ERDEMLİ KRİZİ BÜYÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ERDEMLİ KRİZİ BÜYÜYOR!


 

Erdemli Belediyesi’nin imar planı düzenlemeleri geçen ay olduğu gibi bu ay ki Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de krize neden oldu! Komisyonlara havalede edilen 7 düzenleme talebi hem komisyonların hem de meclisin oy birliği ile aldığı kararlarca iptal edildi.

İmar Komisyonu Başkanı Yerlikaya, reddettikleri düzenlemelerin ısrarla yeniden geldiğini söyleyerek ilçe için bütüncül bir plan çağrısı yaptı. Erdemli Belediye Başkanı MHP’li Tollu ise “Ne hikmetse Erdemli’nin kararları bir türlü geçmiyor” diyerek tepki gösterdi.  

Hediye Eroğlu

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin geçen ay yapılan meclis toplantısında Erdemli Belediyesi’nin; 5 kat ruhsatı olan binaya kaçak kat çıkıp, bunu yasal hale getirmek için 11 katlık ruhsat almak isteyen bir vatandaşın teklifini gündeme getirmesi tartışmalara neden olmuş, söz konusu teklif; 1 AKP’li ve 3 CHP’li imar komisyonu üyesinin itirazı ile önlenmişti. 
Bu toplantıda özellikle Erdemli’nin imar planı değişiklikleri ile büyük sıkıntı olduğu dile getirilirken, gerilimde tırmanmıştı. 
Erdemli krizi; Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ocak ayı toplantısında ise iyice su yüzüne çıktı. Mecliste Erdemli ile ilgili gündeme gelen 7 imar planı değişikliğinin tamamı ilgili komisyonların oy birliği ile hazırladığı raporları doğrultusunda reddedildi. Tekliflerde özellikle Erdemli Belediyesi’nin bütüncül planlar hazırlamakla eleştirildiği görüldü. 

7 KAT SINIRI AŞILMAK İSTENDİ!
Erdemli İlçesi, Kızkalesi Mahallesi, 109 ada. 14-25 No.lu parsellere ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile ilgili teklife dair Ekonomik Kalkınma ve Turizm Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun müşterek raporunda; “Söz konusu alanın yakın çevresinde genel olarak 7 kat sınırlaması bulunduğu anlaşıldığından, kat yüksekliklerine ilişkin düzenin ilçe belediyesince detaylı ve daha geniş çerçevede bütünlüklü çalışmalar kapsamında değerlendirilmek üzere imar planı değişikliği teklifinin idaresine iadesine...” denildi.
Meclis komisyonların oy birliği ile aldığı bu kararı aynen kabul etti. 
Erdemli İlçesi, Tırtar Mahallesi, 172 ada, 1-2 ve 3 No.lu parsellere ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile ilgili teklife dair, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun müşterek raporunda, “Daha önce görüşülen dosyaya ilişkin kat yüksekliklerine ilişkin düzenin ilçe belediyesince detaylı ve daha geniş çevrede bütünlüklü çalışmalar kapsamında değerlendirilmesi gerektiği için idaresine iadesine...” denildi  
Meclis komisyonların oy birliği ile aldığı bu kararı aynen kabul etti. 
Yine Erdemli İlçesi, Alata Mahallesi, 290 ada, 3 No.lu parsel ve 302 ada, 1 No.lu parsele ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile ilgili, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun; “Kat yüksekliklerine ilişkin düzenin ilçe belediyesince detaylı ve daha geniş çevrede bütünlüklü çalışmalar kapsamında değerlendirilmesi gerektiği için teklifin idaresine iadesine…” denildi.
Meclis komisyonların oy birliği ile aldığı bu kararı aynen kabul etti. 

SİT ALANI İÇİN PLAN DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ GEÇMEDİ
Yine Erdemli İlçesi, Ayaş Mahallesi, 880 parsele ilişkin 1/5 bin ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile ilgili de Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonları; söz konusu alanın 3. derece arkeolojik SİT alanı sınırları içerisinde bulunduğu anlaşıldığından Adana kültür Varlıkları Kurulu’nca karar bağlanmasına karar verdi. 

“HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR, DÜZENLEME YAPILAMAZ”
Ayrıca Erdemli İlçesi, Kargıpınarı Mahallesi’ne ait iptal edilen 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli planlara ilişkin işlem tesis edilmesi ile ilgili de İmar ve Bayındırlık Komisyonları; hukuki süreç devam ettiği gerekçesiyle teklifi reddetti. 
Yine aynı şekilde Erdemli İlçesi, Çeşmeli Mahallesi’ne ait iptal edilen 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli planlara ilişkin işlem tesis edilmesi ile ilgili teklif de, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raporu doğrultusunda; Mersin 1. İdare Mahkemesi’nde hukuku sürecin devam ettiği gerekçesiyle reddedildi. 

KIYI KENAR ÇİZGİSİNE AYKIRI TALEP DE GEÇMEDİ
Erdemli İlçesi, Alata Mahallesi, 311 ada, 3 ve 6 No.lu parsellere ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile ilgili teklif de, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun müşterek raporunda; Söz konusu parsellerin kıyı kenar çizgisi dikkate alındığında ikinci 50 metrelik kısımda kaldığı, Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri gereğince sahil şeridinin ikinci 50 metrelik kısmında toplumun yararlanmasına açık olmak şartıyla konaklama hariç bu yönetmeliklerde tanımlanan günübirlik turizm yapı ve tesislerini kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği anlaşıldığından teklifin idaresine iadesine karar verildi.  

“ERDEMLİ’DE YÜKSEK KAT TALEBİ ÇOK FAZLA”
Erdemli Belediyesi’nin 7 imar planı değişikliğinin de hem komisyonlarca hem de meclis tarafından reddedilmesi kısa süreli tartışmalara neden oldu.
İmar Komisyonu Başkanı AKP’li İsmail Yerlikaya, meclis bitiminde söz alarak, Erdemli için özel bir teklifte bulundu. Erdemli ile ilgili geçmişte reddettikleri düzenlemelerin bugün yeniden önlerine geldiğini söyleyen Yerlikaya, “Bazı dosyalar geldi, daha önce de gelmişti reddedildi çünkü vatandaşın bir beklentisi var. Vatandaş diyor ki; ‘ben aynı ada içerisinde 3-4 blok dikeceğime, yüksek katlı yapı yaparak tek veya 2 blok yapayım’. Ama biz kat yükseklikleri ile ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Sürekli geliyor, gidiyor. Benim teklifim; ilçe belediyesi bütünlüklü olarak çalışsa, yani gerçekten aynı adada da biz de 3-4 blok yapılmasını istemeyiz ama bunu bir bütünlük içinde inceleyip, jeolojik etütleri yapıp, bir teklif olarak sunsalar daha iyi olur. Çünkü hem ilçe belediyesinin gündemini çok meşgul ediyor hem bizimkini ediyor. Ret verdiklerimiz bir daha önümüze geliyor. Buna bütüncül bir çözüm bulunmalı” dedi. 
Özellikle Kargıpınarı ve Çeşmeli ile ilgiliimar planı düzenlemelerine tepki gösteren Yerlikaya, “Kargıpınarı ve Çeşmeli’nin imar planları iptal olmuştur ve şuan mahkemededir. Özellikle Çeşmeli ile ilgili kısım Danıştay’dadır. Buradaki bizim yaptığımız işlem şudur: Davayı açan kişinin davasından vazgeçmesi nedeniyle Danıştay Çeşmeli ile ilgili yazıyı geri göndermiştir. Ancak görüş sorduğumuz hukuk birimi, mahkeme süreci henüz tamamlanmadığından yani Mersin 2. İdare Mahkemesi bu davayı bitirmediği için bu yönde karar almamızı önermiştir. Biz de onları dinledik. 
Mersin 2. İdare Mahkemesi kararını verdikten yani dava bittikten sonra ilçe belediyesi tekrardan belediye kullanım alanlarını yazarak bize gönderdiğinde teklif değerlendirilir. Şuan hukukun görüşü doğrultusunda biz bu kararı aldık” dedi. 

“NE HİKMETSE ERDEMLİ’NİN KARARLARI BİR TÜRLÜ GEÇMİYOR”
Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ise Erdemli Belediyesi’nin planlarının bütüncül olduğunu savunarak, “Daha önce komisyonun kabul ettiği bugün ise reddettiği bir sürü karar var. 6 ay önce kabul edilen benzer bir karar, şuanda reddediliyor. Böyle bir şey olamaz. Reddedilen kararların hiçbir hukuku dayanağı yok. 
Yüksek katlı binalar özellikle hassasiyet gösterdiğimiz bir konu olup, 12 kat yukarısına ruhsat vermiyoruz. Bu manada bizim de üzerinde hassasiyetle durduğumuz konu bir yerde 10 kat diğer yerde 11 kat böyle emme basma tulumba gibi olmasın, kentin siluetini bozmayan bir plan için uğraşıyoruz. Ne hikmetse Erdemli’nin kararları bir türlü geçmiyor. Komisyonun kararlarına katılmıyorum” diyerek tepki gösterdi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA