Mersin stratejiden yoksun! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin stratejiden yoksun!


 

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) tarafından düzenlenen ‘11. Yılın İş İnsanı Ödülleri’ gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Gecede MESİAD Yılın İş İnsanı Büyük Ödülü’nü alan isim Teknopanel Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kahveci oldu.

Törende konuşan MESİAD Başkanı Deniz ise, Mersin’in kalkınma stratejisi ve politikasından yoksun olduğunu söyleyerek, Mersin-Adana rekabetinin de bölgenin gelişimine zarar verdiğini söyleyerek, “Nerelisin?’ sorusundan bıktık” dedi. 

SONER AYDIN

Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) tarafından düzenlenen ‘11. Yılın İş İnsanı’ ödülleri Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende sahiplerini buldu. Geceye, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz, dernek üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda iş insanı katıldı. 

“MERSİN-ADANA REKABETİ ZARAR VERİYOR”
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştirilen MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Deniz Mersin’in gelişmesinin önünde 4 temel engel bulunduğunu söyledi. Mersin’in kalkınma ve stratejisinden yoksun olduğunu dile getiren Deniz, “ Bu dört nedenden birincisi hemşerilik düzeyinde istenilen seviyeye ulaşılamaması, ikincisi ortak akılda buluşamamak, üçüncüsü merkezi hükümet 5 yıllık kalkınma planları ve mersin göreceli üstünlükleri ile uyumlu yerel dinamiklerimizin ihtiyaçlarını karşılayan ve üzerinde uzlaşılmış bir Mersin kalkınma politikası ve stratejisinden yoksunuz, dördüncüsü ise Çukurova’yı birlikte ve bütüncül geliştirmek yerine Mersin ve Adana zaman zaman kıyasıya rekabet etmektedir” dedi.

“NERELİSİN?’ SORUSUNDAN BIKTIK”
Mersin’in coğrafi dağılım ve demografik yapı bakımından küçük Türkiye olduğunu dile getiren Deniz, “Mersin göçle oluşmuş ilimizdir. Asıl problem göçle gelenlerin beraberinde getirdikleri alt kültürlerine ödünsüz satılmaları ve dar alanda kaynaşarak doğdukları ili yeni bir statü elde etmek için kullanmaya alet etmeleridir. Önceden gelenler ile yerleşiklerde buna çanak tutmaktadır. ‘Memleket çocuğu ve diğerleri’ sıkça karşılaşılan bir durumdur. Yeni bir kimse ile ilk karşılaşmada ‘Nerelisin?’ sorusundan bıkmış durumdayız. Kaynaşamamak kalkınma ve gelişme önündeki ciddi bir engeldir. Bu aynı zamanda ülkemizin güvenliğini de tehdit etmektedir. İzah edilen nedenlerle bir an önce bu durum araştırılmalı ve Mersin kimliğinde buluşmak üzere hal çaresi bulunmalıdır. Ayrışma ortak akıl oluşturmanın önündeki engeldir. Doğduğumuz il siyasette, ekonomide bir dayanak olmaktan çıkarılmalıdır. Mersin’in ortak akıl için önü açıktır. Bugüne kadar yapılamayanları yapmak için başarısız olunmuş ve sinerjisini kaybetmiş yöntemlerden farklı bir ortak akıl yaratmak ve etrafında buluşmak zorundayız. Sürekli değişim ve gelişimden uzak aynı kişiler ve aynı kurumların içe kapanık katılım ve esneklikten uzak verimleri verimsiz kullanmak fayda getirmedi” diye konuştu.

“MERSİN VE TÜRKİYE’YE YAZIK OLUYOR”
TÜRKONFED’in yeni yayınladığı iller arası rekabet raporunda belirlediği endekslere göre Mersin ve Adana’nın iller arasında 50. sıralara düştüğünü aktaran Deniz şunları söyledi: “2008 önemli bir tarihtir. Türkiye’nin her yeri gelişip ve büyürken Çukurova’nın neden gerilediğini izah etmeden yeni bir yol bulmalıyız. Bu nedenle yeni bir dinamizme ihtiyaç vardır. Halkımız direngen yapının değişiminden ve anlaşılmaktan yanadır. Ortak akıl için kabul görülen liderlere ihtiyaç vardır. Valimiz, belediye başkanımız ve çok daha önemlisi kaynağın başında kalkınma bakanımız var. Kentin anayasası olarak kabul edilen çevre planının belediyemizde onaylandığı gibi bakanlığımız tarafından da onaylanmasını bekliyoruz. Bu şansımızı iyi kullanmak zorundayız. Gelin bakan, vali ve belediye başkanı etrafında kenetlenelim. Yeni Mersin kalkınma ve gelişme stratejisine ihtiyaç vardır. Yeni belirlenecek projede tarım, turizm, lojistik ve sanayi Mersin’in kalkınması için yol gösterici olmalıdır. Özellikle en büyük ve ana sektörümüz olan tarımı öncelikle düzenlemeliyiz. Mersin’in ana kimliği tarımdır. Ürün kalitesinin sağlanması, arazilerin kayıt altına alınması, ekim alanlarının planlanması Avrupa standartlarında belirlenmelidir.”

 “HER TÜRLÜ DESTEĞİ SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Ödül töreninde yaptığı konuşmada Mersin’in kalkınması ve gelişmesi adına yatırım ve projeleri hayata geçiren MESİAD’a teşekkür eden Mersi Valisi Özdemir Çakacak, Türkiye’nin kalkınmasını sürdürülebilir kılma yolunda önemli başarılara imza attığını dile getirdi. Vali Özdemir Çakacak törende yaptığı konuşmaya Mersin’in kalkınması ve gelişmesi için sundukları katkılar, yaptıkları yatırımlar ve hayata geçirdikleri projeler için MESİAD üyelerine teşekkür ederek başladı. Konuşmasında 2008 yılından bu yana yaşanan küresel ekonomik durgunluğun yanı sıra, komşu ülkelerde yaşanan siyasi istikrarsızlık ve iç karışıklıkların da ülkemizin dış ticaret hacminde bir takım olumsuzluklar yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Vali Çakacak, tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkemizin 27 çeyrek boyunca ekonomik büyüme gerçekleştirerek, kalkınmasını sürdürülebilir kılma yolunda önemli başarılara imza attığını vurguladı. İş insanlarının, Ar-Ge temelli inovatif bir yaklaşımla katma değeri yüksek ürün üretiminde gösterdikleri ilerleme büyümeyi pekiştirdiğini aktaran Çakacak, “Bu süreçte bizler de kamu ve yerel yönetimler olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla, iş insanlarımızın yanında olmaya, onlara her türlü desteği sağlamaya kararlılıkla devam etmekteyiz. Bu ödülleri; iş insanlarımıza bugüne kadar yaptıkları yatırımlarla, hizmetlerle ilimizin ve ülkemizin sosyo-ekonomik kalkınmasının lokomotifi olmaya devam edeceklerine olan inancımızın bir nişanesi olarak görüyoruz. Mersinimizin ve ülkemizin gelişmesine katkı sağlayan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyor, ülkemizin belirlediği hedeflere ilimizin en üst düzeyde katkı sağlaması noktasında yaptıkları başarılı çalışmalar neticesinde ödül alan tüm iş insanlarımızı içtenlikle tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

“ORTAK AKILLA HAREKET EDİLMELİ”
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan adına ödül törenine katılan Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun ise ortak akılla hareket etmenin önemini vurguladı.  Mersin’in dinamiklerinin önümüzdeki süreçte de ortak akıl, el birliği ve iş birliği içerisinde çalışarak hem Mersin hem de Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınması adına önemli çalışmalar yürüteceğine olan inancını ifade eden Coşkun, şunları söyledi: “Mersin’le ilgili her projeyi çok yakından ve titizlikle takip eden Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan, bu projelerin bir an önce tamamlanarak hayata geçirilmesi yönünde yoğun çaba ve gayret göstermektedir.”

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Konuşmaların ardından MESİAD 11. Yılın İş İnsanları Ödülleri’ni almaya hak kazanan iş insanları ödüllerini aldık. Törende Yılın Ar-Ge ve Yenilikçilik Ödülü AKY Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Gökmen Akyürek’e, Yılın Genç Girişimci Teşvik Ödülü Asilzade Yemekçilik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı adına Mehmet Atilla’ya, Yılın Kadın Girişimcisi Teşvik Ödülü Adıcan İthalat ve İhracat Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Adıcan’a, Yılın Girişimcisi Teşvik Ödülü Özaltın Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Altın’a, Yılın Girişimcisi Ödülü Akyürek Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akyürek’e verilirken, MESİAD Yılın İş İnsanı Büyük Ödülü’nü alan isim Teknopanel Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kahveci oldu.
İş dünyasında ödül almayı hak eden isimlere ödüllerinin protokol üyeleri tarafından verilmesinin ardından Mersin’e hizmet veren ve Mersin’in her anlamda gelişimine katkı sağlayan isimlere ödülleri verildi. Törende Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a yılın Kalkınma ve Hizmet Ödülü verildi. Yılın Vefa Ödülü 2008 yılında hayatını kaybeden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman adına eşine takdim edildi. Yılın Sosyal Sorumluluk Proje Ödülü Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a verildi. Yılın OSB Mesleki Teknik Eğitime Katkı Ödülü MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli’ye verilirken Yılın Sağlık ve Eğitim Hizmet Ödülü’nü ise Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı aldı.
Son olarak Yılın Demokrasiye Katkı Ödülü Mersin Valisi Özdemir Çakacak’a takdim edilirken, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise Yılın Şehircilik Hizmet Ödülüne layık görüldü.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA