DENETİMCİLER BAĞIMSIZ OLMALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DENETİMCİLER BAĞIMSIZ OLMALI!


 

Mersin Serbest Bölge’de yaşanan kuralsız ve güvencesiz işçi çalıştırmanın, denetlemelerin yetersiz olmasından kaynaklandığını savunan işyeri hekimi Dr. Uğurhan, iş yeri hekimlerinin, denetimcilerin bağımsız olması gerektiğini söyledi.

SONER AYDIN

İşyeri hekimi ve Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, Mersin Serbest Bölge’de çalışan tekstil işçilerinin yaşadığın sorunları gazetemize değerlendirdi. İş yeri hekimleri olarak iş yerlerini çalışan sağlığı açısından uygun olup olmadığını incelediklerini ve iş kazalarını önlemek adına işverene danışmanlık yaptıklarını kaydeden Dr. Uğurhan, “Biz işçi sağlığını koruyucu sağlık hizmetleri içinde değerlendiriyoruz. Bizim meslek alanlarımızdan biri de iş yeri hekimliğidir. Biz iş yerine gidip, çalışan sağlığı açısından uygun mu değil mi önce onu inceleriz. Ayrıca iş kazaları meydana gelmesin diye de işverene danışmanlık yaparız” dedi.

“İŞVEREN YETERLİ MALZEME TEMİN ETMİYOR”
Serbest Bölge’de tekstil sektöründe birçok meslek hastalığını ortaya çıktı bilgisini veren Uğurhan, özellikle pamuk ve toz ile çalışılan yerlerde daha sık meslek hastalığı göründüğü aktardı. Tekstil sektöründe ortaya çıkabilecek hastalıklardan korunmanın birinci yolunun koruyucu maske kullanmak olduğunu dile getiren Dr. Uğurhan, “Her iş kolunda değişik maskeler vardır. Örneğin, sağlıkçıların kullandığı maske ayrıdır, tekstil sektöründe tozun inceliğine göre işçilerin kullandığı maske farklıdır. Oranın iş yeri hekimi ortaya çıkan toza göre işvereni, temin etmesi gereken malzemeler konusunda bilgilendirir. Ama işveren ekonomik nedenlerle ya ucuz malzeme alır ya da hiç almaz. Hastalıklardan korunmanın bir diğer yolu ise eldiven takmak ve işe uygun üniforma kullanmaktır. Bunlar işçinin sağlığını korumada birinci sırada geliyor” diye konuştu.

“DENETLEME MEKANİZMASI YANLIŞ KURGULANMIŞ”    
İşyerlerinde ortaya çıkabilecek sorunlara karşı iş müfettişlerinin denetleyici görevi gördüğünü ve sistemin böyle işlediğini aktaran Dr. Uğurhan, “Sistem denetleme üzerine böyle kurulmuştur. İş sağlığı ve iş güvenliği yasalarımız var ama bu yasalar yerine getirilmiyor. İşyerlerinde sigortasız işçi çalıştırılmaması lazım ama sigortasız işçi çalıştırılıyor. İşe göre uygun malzeme alınması lazım ama alınmıyor. Bunu gören iş güvenliği uzmanları ya da işyeri hekimlerinin durumu üst merciiye bildirmesi gerekir ancak bildiremez çünkü maaşlarını işyerinden alırlar. Denetleme mekanizması yanlış kurgulanmış bir sistem. Aslında bu hizmeti devlet sağlamak zorunda. Yani işyeri denetimcisi gördüğü sorunu bir üst kurumu bildiremiyor çünkü işveren sözleşmesini feshediyor. Sadece duyarlılık üzerine, bilgilendirme üzerine kurulmuş bir sistem, doğru bir sistem değil. Bunun öncelikle acil olarak değiştirilmesi lazım. İşçilerin hastalanmaması için koruyucu donanımlarını işyerinin temin etmesi gerekli. Türkiye’de güvenlik ve sağlık kültürü çok yetersiz. Bazen işveren en doğru malzemeyi alıp işçiye veriyor ama işçi bunu kullanmıyor. İşveren maske, baret, gözlük, eldiven veriyor işçi bunları takmıyor. Yani işin bir de bu boyutu var. Bu güvenlik kültürü çocukluktan verilmeli” ifadelerini kullandı.

“HERŞEY KAĞIT ÜZERİNDE, UYGULAMA SIFIR”
Türkiye’de çalışma şartlarının Avrupa standartlarında olmadığını, her şeyin kağıt üzerinde kaldığını kaydeden Dr. Uğurhan şunları söyledi; “Örneğin, Serbest Bölgede sigortasız işçi çalıştırılır, işçi uygun olmayan malzemelerle çalışılır, uygun olan malzeme verilse işçi ‘bana bir şey olmaz’ deyip kullanmaz. Kadın işçilerin kullandığı eşarplar makinelere dolanıp kazaya sebebiyet verebilir, ‘bone tak’ dediğinizde başörtüsünden vazgeçmez. Yani hem işverenden hem de işçinin kendisinden doğan karşılıklı bir sorun söz konusu.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA