İHALE TARTIŞMASI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İHALE TARTIŞMASI!


 

Büyükşehir’in bir yıllık akaryakıt ihalesinin 51 milyon TL veren firma yerine MİY eski başkanlarından Hüseyin Çalışkan’ın firması Ranpet’e verilmesi tartışma yarattı. AKP’li Canlı, kamu menfaati için ihalenin yenilenmesini isterken Başkan Kocamaz, düşük teklif veren firmanın iyi niyetli olduğunu dü

Hediye Eroğlu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündem gelen akaryakıt ihalesi, ilginç bir tartışmaya konu oldu. Geçtiğimiz günlerde Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 1 yıllık akaryakıt ihalesinde 51 milyon 775 bin 710 TL teklif veren Balpet firması Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Balkan, kendilerinin elenip 56 milyon 441 bin lira teklif veren firmanın kazanmasını eleştiren açıklamaları ile gündeme bomba gibi düşmüştü. 

BELEDİYE YÖNETİMİNE; KAMU MENFAATİ ÇAĞRISI
Söz konusu ihaleyi mecliste AKP’li Meclis Üyesi Kadir Canlı gündeme getirdi. Kamuoyunda akaryakıt ihalesi ile ilgili öncesi ve sonrasında çok şey yapıldığını söyleyen Canlı, “Bizim de takip ettiğimiz kadarıyla ihaleye giren 1’inci ve 3’üncü firma arasında 5 milyon TL’ye yakın fiyat farkı var. 51 milyon TL fiyat veren varken, ihaleyi 56 milyon TL fiyat veren firma aldı. ‘Ekonomik sıkıntı var, para ödemelerinde sıkıntı var’ diyerek meclisten borçlanma yetkisi aldınız. 5 milyon TL ciddi bir para. 
İhalenin elenme sebebi bilanço evrakının eksik olduğu önceki yıllara ait bir evrakın verildiği yönünde. İhale iptal edilip, yeniden yapılabilir veya bu hali ile bile verilebilirdi. 
Biz bir Bat-Çık yapmak için 10 milyon TL para harcıyoruz. Evrak meselesi ise ihaleyi iptal edelim veya yenileyelim. Madem biz para sıkıntısı çekiyoruz ihaleyi yenileyelim. Hem o zaman daha şeffaf olur.  
Ayrıca ilgili firma Kamu İhale Kurumu’na giderse, akaryakıt temini yine farklı bir yolla çözülecek. O zaman nasıl yapılacak ise şimdi de öyle yapılabilir. Akaryakıt ihaleleri pompa fiyat üzerinden yapıldığı için birbirine yakın olması doğaldır ama ortada bir kamu menfaati olduğu için tartışıyoruz” dedi. 

“KÖR KURUŞUN PEŞİNDEN GİDİYORUZ AMA TEŞEKKÜR EDEN YOK”
AKP’li Kadir Canlı’nın açıklamalarının ardından açıklama yapan Başkan Burhanettin Kocamaz ise “Biz de belediyenin her kör kuruşunu değerlendirmek, peşinden gitmek mecburiyetindeyiz, bunun için çalışıyoruz. Ama kimse bunun için teşekkür etmiyor. Sadece yaptığınız işin usule uygun olup olmadığına bakılıyor. İhale maddelerine uyuluyor mu, uyulmuyor mu buna bakılıyor. Maalesef belediyeye gelen müfettişler bu şekilde değerlendirme yapıyor” dedi. 

BAŞKAN KOCAMAZ’DAN, BALPET’E; “O ARKADAŞIN İYİ NİYETLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM” 
Söz konusu ihale ile ilgili düşük teklif veren Balpet firmasının yetkilileri ile kendisinin de bir görüşme yaptığını açıklayan Başkan Kocamaz, “O arkadaşımız ile de görüştüm. Bana evrak eksiği durumunu hiç anlatmadı. Yani ihale ile ilgili tüm şartları yerine getirdiğini ifade etti. Adana’da, Ankara’da, Gaziantep’te benzeri işler yaptığını söyledi. Eğer bu adamın bana söyledikleri doğru olsaydı, bu kadar yeri yapan adam 2015 yılı bilançosunu getiremez mi? Şartnamede bu evrak isteniyor. Bu arkadaş 2013 ve 2014’ü getirmiş. Bu kadar büyük iş yapan adam 2015 bilançosunu da getirir. Bilinçli olarak getirmedi ya da bu işin içerisinde başka işler var. Üstelik bu kişinin bazı ilçelerimizde petrolü yok. Bunlarla ilgili şartları da aslında yerine getiremiyor. Ayrıca bu firmanın araç tanıma sistemi de yok. Bu sistem ne kadar zamanda hayata geçer bunu sizlerin takdirine bırakıyorum ama en az 4-5 ay sürer. Tabi biz elbette bu işin en ucuzuna yaptırmak isteriz ama bu arkadaşımızı ben Tarsus’tan tanıyorum, Tarsus’ta da böyle ihalelere girmişti ve orada da bazı problemlerle karşılaşmıştık. İhale bu hali ile şeffaf değil mi? Biz burada kimsenin şov yapmasına izin vermeyiz. Siz geçen sene de bu işi bu şekilde anlattınız. Ben adamla görüştüm. Bu adam böyle bir yanlışı olduğu için ‘ne isterseniz yaparım’ dedi. Ne kadar ek iş yaparsanız dedim; ‘750 bin TL’lik iş yaparım’ dedi. Ben de isterim bu adamın yapmasını. Görünen o ki her halukarda bu ihalenin KİK’e gitme durumu var. İhale henüz neticelenmedi, incelemeler yapılsın gerekirse iptal de olur. O arkadaşın iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum” dedi. 

AKP’DEN FEN İŞLERİNE, MECLİSİ YANLIŞ BİLGİLENDİRME TEPKİSİ
Konuyla ilgili Meclise bilgi veren Fen İşleri Dairesi Başkanı Vedat Doğan ise “Söz konusu akaryakıt ihalesine 7 ayrı firma iştirak etmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucu bunların içinden Kamu İhale Yasası’nca istenen ve yerine getirilmesi zorunlu olan belgeleri getiremeyenler elenmiştir. Söz konusu firma da; başka bir firma ile ortak girişim yaparak ihaleye girmiş olup, pilot ortağın bilançosu ve diğer ortağın teklif ettiği fiyata cirosunun yetmemesi nedeniyle elenmiştir. Her iki ortak da ilgili kriterleri sağlayamamıştır. Sundukları teklifi kendileri veriyorlar. Bu fiyatın yüzde 25 cirosunu karşılamaları gerektiğini biliyorlar. Diğer katılımcı firmaların bir eksiği yoktu ve değerlendirme buna göre yapıldı. Şuan itirazlar var onlar değerlendiriliyor. Firma haklı ise Kamu İhale Kurumu’na gider” dedi. 
Doğan ile AKP’li Kadir Canlı arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşanması üzerine Canlı, Doğan’ı, meclisi yanlış bilgilendirmekle suçlayarak, “Sanki karşısında çocuk var” tepkisi verdi. 
Son olarak söz alan AKP’li İsmail Yerlikaya’nın, partilisi Kadir Canlı’yı zora sokacak bir çıkış yapması da dikkat çekti. Yerlikaya, “Firma 2015 bilançosunu getiremiyorsa cirosu tutmuyorsa nasıl büyük firma?” sorusunu gündeme getirdi.  
Söz konusu İhaleyi Mersin İdman Yurdu eski başkanlarından Hüseyin Çalışkan’ın sahibi olduğu Ranpet firması kazanmıştı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA