DİBE VURDUK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DİBE VURDUK!


 

Türkiye’nin 2016 narenciye ihracat raporu açıklandı. Rapora göre, narenciye ihracatında rakamlar geçtiğimiz yıla oranla büyük düşüş gösterdi!

SONER AYDIN

Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) 2016 yılı ihracat raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre; narenciyede en büyük pazarlar arasında yer alan Rusya Federasyonu, Almanya ve Gürcistan’a yönelik ihracat düştü. Özellikle narenciyenin yüzde 40’ının pazarlandığı Rusya’da yaşanan düşüş üreticiyi ve ihracatçıyı zora soktu. Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından gelen ihracat yasağı ile birlikte narenciye ihracatı yüzde 7 oranında azalma gösterdi. Rusya’ya 2015 yılında 525 bin 572 ton narenciye ihracat edilirken rakamın 2016’da 490 bin 378 tona düştüğü gözlemlendi. Yine rapora göre, narenciye ihracatının Almanya’ya yüzde 6, Gürcistan’a yüzde 11 ve Birleşik Krallık’a yüzde 40 oranında düştüğü gözlemlendi. 

“EN FAZLA DÜŞÜŞ LİMONDA”
Yine rapora göre, en fazla düşüş gösteren narenciye ürünleri arasında limon ve portakal başı çekti. Özellikle Rusya pazarının kapalı olması limon ve portakalın ihracatında krize neden oldu. Raporda, Rusya’ya olan limon ihracatı yüzde 10 oranında düşüş gösterirken, portakal ihracatında ise yüzde 20 oranında düşüş yaşandığı dikkat çekti. Türkiye’nin bir diğer büyük pazarı ve Ortadoğu’ya açılan kapısı olan Irak’a yönelik ihracatta da düşüş gözlemdi. Verilere göre; Irak’a yönelik limon ihracatı yüzde 12 düştü. Yine Romanya’da limon ihracatında düşüş gözlemlenen ülkeler arasında yer aldı.

“2017’DEN UMUTLUYUZ”
Türkiye’nin 2016 yılı narenciye rakamlarını değerlendirmek ve 2017 hedeflerini açıklamak için Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde (AKİB) kameraların karşısına geçen Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, 2017’den umutlu olduklarını dile getirdi. Konuşmasında Rusya ile yaşanan krize değinen Kaçmaz,  2015-2016 yılında 1 milyon 672 bin ton ihracat gerçekleştirildiğini ve bunun karşılığında 559 milyon 558 bin dolar girdisi yaşandığı bilgisini verdi. 2016 yılında gerçekleştirdikleri projelere de değinen Kaçmaz, hedeflerinin Turunçgil Stratejik Planı’nın temel taşlarının atılması olduğunu aktardı.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA