MERSİN’DE HAK İHLALLERİ ZİRVEYE ÇIKTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE HAK İHLALLERİ ZİRVEYE ÇIKTI


 

İHD Şube Başkanı Tanrıverdi, 2016 yılında şubelerine 397 hak ihlali başvurusunun yapıldığını söyledi.

-SONER AYDIN-

Mersin’de 10 Aralık Dünya Hakları Günü kutlamaları çeşitli etkinliklerle devam ediyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi üyeleri kutlamalar çerçevesinde Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü (STÖ) ve emek örgütü temsilcisinin destek verdiği açıklamada, “Savaş karşı barış”, “İnsan haklarıyla insandır”, “Yaşasın barış” döviz ve pankartları açıldı. Grup adına açıklamayı gerçekleştiren İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hak ihlalleri başvurusunun arttığının altını çizdi.  

“MERSİN HAK İHLALİNİN EN YOĞUN YAŞANDIĞI İL”
Mersin’in Türkiye’deki hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı kentlerin başında geldiğini dile getiren Tanrıverdi, 2016 yılı Kasım sonu itibariyle şubelerine 397 hak ihlali başvurusu yapıldığını kaydetti. En fazla gözaltında işkence iddiaları şikayeti aldıkları bilgisini veren Tanrıverdi, kurumlarına 174 gözaltında işkence iddiası başvurusu yapıldığını belirtti. Öte yandan şubelerine 85 cezaevi hak ihlali başvurusu yapıldığını aktaran Tanrıverdi, “Şubemize 79 şiddet ve işkence, 23 düşünce ve ifade etme engeli, 13 meslekten men, 12 sosyal hak ihlali, 11 kurum kapatma başvurusu yapıldı. Yine Mersin’de 11 dernek KHK ile kapatıldı. Bazı dernek başkanları bu faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklandı. Derneğimize yapılan hak ihlali başvuruları dışında, ilimizde daha çok ihlal yaşandığı tarafımızdan bilinmektedir. Özellikle toplumsal olaylar gerekçe gösterilerek açılmış olan davaların ve kişilerin sayısını takip edebilmek imkânsızlaştırılmıştır. Taleplerini dile getirmek isteyen dernek, sendika, platform üzerindeki baskılar gün geçtikçe çoğalmaktadır. Bunların her türlü basın açıklaması, toplantı, gösteri, yürüyüş ve etkinlikleri OHAL gerçekçe gösterilerek valilik kararıyla yasaklanmaktadır. Öğrencilerin deyimiyle Mersin Üniversitesi cadı avına dönüştürülmüştür. Barış bildirisine imza attıkları gerekçesiyle onlarca öğretim üyesi üniversiteden uzaklaştırılmıştır. Son bir yıl içinde 38 öğrenci gözaltına alınmış, bunların 14’ü hala tutukludur. 92 öğrenci üniversiteden uzaklaştırma cezası aldı. 131 öğrenci hakkında 373 dava açıldı. Bu dönemde kadına şiddet ve işkence olayları gün geçtikçe çoğalmakta. Bu dönemde TMK mağduru 217 çocuk gözaltına alındı. İnsan hakları savunucuları olarak, insan hak ve özgürlüklerinin önündeki engellerin, OHAL uygulamalarının, darbe girişimlerinin ortadan kaldırılması için gerekenleri yapmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA