SONER AYDIN
Mersin İl Koordinasyon Kurulu’nun ‘2017 Yılı Birinci Dönem Toplantısı’ Vali Özdemir Çakacak başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Özdemir Çakacak’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Vali Yardımcısı Vekili Haluk Nuri Ballı, Kaymakamlar, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ilçe belediye başkanları, yatırımcı kurum ve kuruluşların bölge ya da il müdürleri, çok sayıda meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
VALİ’DEN YEREL YÖNETİMLERE VE DSİ’YE ELEŞTİRİ
Vali Çakacak’ın ardından kurum temsilcileri söz alarak 2016 yılı içinde tamamlanan ve hala yapımı süren projelere dair sunuma geçti. Toplantıda sunum yapan Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdür vekili Rahmi Şahin, Mersin’de 81 proje yürüttüklerini ve projelerin toplam miktarının 1 milyar 674 milyon 186 bin 151 TL olduğunu söyledi. Bölge Müdür Vekili Şahin’in sunumunun ardından 29 Aralık’ta yaşanan sel felaketine değinen Vali Çakacak, yerel yönetimleri ve DSİ’yi eleştirdi. Derelerin üstünün kapalı olması nedeniyle selin felaketine dönüştüğünü aktaran Vali Çakacak, üzeri kapalı olan söz konusu derelerin açılması için bir an önce çalışma başlatılması talimatını verdi. Mersin’de Tece Deresi’den, Deliçay’a kadar uzanan hatta Tece Deresi’nde ve Mezitli Deresi’nde de bir sıkıntı yaşanmadığını ancak Çiftlik Deresi’nde sıkın yaşandığını aktardı. Çiftlik Deresi’nde suyun akış yönünde sıkıntı olmadığını ancak Kipa’ya yaklaştığında denizle arasında 900 metrelik bir alanını kapatıldığını dile getiren Vali Çakacak, “Burayı kapattığınızda 77 kg yağmur da yağsa orada sel olur. Derelerin kapatılmaması gerekiyor. Hem Başbakanlığımızın, hem Cumhurbaşkanlığımızın daha önceki yıllarda taşkınların yaşanmaması için derelerin kapatılmaması, varsa kapatılan yerlerin açılması hususunda genelgeleri var. Ancak şuana kadar bu genelgelerle ilgili hiçbir şey yapılmamış. Bundan sonra koordinasyonlarla bunu yapacağız. Çiftlik deresinin denize kadar olan 900 metrelik kısmının muhakkak açılması lazım. Doğuya doğru geldiğimizde Müftü Deresi’nde de herhangi bir taşma olmadı zaten yazın orada bir temizlik olmuştu” dedi.
“DERE YATAKLARININ ÖNEMLİ BİR KISMI KAPATILMIŞ”
Mersin’de dereler olarak en büyük sıkıntının Çavuşderesi’nde ve Çavuşderesi’ne bağlanan Yalınayak Deresi’nde yaşandığını kaydeden Vali Çakacak, “Burada dere yataklarının önemli bir kısmı kapatılmış durumda. Aracın sele kapılması da bu derelerde yaşandı. Büyük bir alan kapatılmış. Ve üstünde evler var şuanda. Muhakkak bu derelerin açılması gerekir. Diğer tarafta Deliçay’da bir sorun yaşanmadı ama Deliçay’da, Mezitli Deresi’nde ihaleler yapıldı. Diğer derelerde de DSİ ihalelerini yapacak. Ancak üstü kapatılması gerekilen derelerle ilgili büyükşehir belediyesi çalışmalar yapıyor. Önce ne yapılması gerekir, yani onların kaldırılması için o derelerin açılması için mali olarak da boyutu nedir onun belirlenmesi gerekiyor. Dereleri belediyelerin açması gerekiyor ama önce bir DSİ’nin o derelerde, çaylarda bir çalışma yapsın, yatırım programına alsın ardından valilik koordinasyonunda DSİ bölge müdürlüğü, büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile bir araya geleceğiz. Yapılması gereken işleri muhakkak yapacağız. Derelerin üstünü muhakkak açmamız lazım, eğer açmazsak her yağmurda sel olur. İkinci olarak da hem büyükşehir belediyesi hem de ilçe belediyeleri olarak yukarıdan gelen suyun denize ulaşacak altyapıların hayata geçirilmesi gerekiyor. Bir daha bunları yaşamamak için her kurum üzerinde düşeni yapmak zorunda” diye konuştu.