“Kent engellilere uygun değil” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Kent engellilere uygun değil”


 

Mersin’de görme engelli dernekleri yerel yönetimlerden şikayetçi oldu. Kentin engellilere göre dizayn edilmediğini savunan görme engelli dernekleri, vatandaşların seyyar satıcılık yapan görme engellileri dilenci olarak görmemesini istedi.

SONER AYDIN

Toplumda en dezavantajlı gruplar arasında yer alan görme engelliler, dünyada her yıl 7- 14 Ocak arasında kutlanan Beyaz Baston- Görme Engelliler Haftası dolayısıyla sorun ve taleplerini gazetemize anlattı. Mersin’de yerel yönetimlerden sıkça şikayetçi olan görme engelli dernekleri, kaldırımlara park eden araçlardan, kendileri için dizayn edilen sarı çizgilerin önünün kapatılmasından, vatandaşların kendilerine dilenci gözüyle bakmasından yakındı.

“ŞİKAYETLERİMİZİ DİLE GETİRENCE CEPHE ALIYORLAR”

7- 14 Ocak Beyaz Baston- Görme Engelliler Haftası dolayısıyla gazetemize açıklamalarda bulunan, Mersin Kalp Gözüyle Görenler Derneği Başkanı Ahmet İnan, görme engelliler olarak yerel yönetimler şikayetçi olduklarını söyledi. şikayetlerinin defalarca dile getirmelerine rağmen herhangi bir çözüm üretilmediği gibi bir de kendilerine karşı cephe alındığını öne süren İnan, kimseyi şikayet etmediklerini, görme engelliler olarak sorunlarını dile getirdiklerini vurguladı. Görme engelliler olarak kaldırımlarda, toplu taşıma araçlarında, duraklarda sıkıntı çektiklerini dile getiren İnan, “Örneğin, kaldırımların üzerine yapılan sarı şeritler, rampa iniş çıkışları biz engellilere danışılmadan yapılıyor. Halkımız da engellilere karşı duyarsız. Engellilerin gidip geleceği yollara arabalarını park ediyorlar ya da tezgahlarını koyuyorlar. Mağaza sahipleri kaldırımları kapatıyor. Yerel yönetimler bu konuda bir müdahalede bulunmuyor. Zabıtalar sadece kaldırımda duran seyyar satıcıları uyarıyor, peki neden büyük mağaza sahipleri uyarılmıyor” dedi.

“ANONS SİSTEMLERİ ÇALIŞMIYOR”

Şehir içi otobüslerine ve duraklara, trafik ışıklarına yerleştirilen sesli anons sisteminin çalışmamasından da şikayet eden İnan, “Biz görme engelliler hangi durağa geldiğimizi anons sistemi olmadığı zaman sağımızda solumuzda olanlara sorarak bulabiliyoruz. Anons çalıştığı zaman kimseyi rahatsız etmeden ineceğimiz durakta iniyoruz. Yine kavşaklara, ışıklara kurulan anons sistemi çalışmıyor. Bunları defalarca dile getirdik. Atanmış yöneticilerimizden de şikayetçiyiz. Sayın valimizden yıl da en azından iki defa da olsa bizimle toplantı yapıp, sorun ve taleplerimizi dinlemesini istiyoruz” diye konuştu.

“ÇOCUKLARINIZIN ELİNDEN TUTUN”

Çocuğu görme engelli olan ailelere de seslenen İnan, ailelerinin görme engelli çocuklarının ellerinden tutmalarını istedi. Ailelerin çocuklarının eğitimini aksatmaması gerektiğini sözlerine ekleyen İnan, “Çocuklarını okullara göndermelerini istiyoruz. Eğer onlar yapamıyorsa bize getirmelerini istiyoruz. O çocuklarımıza yardımcı oluruz.  Engelli çocukları var diye utanmasınlar. Her sağlıklı kişide ileride engelli olabilirler. Biz o çocuklar içinden elimizden gelen her türlü desteği sağlarız” ifadelerini kullandı.

“BİLGİSAYAR KAMPANYASINA DESTEK İSTİYORUZ”

Mersin’de 90 tane görme engelli çocuk için bir bilgisayar dağıtma kampanya düzenlediklerini bilgisini de veren İnan kampanya ile ilgili şunları söyledi: “Şuan kampanyaya gelen destek yeterli değil. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda 25’i çocuklara, 15’i üyemize olmak üzere 40 adet bilgisayar dağıtmayı hedefliyoruz. Bu yardımseverlerin, yerel yönetimlerin katkısı ile olacak bir şey. Ama bu konuda yerel yönetimlerden katkı göremedik. Başbakan’a ulaşmak belediye başkanına ulaşmaktan daha kolay. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Bu kampanyamıza yardım etmek isteyenler Kalp Gözüyle Görenler Derneği, Devlet Hastanesi karşısı Şaman İş Hanı kat: 3 no: 19 adresine yardımlarını ulaştırabilirler. Ya da 3390005 nolu telefonu arayabilirler. Makbuzlarımızın tanesi 5 TL’dir. Yardım kampanyasına destek olanlara şükranlarımızı iletiyorum.”

“KALDIRIM İŞGALİNE MÜDAHALE EDİN”

Dernek üyesi doğuştan görme engelli Mehmet Avcı ise, belediye başkanlarına seslenerek, kent ulaşımının engelliler düşünülerek düzenlenmesini istedi. Görme engelliler olarak kaldırımlarda yürümekte zorlandıklarından şikayet eden Avcı, “Mersinli Ahmet Kavşağı’ndan Güneykent’e doğru giderken yol üzerinde bulunan iki market ve bir fırın kaldırımı tamamen işgal etmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde o cadde üzerinden eve giderken yolda açtıkları şemsiye gözüme geldi. Yavaş gidiyordum, eğer hızlı bir şekilde yürüyor olsaydım yüzümü çizecekti. Marketin sahibine seslendiğim de ise bana, ‘Görmüyorsan evinde otur. Neden dışarı çıkıyorsun’ dedi. Ben bunu yetkili yerlere bildirdim, büyükşehir belediyesine bildirdim. 3 ay geçti aradan tekrar aradım bana yetkinin Toroslar Belediyesi’nde olduğunu söylediler. Toroslar Belediyesi Zabıta Daire Başkanı ile görüştüm o da topu büyükşehre attı. Yani büyükşehir belediyesi suçu Toroslar’a, Toroslar ise suçu büyükşehre atıyor. Belediyeler suçu birbirine atmak yerine kaldırımları engellilerin kullanabileceği hale getirmeli. Araçlar kaldırımlara park ediyor. Kaldırımlar otopark haline getiriliyor. Buradan valimize, emniyet müdürümüze, belediye başkanlarımıza sesleniyorum. Lütfen bu duruma müdahale edin” diye konuştu.

“NE ALT YAPI NE DE ÜST YAPI DÜZGÜN DEĞİL”

Sorunlarını ve taleplerini gazetemize anlatan Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Kutbettin Çetin ise, Mersin engellilere uygun bir kent olmadığını savundu. Kentin ne alt yapısının

Ne de üst yapısının düzgün olmadığını ifade eden Çetin, “Büyükşehir belediyesi çalışma yapıyor ancak onu da doğru düzgün yapmıyor. Enteller Caddesi’ndeki çalışmaların ardından görme engelliler için bant yapmışlar ama önüne direk koymuşlar ya da yanına çiçek ekmişler. Engelliler için yapılan bantta yürürken zorlanıyoruz, karşımıza sürekli bir şeyler çıkıyor. Bizim ezberlediğimiz yollar var. O yolları kullanırken karşımıza bir engel çıktığında mecbur başka yolu kullanıyoruz ama bu defa aklımız karışıyor. Kaldırım üzerindeki tabelalar, elektrik direkleri nedeniyle zaman zaman kaza yaşıyoruz” diye serzenişte bulundu.

“DİLENCİ DEĞİLİZ, BİZİ HOR GÖRMESİNLER”

20 yaşımda görme yetimi kaybettiğini ve yine kendisi gibi görme engelli eşi ile birlikte sokakta seyyar satıcılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Çetin, “Ben her gün sokaktayım. Geçimimi sağlamak için eşimle birlikte seyyar satıcılık yapıyorum. Kalem, ıslak mendik, çorap, yara bandı satıyorum. Biz bu toplumda yaşıyorsak yaşamımızı sürdürmek için çalışmak zorundayız. Biz ne annemize, ne babamıza, ne kardeşimize muhtaç olmak zorunda değiliz. Evimizin kirası var, faturaları var, mutfak masrafları var. Biz bu işi yapmak zorundayız. Vatandaşlarımız bizi hor görmesin. Biz dilenci değiliz. Bir adres sormak istediğimiz de bile ‘Git Allah versin’ diyorlar. Derneğimizin kirası, masrafları var. Devletin derneğimize bir kuruş katkısı yok maalesef. Lions kulüplerinin desteği ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Onların desteği ile kalemlerimizden satıyoruz. Mayıs ayında şölen gerçekleştirdik. Kendi çabamızla bu derneği ayakta tutmaya çalışıyoruz. Hiçbir yetkili bugüne kadar kapımızı çalmadı” şeklinde konuştu.

“NE KADAR MÜCADELE EDERSEK O KADAR HAK ALIRIZ”

35 yıldır Mersin’de milli piyangoculuk yapan doğuştan görme engelli Şaban Varol ise,  “İnsanların görme engellilere bakışı zamanla değişiyor. Bu da bizim verdiğimiz mücadele ile oldu. Arkadaşlarımız kendini bulduktan sonra hak aramaya başladılar. Elbette eksiklik var ama ne kadar mücadele edersen o kadar hak alırsın. Dünyayı görmemek zordur ama becerebilirseniz aşabilirsiniz” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA