Gazetecilere yönelik baskı ve tutuklamalara Mersin’den kelepçeli tepki
10 Ocak 2017 Salı 19:05
Mersin’de değişik kurumlarda görev yapan birçok gazeteci, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde bir araya gelerek, baskı ve tutuklamaları protesto etti.
Gazetemiz Haber Müdürü Hediye Eroğlu, tutuklu gazetecilere dikkat çekmek için ellerine kelepçe takarak, “Tutuklasanız da sustursanız da buradayız” dedi.
Mehmet Nabi Batuk
Mersin’de görev yapan yerel ve yaygın basın çalışanları, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Meydanda bulunan Atatürk anıtı önünde şehitler ve öldürülen gazeteciler adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunan basın çalışanları daha sonra İstiklal Marşı’nı okudu.
“İÇERİDE OLAN ARKADAŞLARIMIZA SELAM OLSUN”
Törende ilk konuşmayı yapan gazeteci Raşit Doğan, gazetecilik faaliyeti nedeniyle birçok gazetecinin tutuklu olduğunu hatırlatarak “Gerçek anlamda gazetecilik mesleğini icra ettiği için içeride olan arkadaşlarımıza selam olsun. Bunun yanında hep toplanıyoruz ama çoğunlukla aynı şeyleri söylüyoruz. Sıkıntılarımız ve sorunlarımız çoktur” dedi.
“ELİMİZ KELEPÇELİDE OLSA, SUSTURULSAK DA BURADAYIZ”
Törende kentteki genç gazeteciler adına söz alan gazetemiz Haber Müdürü Hediye Eroğlu, ellerini kelepçeleyip ağzını bantlayarak, gazetecilere yönelik ekonomik ve siyasi baskılar ile tutuklanmaları protesto etti. Yaptığı kısa konuşmada “Bizim elimiz kelepçelide olsa susturulsak ta buradayız” diyen Eroğlu konuşma yapmazken yazılı bir bildiri dağıttı.
“GAZETECİLER YA İŞSİZ, YA DA CEZAEVİNDE”
Kamuoyuna yazılı olarak paylaştığı açıklamasında son günlerde medya kurumlarına yapılan kayyum atamaları, ekonomik baskılar, tutuklamalar nedeniyle yüzlerce gazetecinin işsiz kaldığını dile getiren Eroğlu, 2016 yılında 780 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini, 839 gazetecinin yaptıkları haberler nedeniyle hakim karşısına çıktığını, 189 gazetecinin sözlü ve fiziksel saldırıya uğradığını, 144 gazetecinin yeni yıla cezaevinde girdiğini hatırlattı.
Gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle hedef gösterildiğini, bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından kamuoyu önünde linç ve tehdit edildiğini belirten Eroğlu, “Bu zorluklar altında çok sayıda meslektaşımız yazmayı bırakırken birçoğu başka sektörlere yönelerek evine ekmek götürmenin peşine düşüyor. Kamu adına sorgulama görevini yerine getiren gazetecilik zor günler geçiriyor. Yani gazeteciler gazetecilik yapamıyor. Kendini yalnız hisseden basın çalışanları bugünlerde halkın desteğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor. Tüm baskı ve olumsuzluklara karşın 10 Ocakların yeniden gerçek bayrama dönüşmesi umuduyla bizler demokrasimizi, mesleğimizi kararlılıkla korumaya, mücadeleye devam edeceğiz” cümlelerini kullandı.
“BU MEYDANDAN BİZ GELECEĞİN GÜZEL GÜNLERİNİ HAYAL EDEREK AYRILACAĞIZ”
1960’lı yıllarda gazetecilerin mücadeleleri sonucunda elde ettiği tüm yasal güvencelerin ve hakların darbe dönemleri ve OHAL süreçleri ile kaldırıldığını ifade ederek sözlerine başlayan Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal ise “Dünya basın özgürlüğü sıralamasında 156. Sıraya gerileyen bir ülkenin gazetecileri olarak, bu kentin gazetecileri olarak bugün buradayız. 150 tane gazeteci arkadaşımızın cezaevinde olduğu bugün buradayız. Bu meydan kalemini satmayan gazetecilerin meydanıdır. Bu meydan ülkesinin geleceği için mücadele eden gazetecilerin meydanıdır. Bu meydan Hasan Tahsin’lerin meydanıdır. Bu meydan 19 Mayıs 1919’ta Atatürk ile beraber Samsun’a çıkan gazetecilerin meydanıdır. Bu meydanda biz geçmişin güzel günlerini anacak değiliz. Bu meydandan biz geleceğin güzel günlerini hayal ederek ayrılacağız. Ve diyeceğiz ki yaşasın Anadolu Basını, yaşasın Cumhuriyetimiz, yaşasın bu ülkenin güzel geleceği için mücadele eden yüz binlerce gazeteci, yaşasın asgari ücret ile çalışmaya çalışan benim gazeteci arkadaşlarım” diye konuştu.