GEÇ KALDIN MTSO! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GEÇ KALDIN MTSO!


 

Kentin en büyük meslek odası olan, 20 bin üyeye sahip MTSO’dan selin üzerinden bir hafta geçtikten sonra üyelerine ‘zararlarının karşılanabilmesi için ‘ekspertiz desteği veriyoruz, yararlanın’, ‘itfaiyeden rapor alın’ çağrısı geldi!

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, kentin yaşadığı büyük çaplı maddi manevi kayıplara değinmek, çözüm sunmak ve gerekli eleştirileri yapmak yerine de “Mersin iş dünyası 2017’den umutlu” açıklaması yaptı. 

Hediye Eroğlu – Soner Aydın 

Mersin’de geçen hafta yaşanan sel afeti maddi manevi büyük zararlara neden olurken, 20 bin üyeye sahip kentin en büyük meslek odası Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), gerek üyelerini uyarma da, gerek yanında olmada gerekse de kente destek vermede sınıfta kaldı!

Kent yöneticilerinin tedbir almada yetersiz kalması ile 3 kişi yaşamını yitirirken ve 2 kişi selde kayboldu. Yüzlerce ev, binlerce tarım arazisi ve işyerinin sular altında kalması nedeniyle maddi manevi zarar büyük oldu. Afetin felakete dönüştüğü Mersin’de MTSO ise selin yaşandığı günlerde ve aradan geçen bir haftada üyelerine yönelik kamuoyuna yansıyan bir uyarı, bilgilendirme veya destekte bulunmadı.
MTSO’ya tepkiler çığ gibi artarken, oda başkanı Şerafettin Aşut dün düzenlediği basın toplantısında açıklamaları ile şaşırttı! 

“GÜNDEMEMİZ İŞ, AŞ!”
Ülkede terör ve siyasi gerilim her geçen gün artarken, Mersin ise bir yandan da sel afetinin sonuçları ile başa çıkmaya çalışırken Aşut, “Mersin iş dünyası 2017’den umutlu” başlıklı bir konuşma yaptı. 
Öncelikle terör olaylarına değinen Aşut, “Biz daha çok ürettikçe, insanımız daha çok iş ve aş buldukça, eğitim, sağlık, sanat, bilim her alanda herkes kendi işine dört elle sarıldıkça, yani Türkiye her şeye rağmen büyüdükçe, göreceksiniz ki bu şer cephesinin etkisi kalmayacaktır. Bundan dolayı MTSO olarak ülkemizin karşı karşıya kaldığı her musibet karşısında devletimizin yanındayız, omuz omuzayız. Mersin, bölgesinin ve ülkesinin zenginliği, huzuru olmaya, katma değer yaratan bir kent olmaya devam edecektir. Onların dayattığı değil, kendi yarattığımız dünyada yaşayacağız. Teröre karşı verilecek en güzel cevap budur” ifadelerini kullandı.
MTSO olarak, Mersin iş dünyası olarak, terörün gerçek gündemi unutturmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Aşut, önümüzdeki süreçte ülkenin iş ve aş sorununa, üretim sorununa, ihracat sorununa ve bunların çözümlerine daha çok odaklanacaklarını söyledi.

İŞ DÜNYASININ GÖZÜ İMAR PLANLARINDA
Yatırımlar konusunda da takipçi olacaklarına değinen Şerafettin Aşut, bu yıl 1/100 bin Ölçekli İmar Planı’nın onaylanmasını beklediklerine de değindi. Aşut, şöyle konuştu: “Bilindiği gibi OSB Yasası’na göre OSB kurulma talepleri, gerekçesi hazırlanarak Valiliğe sunma yetkisi Ticaret ve Sanayi Odalarına ait. Bu sorumluluktan hareketle imar planının onaylanması sonrasında yine OSB’ler, ihtisas OSB’ler kurulması için gerekli girişimleri başlatacağız. İmar Planı’nda ticari cazibe merkezleri oluşturulması talebimiz vardı. Mobilyacılar, beyaz eşyacılar sitesi gibi ticari bölgelerin oluşturulması gerekiyordu. Bu konuların takipçisi olacağız. Amacımız başarı hikayeleri yazabilmek.”

İmar planını yeni yatırımcıların bölgeye gelmesi adına önemsediklerini de vurgulayan Aşut, önümüzdeki süreçte yeni yatırımcıları bölgeye çekmek için ulusal ve uluslararası organizasyonları sürdüreceklerini bildirdi.

“SEL HASAR TESPİTİ İÇİN FİRMALARIMIZ ODA’MIZDAN YARDIM TALEP EDEBİLİR”
Daha sonra kentte yaşanan sel afetine değinen Başkan Aşut, felaketin üzerinden bir hafta geçtikten, su altında kalan iş yerlerinde sular çekildikten sonra, “Sel hasar tespiti için firmalarımız Oda’mızdan yardım talep edebilir” dedi. 
Özellikle tarım alanlarında ciddi zararlar oluştuğunu, esnaf ve üreticilerin mağdur olduğunu anlatan Aşut, MTSO olarak ilgili bakanlıklarla yakın teması sürdürüp gerekli bilgileri paylaştıklarını kaydetti. “Yaşadığımız sel felaketi sonrasında işyerleri hasar gören üyelerimizin, görevlendirdiğimiz eksperlerimiz ve bilirkişilerimizce hasar tespitini yapıyoruz. Hazırladığımız raporlarla firmalarımız maruz kaldıkları hasarın miktarını kamu kurumlarına ibra edebiliyorlar. Biz firmalarımızın hasar tespitlerini yapıyoruz, ancak firmalarımızın itfaiyeden de maruz kaldıkları su baskınıyla ilgili rapor tutturmaları ellerini güçlendirecektir. Firmalarımız maruz kaldıkları hasarın tespiti için Odamız Genel Sekreterliği’ne veya Sanayi Servisi’ne doğrudan bir dilekçeyle başvurabilir. Biz hemen bir eksper heyeti görevlendiriyoruz” dedi.

“BELKİ EKSİKLİĞİMİZ OLMUŞTUR”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un sel ile ilgili gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar ise ilginç oldu. 
SORU: Selin üzerinden bir hafta geçti, uyarı ve açıklamalarınız biraz geç olmadı mı? 
Ş. AŞUT: Oda olarak ilk günden itibaren üyelerimize hizmet vermeye başladık ve devam ediyoruz. Dün akşam bir üyemiz bizi aradı ve eksper konusunda nasıl bir yol alacağını bilmediğini söyledi. Otomatikman benim de bu konuda bilgi vermem gerekiyordu. Bizim belki eksikliğimiz olmuştur ama sanayicimiz, esnafımız odamızı her zaman yanında bulmuştur. Bunu eksiklik olarak görmedim, sizin aracılığınızla bu yaymak istedim. İtfaiye konusu bizim konumuz değil biliyorsunuz ama itfaiye konusunda da ilk günden beri her arkadaşımıza ulaşıp bunları tek tek söylemeye gayret ettim. 

“YEREL YÖNETİMLERİN BÜYÜK KABAHATİ VAR”
SORU: İmar Planları’nda ticaret ve cazibe merkezlerinin yerinin belirlenerek, planların bir an önce çıkmasını istiyorsunuz. Selde 3 kişi yaşamını yitirdiği, iki kişi hala kayıp. Bu yönüyle planlama adına yerel yönetimlere söyleyecek hiçbir sözünüz yok mu?
Ş. AŞUT: Yıllardır imar planları yapılmadığı için şehir bu hale geldi. Benim iş arkadaşım ya da işveren arkadaşım gidip dere yatağına bina yapıyor. Burada imarın önünü açıyorsa yerel yönetimin de büyük kabahati var. O konulara fazla girmek istemiyor. Biz yerel yönetimlerle kendi aramızda değerlendiriyoruz. Büyükşehir Belediyesi talep ettiği ve biz de tespit ettiğimiz takdir de birçok konularda uyarılarımızı yapmaya gayret ediyoruz. 

“BAKANLARLA GÖRÜŞTÜM”
SORU: Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesi ile ilgili girişimleriniz var mı ya da olacak mı?
Ş. AŞUT: Bizim ilk gün itibarı ile sayın bakanımız ve ilgili bakanlarımızla teker teker görüşmelerimiz oldu. Taleplerimizi bir noktada kendilerine ilettik. Afet bölgesi ilan edilmesi borçların ertelenmesi konusunda. Benim talebim borçların ertelenmesinin yerine farklı bir şeyin yapılması lazım. Çünkü tarlada hiçbir ürün kalmadı.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA