TUTUKLU MUHABİRE, ULUSLARARASI DESTEK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TUTUKLU MUHABİRE, ULUSLARARASI DESTEK


 

Mersin’de 17 günlük gözaltı süresinin ardından tutuklanan gazeteci Cemil Uğur ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Halil İbrahim Polat’ın Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasına katılmak için Mersin’e gelen ulusal ve uluslararası bazı basın meslek örgütü temsilcileri gazetec

Mehmet Nabi Batuk

Silahlı terör örgütü propagandası yapmak ve Silahlı terör örgütüne üye olmak suçlaması ile yargılanan Evrensel Gazetesi Mersin muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat’ın yargılandığı davanın ilk duruşması nedeniyle Mersin’e gelen PEN İnternational Temsilcisi Caroline Stockford, İngiltere Gazeteciler Sendikası (NUJ) Temsilcisi Alexander Macdonald, Günlük Morning Star Gazetesi Yazarı Steven Sweeney ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve NUJ Üyesi Arif Bektaş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Disk Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, KHK ile kapatılan Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanı Hakkı Boltan ve Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat; Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

“TANRILAR TÜRKİYE’DE ÇILDIRMIŞ OLMALI DİYORLAR”
İlk basın açıklamasını yapan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, muhabirlerinin haber takibi sırasında gözaltına alındığını ve 5 CHP’li Milletvekilin Mersin Emniyet Müdürlüğü görüşmesine rağmen 17 gün boyunca gözaltında tutulduğunu söyledi. Ulusal ve Uluslararası Basın Meslek Örgütleri’nin de muhabirlerinin beraat edilmesine yönelik defalarca açıklama yaptığını hatırlatan Polat, “İki muhabirimizde 15 yıl gibi örgüt üyeliği ve örgüt propagandası yapmak suçundan yargılanıyor. Biz bunu Avrupa’da meslektaşlarımıza anlattığımızda ‘tanrılar Türkiye’de çıldırmış olmalı’ diyorlar. Tutuklu arkadaşımız daha sonra Mersin’den Hatay’a sürüldü. Bu ağır bir kötülük halidir. Burada ailesine ve avukatlarına zorluk olsun diye bir gazeteciyi Hatay’a sürdüler. Davadan sonra arkadaşımızı alarak gitmek istiyoruz” dedi.       

“UMARIZ DAVADAN CEMİL İLE BİRLİKTE ÇIKARIZ”
Disk Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ise “Bu yılın başında 31 gazeteci hapishanelerdeydi. Şuanda 140’ın üzerinde gazeteci hapishanelerdedir. Biz hep meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gazetecilik ile ilgili olan davaların düşürülmesini talep ediyoruz. Bugün buraya tutuklu bir arkadaşımız ile dayanışmak için geldik. Umarız davadan Cemil ile birlikte çıkarız ve Cemil haber yapmaya devam edebilir” dedi.

“BU GÜNLERİN GEÇECEĞİNE İNANIYORUZ”
Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü ve hukuk sisteminin çok kötü bir dönemden geçtiğini söyleyen (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Cemil Uğur’un tutuklanması bir hukuksuzluğun örneğidir. Artık Türkiye’de gazeteciler işledikleri suçlar nedeniyle değil yaptığı ve izledikleri haberler nedeniyle yargılanıyor ve ceza evlerine giriyorlar. Bugün cezaevlerinde bulunan 100’ün üzerindeki gazetecinin iddianamelerine baktığımızda hepsi yaptıkları haberlerdir. Bu günler karanlık günlerdir. Bu günlerin geçeceğine inanıyoruz. Bugünleri dayanışma ile aşabileceğimize inanıyoruz. İlk talebimiz Cemil Uğur’un tahliye edilmesi ve davasının düşürülmesidir. İkinci talebimiz bir an önce cezaevindeki bütün gazetecilerin serbest bırakılmasıdır. Umarım Türkiye’de basın özgürlüğünü konuştuğumuz günlere yeniden dönebiliriz” diye konuştu.

“TÜM GAZETECİLERİN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYORUZ”
Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci ve yazarların davalarını yakından izlediklerini söyleyen PEN İnternational Temsilcisi Caroline Stockford, “Bizim işimiz ifade özgürlüğü ve dil haklarıdır. Bu haklar Türkiye’de yerine getirilemiyor. Türkiye’de insanların dengeli bir haber alma hakkı vardır. Biz buna inanıyoruz.  Bu kadar basın kurumu kapanırken bu haklar kullanılamıyor. Biz başta Cemil Uğur, Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay başta olmak üzere tutuklu bulunan diğer tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Günlük Morning Star Gazetesi Yazarı Steven Sweeney ise “bugün basın özgürlüğü mahkemededir. Gazetecilik bir suç değildir. Genç gazetecilerin hapiste olmasından ve yargılanmasından ve işlerini yaparken gözaltına alınıyor olmalarından dolayı çok kaygılıyız. Basın özgürlüğü basit bir insan hakkıdır. Basına sansür ve baskı insan hakkı ihlalidir. Bu yüzden bütün dünyanın gözü Türkiye’nin üzerindedir. Bu hukuksuzluğa daha fazla dayanamayız. Daha fazla sessiz kalamayız” diye konuştu.        
23 Ağustos tarihinde KHK ile kapatılan TUHAD-FED Mersin Temsilciliği tarafından düzenlenen basın açıklamasına yapılan polis müdahalesi sırasında gözaltına alınan ve ardından 17 gün sonra çıkartıldıkları Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılan Evrensel Gazetesi Mersin Muhabirleri Cemil Uğur ve Halil Polat daha sonra Cumhuriyet Savcısının itirazı üzerine Sulh Ceza Hakimliğinde görülen duruşmanın ardından Halil İbrahim Polat imza şartı ile serbest bırakılmış,  Cemil Uğur ise tutuklanarak Mersin Cezaevi’ne konulmuştu. Tutuklanan Uğur bir süre sonra Hatay T Tipi Kapalı Cezaevine gönderilmişti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA