüğü “Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürülebilir Kullanımı” girişimi çerçevesinde, Mersinli çiftçilere doğru ve etkin ilaçlama yöntemleri ve entegre canlılar mücadele konularında eğitim verildi.   

KALINITLAR SAĞLIĞI VE İHRACATI KÖTÜ ETKİLİYOR
‘Kalıntı Yönetimi’ ana başlığı altında zirai ilaçların sebze ve meyveler üzerinde kalan kimyasal kalıntıların neden olabileceği ve ya neden olduğu sorunlardan bahseden ZİMİD Proje Koordinatörü Burcu Hamleci, sebze ve meyve üzerinde kalan kimyasal kalıntıların insan sağlığını kötü etkilediğini Türkiye’den ihraç edilen sebze ve meyvelerin tekrardan geri gönderilmesine neden olduğunu ifade etti. Avrupa Ülkeleri ve diğer ülkeler ile yapılan sebze ve meyve ihracatında zirai ilaç kalıntısı limitine(MRI) dikkat edildiğini aktararak bu ilaç kalıntılarının azaltılabilmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Hamleci, “Eğer MRI limiti aşılmışsa bu ticaretin önünde bir engel olur. MRI seviyesi en çok zirai ürünlerin doğru kullanılmaması nedeniyle artıyor. Yani etiket bilgilerine uygun kullanılmaması sonucu, ruhsatsız ürün kullanılması, ürünün tavsiyesi olmayan ürünlerde kullanılması ve kaçak ürün kullanılması sonucu MRI seviyeleri aşılabiliyor” dedi. 

BELGESİ VE KAYIT DEFTERİ OLMAYAN ÇİFTÇİYE CEZA GELİYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı Bitki Sağlığı Çalışma Grubu’ndan Hüseyin Akyazı ise gerçekleştirildiği sunumunda güvenilir tarım ürünlerinin üretiminin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, hazırlanan yönetmelikle birlikte artık ‘Bitki Koruma Sisteminde’ kayıt dönemine geçildiğini ve bitki üretiminin kayıt defterleri ile takip edildiğini aktardı. Bitki Koruma Sistemi mevzuatının anlatıldığı bir günlük eğitimlerin devam ettiğini hatırlatan Akyazı,  sistemde belgelerin ve kayıt defterlerinin çok önemli bir yerinin olduğunu vurguladı. Bitkilerde tespit edilen kalıntı seviyelerinden artık üreticilerin kendisinin sorumlu olduğunu söyleyen Akyazı, üretim sürecinde ortaya çıkan sorunları bitki koruma sistemi ile anlayabileceklerini aktararak belge ve kayıt defterlerini almayan üreticilerin il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından cezai işlem uygulanacağının altını çizdi.  

ÇİFTÇİNİN EN BÜYÜK DERDİ: AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ
Sunumların ardından soru cevap kısmına geçildi. Söz alan çiftçilerin birçoğu Akdeniz Meyve Sineği ilgili soru sorarken, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise üreticilere tepki göstererek Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele konusunda birçok köyde düzenledikleri eğitim çalışmalarına hiç kimsenin gelmediğini aktardı. Gökçel, “Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili kullanılan tuzakların hem kimyasal ilaçların bazılarının tavsiyelerinin olmadığı geçen yıl ortaya çıkmıştı. Bununla ilgili bir yol haritamız şuanda mevcuttur. En önemlisi sizden bir talebimiz var. Geçen yıl şuna şahit oldum. On yerde hocamızın hazırladığı projeler ile ilgili size bilgi toplantıları oldu. Bütün köylere tek tek gitmemiz mümkün değil. 3 -4 köyün bir tanesinin merkezinde toplantılar yaptık. Sizleri bilgilendirmek istedik. Hepinize de duyarı yaptık hiçbirimizde üşenmedik bende şahsım olarak gittim o toplantılara ama sizler gelmediniz. Neden gelmiyorsunuz. Bize mi küstünüz. Artık bir tek ricam var artık bu bilgilendirme çalışmalarına katılın. Çünkü Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili yapacağımız çalışmalar artık bireysel olarak sağlıklı olmuyor. Akdeniz Meyve Sineği ile tüm bölgede bir bütün olarak mücadele etmek zorundayız. Her tarım alanında bir bütün olarak bu mücadeleyi yapmamız gerekir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA