SERBEST BÖLGE VERGİ İSTİSNASI İSTİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERBEST BÖLGE VERGİ İSTİSNASI İSTİYOR


 

TOBB Türkiye Serbest Bölgeler Meclisi Başkanı Edvar Mum, TBMM komisyonunda görüşmeleri devam eden yasa tasarısının, serbest bölgeler kullanıcılarının talepleri de dikkate alınarak bir an önce yasalaşmasını beklediklerini söyledi.

Mum, “Akaryakıta ve işçi ücretlerine vergi istisnası yapılmasını, ara mallar için ÖTV ve yakın limanlardan verilen hizmetlerde de KDV istisnası talep ediyoruz” dedi. 

Türkiye’deki serbest bölgelerin kullanıcıları ve işleticileri, bir süredir TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülen, ‘3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı’na vergi istisnalarını içeren kendi taleplerinin de eklenmesini istiyor. Bu konuda etkin bir çalışma yürüten ve taleplerini hükümet kanadı ile ilgili bakanlıklara ileten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Serbest Bölgeler Meclisi, istedikleri düzenlemelerin tasarıda yer alması için çabalarını sürdürüyor. Aralık ayı başlarında Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, genel müdür yardımcıları ve ilgili daire başkanları ile İstanbul’da düzenlenen toplantıda bir araya gelen TOBB Türkiye Serbest Bölgeler Meclisi, yasa tasarısına ilişkin önerilerinin iletileceği mesajını almaları üzerine umutlarını artırdı.

“ÜLKEMİZİN CAZİBESİNİ ARTIRMAK İÇİN YASA TASARISINA EKLENMESİNİ İSTEDİĞİMİZ TALEPLERİMİZ VAR”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Serbest Bölgeler Meclisi Başkanı ve Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yasa tasarısına eklenmesini istedikleri taleplerini anlattı. Artık dış ticarette uluslararası rekabetin son derece arttığına işaret eden Mum, dünyanın küçüldüğünü ve globalleştiğini, her satıcının her alıcıya, her alıcının da her satıcıya ulaşabildiğini belirtti. Bu çerçevede, yatırım alanlarının cazibesini korumak ve Türkiye’nin bundan iyi pay alabilmesini sağlamak amacıyla Serbest Bölgeler Mevzuatında da yapılması gerekli değişiklik ve düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Mum, “Bu anlamda şu anda TBMM’de bir yasa tasarısı var ama bizim de Türkiye Serbest Bölgeler Kullanıcıları olarak ilave taleplerimiz de var” diye konuştu.

“AKARYAKITA VE İŞÇİ ÜCRETLERİNE VERGİ İSTİSNASI YAPILMASI LAZIM”
Bu taleplerin başında vergi istisnalarının geldiğini söyleyen Mum, Türkiye’de serbest bölgelerden diğer ülkelere taşımacılıkta akaryakıta vergi istisnası sağlanmadığına dikkat çekti. Türkiye’den yapılan ihracatta akaryakıta vergi istisnası uygulandığını anımsatan Mum, “Yani ihraç ürünü taşıyan araçların akaryakıtına vergi istisnası sağlanıyor. Serbest bölge için de bunun yapılması lazım. Çünkü serbest bölgeler de dış ticarete yönelik faaliyet gösteren alanlardır. Bunun sağlanması lazım. Aynı şekilde bazı içsel vergi istisnalarının yapılmasını istiyoruz. Serbest bölgelerde fason üretim yapan firmaların çalıştırdıkları işçi ücretlerinin de vergi istisnasına tabi olmaları gerekir. Bu anlamda bir boşluk bulunuyor. Bunu sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ SATIŞINDAN TRT PAYI VE ENERJİ FONU ALINMASIN”
Öte yandan, serbest bölgeler işlem yönünden gümrük hattı dışı sayıldığı için buralara mal teslimlerinin de aynı şekilde gümrük hattı dışına yapılmış sayıldığını anlatan Mum, “Esasında ilgili kanunda buna ilişkin hükümler var. Dolayısıyla serbest bölgelere yapılan enerji teslimleri de aynı şekilde mal hükmüne tabi olduğu için burada da enerji satışlarından TRT Payı ve Enerji Fonunun alınmaması gerekmektedir. Bu hükümlerin de uygulanmasını talep ediyoruz. Çünkü çok önemli konu maliyetlerin minimize edilmesidir. Dolayısıyla bu anlamda dış ticarete daha iyi hizmet verebilmek açısından bu düzenlemenin yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“ÖTV VE KDV İSTİSNASI TALEP EDİYORUZ”
Dolaylı olarak bölgeye yapılan mal teslimlerinde ÖTV alındığını da dile getiren Mum, bunun olmaması gerektiğinin altını çizdi. “Bölgede ara mal olarak Türkiye’den giren malların ÖTV’ye tabi olmadan Türkiye’den girişi sağlanmalı” diyen Mum, şöyle devam etti: “Tabi bu malların bölgede üretildikten sonra yurt dışına teslimleri dikkate alınarak, bu önemli. Çünkü buradaki öngörü, o malın tekrar Türkiye’ye satılabilme ihtimalidir ama bu gayet kolaydır. Firmanın buradaki kayıtları belli olduğu için Türkiye’den üretim yapan firmanın aldığı ara mal yurt dışına ürün olarak gittiğinde zaten bu tespit edilmiş olacaktır. Dolayısıyla serbest bölgelere giren ara mallar için de ÖTV istisnasının sağlanması önemlidir. Aynı şekilde bölgelerde verilen ve yakın limanlardan verilen hizmetlerde KDV istisnasının sağlanması da taleplerimiz içerisinde yer alıyor.”
Yasa tasarısı ile bu düzenlemelerin sağlanmasını beklediklerini belirten Mum, taleplerini ilgili yerlere ilettiklerini ifade etti. Bu taleplerin belli bir bölümünün yasa tasarısı içerisinde yer aldığına dile getiren Mum, “Ama olmayan birkaç husus daha var. Biz TOBB Türkiye Serbest Bölgeler Meclisi olarak, ilgili bakanlıkların da katılımıyla bu sene yapılacak olan şura toplantısında bu taleplerimizi aktaracağız” dedi. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA