VATANDAŞIN EN MEMNUN OLDUĞU HİZMET ’GASSALLIK’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

VATANDAŞIN EN MEMNUN OLDUĞU HİZMET ’GASSALLIK’


 

Türkiye’de yapılan anketlerde memnuniyet oranı yüzde 99 ile vatandaşların en memnun olduğu kişiler olan gassallar, yılda yüzlerce ölüyü yıkayıp, temizleyip, kefenledikten sonra ebediyete uğurluyor.

Gassallar, hayatlarının büyük bir bölümünü neredeyse 'gasilhane' denilen o ölü yıkama kabininin içinde geçiriyor.

Kamuoyunda 'ölü yıkayıcı' olarak bilinen gassallar, ölümün tıpkı doğum gibi en büyük hakikat olduğunu bilerek görevlerini yapmayı sürdürüyorlar. Ayrıca Türkiye'de yapılan memnuniyet anketlerinde yüzde 99 ile insanların en memnun olduğu kişiler olan gassallar, bu yönleriyle de toplum içinde fark atıyor. 
Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Cenaze Hizmetleri ve Mezarlıklar Şube Müdürlüğü'nde çalışan 4 kadın, 2 erkek gassal da yaptıkları meslekle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

“GASSAL OLDUĞUMU ÖĞRENİNCE 2 ADIM GERİ GİDİYORLAR”
Kadın gassal Fatma Rıdvanoğulları, 17 yıldır belediye bünyesinde çalıştığını ifade ederek, “Daha önce dışarıda da camilerde, hastanelerde ölü yıkayıcısıydım. Benim annem de gönüllü bu işi yapıyordu. Ben de annemden aldım bu işi. Çünkü çok sevdiğim, içimden gelerek yaptığım bir iş. O yüzden ben de bu mesleği seçtim memnunum. Ben bu işe gönüllü geldiğim için zorlandığım gün olmadı. Tabi ki çok acı çektiğimiz, üzüldüğümüz konular oluyor. Burası son duraktır. İnsanlar ölüyor. Bir cenaze geldiğinde akrabaları ağlıyor, o bizi üzüyor” şeklinde konuştu. Gassallık mesleğini herkesin yapamayacağını vurgulayan Rıdvanoğulları, “Dışarıda işimin ne olduğunu öğrenenler 2 adım geri gidiyor. Benden çekiniyor, ürküyorlar. Ancak ben çok seviyorum işimi, memnunum” ifadelerini kullandı.

"İNSANLAR 'NASIL KORKMUYORSUNUZ' DİYORLAR"
Ayşe Buğday ise 20 senedir gassal olarak çalıştığını belirterek, “İşimden, arkadaşlarımdan memnunum. Benim babam imamdı. Biz gittiğimiz yerlerde babam erkekleri, annem bayanları yıkardı. Ben de anneme yardım ediyordum. Birisi bu mesleği yapmak zorunda. Ben de bu mesleği seçtim. Hem sevap işliyoruz hem maddi olarak da evimizi geçindiriyoruz. İlk günden beri hiç tedirgin olmadım. Öleceğimizi bildiğimiz için hiç korkmadım” şeklinde konuştu.
Sosyal yaşantısıyla ilgile de bilgi veren Buğday, “İşimi öğrenen ‘bu mesleği nasıl yapıyorsunuz, nasıl korkmuyorsunuz’ diyorlar. Biz hiç korkmuyoruz. Halka burada en zor anında hizmet ediyoruz” dedi.

"BU HAYATIN SONUNDA MUTLAKA ÖLÜM VAR"
Nuran Tok da 2 senedir cenaze yıkadığını kaydederek, “Köyde genç bir kızımız vefat etmişti, onun cenazesinin yıkanmasına girdim. Daha sonra da baktım çok zor bir şey değil. Ondan sonra da çağrılan yerlere gitmeye başladım. Ardından burada çalışmaya başladım. Mesleğimi söyleyince ‘nasıl yapıyorsun, böyle bir şey yapılır mı, geceleri korkmuyor musun, rüyana girmiyor mu’ gibi tepkiler alıyoruz. İlk başladığımda birkaç gün etkilendim. İlk dokunduğumda elim, ayağım titredi ancak ondan sonra zamanla alışıyorsun. Bu bize ölümü biraz daha hatırlatıyor. Bu hayatın sonunda mutlaka bir ölüm var” ifadelerini kullandı.

"ACI BİR GERÇEKTİR"
İmam ve gassal Ramazan Yörük ise 10 aydır mezarlıkta çalıştığını söyledi. Hem taziye çadırına katıldığını hem cenaze yıkama hem de defin işlemlerine baktığının altını çizen Yörük, “Bize insanlar genelde ‘hocam korkmuyor musun veya tiksinmiyor musunuz’ diye sorular soruyorlar. Vatandaşlarımızın hepsi bize Allah razı olsun diyor. Her zaman teşekkür ediyorlar. Manevi olarak bunları duydukça biz de memnun oluyoruz” şeklinde konuştu.

"GASSALLIĞI HERKES YAPAMAZ"
İmam ve gassal Süleyman Şeker de 12 yıldan beri imamlık ve gassallık yaptığını vurgulayarak, “Belediyemize imam ve gassal lazım dediler. Ben de okulu bitirmiştim. Ben bu işi yaparım dedim ve işe başladım. Ölü yıkamak iyi bir şey. Çünkü bir insanın son görevini yapıyoruz. Bu cenaze yıkama işlemini herkes yapamaz. Bizim mesleğimizi öğrenenler, ‘korkmuyor musunuz’, ‘ürpermiyor musunuz’, ‘gece rüyalarınıza girmiyor mu’ diye gösteriyorlar. Ben de diyorum ki neden korkalım, girmiyor rüyamıza. Bizim her şeyimiz orada bitiyor. Biz burada cenaze yakınlarını da ayrıca teselli ediyoruz. Cenaze yakınlarını sakinleştiriyoruz. Gassallık ayrı bir şey” ifadelerini kullandı. (İHA-Koray Ünlü)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA