Kodallı için 92. yaş kutlaması | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kodallı için 92. yaş kutlaması


 

Türkiye’nin en önemli bestecilerinden biri olan Prof. Dr. Mehmet Nevit Kodallı doğumunun 92. Yılında Mersin’de düzenlenen gecede anılırken, İçel Sanat Kulübü Danışmanı Abdul Vahap Kokulu Kodallı’yı gazetemize anlatarak genç müzisyenlere bazı önerilerde bulundu.

Mehmet Nabi Batuk

Cumhuriyet dönemi ikinci kuşak bestecilerinden ve devlet sanatçısı unvanına sahip ünlü Mersinli besteci Prof. Dr. Mehmet Nevit Kodallı, İçel Sanat Kulübünde düzenlenen törenle anıldı. Mersin Oda Korosu ve Mersin Polifonik Korolar Derneği sanatçılarının sahne aldığı gecede Semihi Vural’ın ‘Ben Nevit Kodallı’ isimli kitabının da tanıtımı yapıldı.

Nevit Kodallı’yı gazetemize anlatan İçel Sanat Kulübü Danışma Kurulu Üyesi Abdul Vahap Kokulu, Nevit Kodallı’nın kent için çok önemli olduğunu ve kentin en büyük değerlerinden bir olduğunu kaydederek genç sanatçılara bazı tavsiyelerde bulundu. 

Gecenin açılışını Mersin Oda Korosu yaptı. Muzaffer Sarısözen’in Bülbülüm Altın Kafeste ve Lofça'nın Ardında Kaya isimli türkülerini seslendiren Mersin Oda Korosu, dinleyicilerden tam not alırken daha sonra sahneye Mersin Polifonik Korolar Derneği çıktı. Gece Nevin Kodallı’yı anma konuşmaları ile sürerken Semihi Vural’ın ‘Ben Nevit Kodallı’ isimli kitabının da tanıtımı ile sona erdi.

“O ASLA ALATURKA DÜŞMANI DEĞİLDİ”

Nevin Kodallı’yı gazetemize anlatan İçel Sanat Kulübü Danışma Kurulu Üyesi Abdul Vahap Kokulu “Mersin’de başka Nevit Kodallı yok” diyerek sözlerine başlayarak “Devlet sanatçısı unvanı edinebilmiş, 13 yaşındayken Atatürk’ün 1924 yılında kurduğu Musiki Muallim Mektebi’nin yatılı ilk öğrencisi olmuş, belki de Çukurova’da kendi alanındaki tek insandır. Mersin, Türkiye ve dünya için Nevit Kodallı önemli bir varlıktır. Onun Atatürk ilkelerine bağlı, Türkiye Cumhuriyetinin daha güçlü olarak geleceğe taşınması ve bu topraklarda yaşayan insanların daha huzurlu daha kaliteli bir yaşam içerisinde, çağdaş sanat ilkeleri kapsamında gelişmesini sağlayan bir insandır. Zaten devletimiz ona bu çalışmalarından dolayı ‘Devlet Sanatçısı’ unvanı vermiştir. O asla Alaturka düşmanı, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği düşmanı ve bu alanlara karşı olan bir insan değildir. Nevit Kodallı’nın çok seslendirilmiş türkülerinde ve koro çalışmalarında Türkülerimizi ve Türk Sanat Müziğinin bir takım parçalarını, o müziği, o ezgileri dinleyebiliyoruz. Tabi ki Türkiye’de her dernek her kurum kendi işini doğru yapmalıdır. Örneğin Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği alanlarında çalışanlar, bu misyonu olan kurumlar en iyisini yapmalıdırlar.  Fakat Klasik Müzik, Batı Müziği, Çağdaş Evrensel Müziği de bir takım kişilerin ve kurumların ülkemizde yapması lazımdır. Çünkü biz Avrupa’yı örnek almış ve çağdaş bir yaşamı hedeflemiş bir toplumuz. Bu toplumun bir bireyi olduğu için buna emek verdiği için Nevit Kodallı’nın bana göre önemi çok büyük ve çok farklıdır” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA