SEL AFETİ FİYATLARI ARTTIRDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SEL AFETİ FİYATLARI ARTTIRDI!


 

Aralık ayında örtü altı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Akdeniz Bölgesi’nde Mersin’de yaşanan sel ile Antalya’daki yağışlar ve fırtına; seraların ve seralarda yetiştirilen ürünlerin zarar görmesine yol açtı ve üretici fiyatlarını artırdı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada üretici market fiyatlarındaki yıllık ve Aralık ayı değişimi değerlendirdi. 2016 yılı Aralık ayı sonunda, 2015 yılı Aralık ayı sonuna göre üreticilerde ise 34 ürünün 16’sında fiyat artışı, 18’inde ise fiyat düşüşü, marketlerde 38 ürünün 24’ünde fiyatlarda artma, 14’ünde azalma, hem market hem üreticide fiyatı en fazla artan ürünün patlıcan, en fazla düşen ürünün ise kuru soğan olduğunu belirtti.

 
ARALIK AYINDA FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ

Üretici fiyatlarında en fazla fiyat artışının kabakta görüldüğünü, kabağın yanı patlıcan, salatalık, sivri biber, lahana, yeşil soğanda da fiyat artışları yaşandığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Üreticilerde fiyatı artan ürünlere baktığımızda en fazla fiyat artışı kabakta görülmüştür. Kabakta içinde bulunduğumuz dönemde arz örtü altından sağlanmakta olup, hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte bitki gelişiminin yavaşlamasına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyat artışına yol açmıştır. Örtü altında yetişen patlıcan, salatalık, sivri biber, yeşil soğan gibi ürünlerde de benzer durum söz konusudur.  Ayrıca geçtiğimiz günlerde örtü altı üretiminin yoğun olarak yapıldığı Akdeniz Bölgemizde Antalya ve Mersin illerinde yaşanan aşırı yağış, sel ve fırtına seraların ve seralarda yetiştirilen ürünlerin zarar görmesine yol açmıştır. Bu durum üretici fiyatlarını artırmıştır.
Kışlık sebzelerden lahana, pırasa, karnabahar gibi ürünlerde de düşük hava sıcaklıkları nedeniyle ürünlerin yavaş gelişmesi fiyatlarda artış yaşanmasına yol açmıştır. Düşük hava sıcaklıklar pek çok üründe fiyat artışına neden olmuştur.
Patateste ürünün depoya alınması ile birlikte fiyatlarda artış meydana gelirken, mandalina ve portakalda Rusya’nın ambargoyu kaldırması fiyatlara etki etmiştir.
Üreticide fiyatı en çok düşen ürün yeşil mercimek ve nohut oldu. Bu ürünlerde görülen fiyat düşüşü, Aralık ayı itibarıyla sezon ortalamasının alınmasından kaynaklandı.” (bülten)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA