“HENÜZ YARAYA MERHEM OLACAK BİR SONUÇ DUYAMADIK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HENÜZ YARAYA MERHEM OLACAK BİR SONUÇ DUYAMADIK”


 

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, TBMM Genel Kurulunda söz alarak; Mersin’in son 30 yılın en büyük doğal afetiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, kentin biran önce acil afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

“Kentte bir günde metrekareye yaklaşık 167 kilogram yağış düşmüştür” diyen Şimşek, Toros dağlarında karın kalınlığının da 3 metrenin üzerinde olduğuna dikkat çekti.

“HENÜZ YARAYA MERHEM OLACAK BİR SONUÇ DUYAMADIK”
Türkiye'yi doyuran Çukurova'nın yüzde 70'inin hâlâ sular altında olduğunu söyleyen Milletvekili Baki Şimşek, “Mersin’de 5, Adana’da 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. Doğal afetin boyutu basına yansıyandan çok daha büyüktür. Bu sebeple; Hükümetin biran önce Mersin’i acil afet bölgesi ilan etmesini bekliyoruz. Tarım müdürlüğünün tespitlerine göre 116 milyon liralık sadece tapulu arazilerde zarar mevcuttur. Bütün seralar sular altındadır. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu toplantısında geçen hafta görüşüldü ama sanıyorum henüz yaraya merhem olacak bir sonuç duyamadık. 

“DSİ GENEL MÜDÜRÜNÜN GİDİP BU BÖLGEYİ MUTLAKA GÖRMESİ LAZIM”
Acilen çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerekiyor. Bu çiftçilerin bu borçları ödeme şansı yok, önümüzdeki yıl da ödeme şansı yok çünkü bütün mahsulleri suyun altında kaldı, bunun en az 4-5 yıllık bir vadeye yayılmasını bekliyor çiftçilerimiz. Bunun dışında da nakdi yardım bekliyorlar, sadece borçların ertelenmesi çiftçilerimiz kurtarmayacak. Kalkınma Bakanımız ve bütün siyasi partilerin milletvekilleri bölgeyi ziyaret ettiler. Bölgeyi acilen Tarım, Çevre ve Orman bakanlarının da ziyaret etmesi gerekmektedir. Burada yapılacak yatırımların çoğunluğu Çevre ve Orman bakanlıklarıyla ilgilidir. DSİ Genel Müdürünün gidip bu bölgeyi mutlaka görmesi lazım” dedi. 
Bölgenin her 10 yılda bir bu afetle karşı karşıya kaldığının da altını çizen Şimşek, sadece bir afette harcanan paranın normal zamanda harcanması halinde Çukurova'nın kaderinin değişebileceğini kaydetti. 

“VALİLİK VE BELEDİYELERE EK ÖDENEK VERİLMELİ
Ayrıca şehrin içerisinden geçen derelerin de Mersin'i esir aldığını açıklayan Milletvekili Şimşek, “Mersin de sular altında kalmıştır. DSİ'nin bu dereleri acil ıslah etmesi, eğer ıslah etmiyorsa da bunları belediyelere devretmesi lazım. Belediye, derede bir düzenleme yapacak, iyileştirme yapacak maalesef mevzuatı aşamıyor. DSİ müsaade etmiyor ama dereler temizlenmediği için de yağan her yağmurda arkası dağ, önü deniz olan bir yerde maalesef şehri su basıyor. Bununla ilgili de gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor.” dedi.
Afet sebebiyle belediyelere ve valiliklere ek ödenek gönderilmesi gerektiğini belirten ŞİMŞEK “2000 yılında yaşanan doğal afette bu bölge afet bölgesi ilan edilmişti, o zaman bu bölgedeki bütün belediyelere devlet tarafından ayrıca ilave para gönderilmişti- belediyeler de bütün imkânlarını hem karla hem selle mücadelede seferber ettiler. Ciddi zararlar var, altyapıda büyük çöküntüler var, bunların tamir edilmesi gerekiyor. Hükümetimizin bunlarla ilgili de ilave ödenek göndermesini bekliyoruz. 

“İNSANLIĞIMIZDAN UTANIYORUZ”
Kanalların  etrafında; doğudan, ve güneydoğudan gelen vatandaşlarımız, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışanlar ve Suriyeli vatandaşlarımız ilkel şartlarda yaşamlarını devam ettiriyorlar. İnsanlığımızdan utanıyoruz. Çadırların içerisinde, elektrik ve suyun olmadığı zor şartlarda, o kanallardaki pis suları içerek insanlar hayat mücadelesi veriyor. Suriyelilere tanıdığımız konteyner kent ve çadır kentlerin bu bölgede çalışan mevsimlik tarım işçilerine de verilmesi, konteyner konulup en azından bir elektrik ve su vererek daha insanca, daha medeni şartlarda çalıştırılmalarının sağlanmasını bekliyoruz. Bu konuda da Sayın Başbakan Yardımcımız bu işlerden sorumlu bakanlık görevini yerine getiriyor. Çukurova'nın kaderinin ancak yapılacak sağlıklı yatırımlarla değişeceğini umuyorum” diye konuştu. (bülten)



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA