Suç sayılan paylaşımlara dikkat! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Suç sayılan paylaşımlara dikkat!


 

Sosyal medya hesaplarından yapılan; hakaret, halkı kin ve düşmanlığına teşvik etmeye yönelik paylaşımların suç niteliği taşıdığını açıklayan avukat Antmen, ‘Teslim tarihi’ başlıklı paylaşımların ise geçerliliği olmadığını söyledi!

Mehmet Nabi Batuk

Mersin Barosu eski başkanlarından avukat Alpay Antmen, gazetemize yaptığı açıklamalarda; sosyal medya paylaşımı ile hakaret, halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme, ötekileştirme, küçük düşürme, suçluyu övme suçlamalarıyla hakkında soruşturma ve yasal işlem başlatılan vatandaş sayısında artış olduğuna dikkat çekti. Sosyal medya dolaşan ötekileştiren, hakaret barındıran ve küçük düşürücü içeriklerin suç kapsamına girdiğini ve vatandaşların sosyal medya hesaplarını daha doğru içeriklerle kullanması gerektiğinin altını çizen Av. Antmen, Sosyal medyanın insanlar arasındaki sıkı iletişim araçlarından bir tanesi olduğunu ve kişilerin sosyal medya hesaplarını daha dikkatli şekilde kullanmasını önerdi. 

“BİRİNİN YÜZÜNE KARŞI SÖYLEYEMEDİKLERİNİZİ YAZMAYIN”

Sosyal medya paylaşımlarının ilgili birimler tarafından takip edilmesinin doğal ve gerekli olduğunu söyleyen Av. Antmen, “Öncelikle sosyal medya alanlarını doğru tanımlanması gerekir. Burası benim özgür alanım ben burada istediğim her şeyi yazarım diye kimse diyemez. Bir insanın yüzüne karşı nasıl sövüp hakaret edemezseniz aşağılayamazsanız, bunu sosyal medya hesaplarından da yapamazsınız. Yani bir insanın yüzüne karşı söyleyemeyeceğiniz bir şeyi sosyal medyadaki hesaplarınızdan yazarak bu benim alanım diyemezsiniz ve bu suçtur. Bu suçun telefonla, kısa mesajla, sosyal medya ile işlenmesi birinin yüzüne karşı işlenmesi açısından aralarında bir fark yoktur. Halkımızın telefon ya da bilgisayarda klavyenin başına geçtiği zaman yaptığın bir paylaşım suç mu değil midir diye kendisine sorması gerekir. Bu paylaşımın insanları kin ve nefretle birbirine düşürmeye çalışıyor mu ayrıştırıyor mu diye sorması gerekir. Eğer yaptığı paylaşım suç teşkil ediyorsa elbette ceza hukuku çerçevesinde bağımsız mahkemelerimizde bunun hesabını vermek zorunda kalabilir” dedi

“HERŞEY KAYIT ALTINDA”

Sosyal medya hesaplarının kayıt altında olduğuna da dikkat çeken Av. Antmen, sosyal medya hesaplarındaki kullanım hareketlerinin kullanılan cihazın IP adresine kayıt edildiğine dikkat çekerek “Sosyal medya hesabında suç teşkil eden bir şey yaptığınız zaman ben bunu paylaşmadım yapmadım diyemezsiniz. Sizin şahsi sosyal medya hesabınıza yazdığınız her şey, başkalarından da paylaşmışsanız ondan kişinin kendisi de sorumludur. Bir videoda bir resimde işlenen bir suça ‘elinize sağlık’ demeniz bile bir suçtur. Fake dediğimiz kişi adına açılan sahte hesaplar var ama bunlarda ortaya çıkartılabilir” diye konuştu.

“BEN KANUNU BİLMİYORUM DEMEK; MAZERET SAYILMIYOR”

Paylaşılan resim, video, yazıların takip edildiğini sözlerine ekleyen Av. Antmen, “Cezası çok ağır olmayan suçlar için mesela bir fiili hakaret için ön cezalandırma olarak tutuklama yapılmaması ve bu cezanın kullanılmaması gerekiyor. Bu ayrı bir konudur ve şunu söyleyebiliriz: hepimiz sosyal medya kullanıcısıyız. Buraları kullanırken, yazarken, çizerken paylaşımlarda bulunurken, tüm bunların Türk Ceza Kanunundaki karşılığına bakmak zorundayız. Ben kanunu bilmiyorum diyemezsiniz çünkü ceza almamanız konusunda mazeret sağlamaz” dedi.

“BERABERLİĞİMİZİ BOZACAK SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN DA UZAK DURUN”

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Av. Antmen, “Suç oluşturmayacak her türlü sözü söyleyebiliriz. Şiddete kaçırmadan, şiddete varmadan bir protesto eylemini yapabilirsiniz. Sosyal medya hesabınızda suç oluşturmayacak her türlü paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Burada en önemli olan sosyal medya hesabının iyi ve doğru bir şekilde kullanılmasıdır. Ülkemizin bugünkü durumuna bakarsak, özellikle günümüzde buna çok ihtiyacımız var. Biz ülkemizi nasıl kurduysak o birlik ve beraberlik içerisinde bugünkü terör belasından da korumak kollamak ve daha iyi günlere götürmek zorundayız. Hiç kimse özellikle sosyal medyada, klavye başında, sıcak evinde ve sıcak bürosunda oturup bir başkasını ötekileştiremez. Başka birine hakaret edemez, sövemez başına gelen bir şey için oh olsun diyemez. Bu günlerde bizim birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaya ihtiyacımız var. Bu birlik ve beraberliğimizi bozacak sosyal medya hesaplarından da uzak durulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“DELİNİN BİRİ KUYUYA TAŞ ATMIŞ”

Son günlerde Facebook’ta birçok kişinin ‘teslim tarihi son’ başlığıyla paylaştığı hesap bilgilerinin açılacağı yönündeki paylaşımlarında doğru olmadığını kaydeden Antmen, “Delinin biri kuyuya taş atmış misali, tamamen yanlış bir paylaşımdır. Herkes kendi şahsi sosyal medya hesabından ve burada yazılan çizilen paylaşılan içeriklerden sorumludur” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA