AKKUYU İÇİN TARİH VERİLDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU İÇİN TARİH VERİLDİ!


 

Başbakan Binali Yıldırım, “Akkuya projesi hızlandırılacak.

Amacımız bir fazını 2023 öncesinde hayata geçirmek” derken, Rusya Başbakanı Medvedev de, Akkuyu projesi için karar süreçlerinin hızla işleyeceğini ve ilk enerji fazının 2023 yılında devreye gireceğini dile getirdi.

Haber Merkezi

Başbakan Binali Yıldırım, Moskova’daki temasları kapsamında Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev ile görüştü.  Başbakanlık binasında yapılan görüşmeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diröz de katıldı. Görüşme sonrası iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. 

AKKUYU MUTABAKATI 
Toplantıda ilk söz alan Rusya Başbakanı Medvedev, Akkuyu projesi için karar süreçlerinin hızla işleyeceğini ve ilk enerji fazının 2023 yılında devreye gireceğini dile getirdi. Medvedev şunları söyledi:" Mali alandaki iş birliğimizle ilgili ortak yatırım fonu oluşturmaya karar verdik. Üçüncü ülkelerle de ortak projeler yürüteceğiz. Türk Akımı biliyorsunuz. Bu konuda önemli bir gelişme var. Kısa bir süre önce anlaşma onaylandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da imza attı. En yakın zamanda bu anlaşma bizdende onaylanacak ve Akkuyu Nükleer Santrali umarım en kısa sürede projeye stratejik yatırım statüsü verilecek. İlişkilerimizi bundan sonra normalleştirmeye devam edeceğiz."

BAŞBAKAN YILDIRIM: HEDEF 2023 
Toplantıda konuşan Başbakan Binali Yıldırım da, “Akkuya projesi hızlandırılacak. Amacımız bir fazını 2023 öncesinde hayata geçirmek" dedi. 
Özellikle enerji alanında Türkiye ve Rusya’nın tam bir iş birliği içerisinde olduğunu söyleyen Yıldırım, “Önemli projelerimiz var. Nükleer enerjiyle ilgili Akkuyu Projesi bizim stratejik bir proje olarak gördüğümüz alandır ve bu konuda gerekli kararlar alınma aşamasındadır. Bundan sonraki hedefimiz projenin biraz daha hızlandırılarak en azından Türkiye'nin 100. kuruluş yıl dönümünden önce bir fazının hayata geçmesidir. Bir yıllık süreçte hedeflerimiz beklentinin altına düştü. Bunun için alınması gereken bir takım kararlar var bunların detaylarını içeride konuştuk. 2010 yılında 100 milyarlık bir ticaret hedefi koyduk ancak gerisinde kaldık. Bundan sonra yapacağımız çok iş var. Bunun için alınması gereken bir takım pratik kararlar var. Karşılıklı kısıtlamaların kaldırılması ve bu çerçevede ticaretin hız kazanması ilişkilerimizi geliştirecektir. İki halkın dostluğu temelinde iki ülkenin ortak menfaatleri konusunda çözülemeyecek hiçbir engel yoktur. Ortak paydaları tespit ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu gelişmelerin hem Türk halkı hem Rus halkı için ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyorum.
İki başbakan gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Akkuyu projelerine ilişkin bir soruya Rusya Başbakanı Medvedev şöyle yanıtı verdi: “Akkuyu Nükleer Santral projesi de stratejik bir proje. Sermayedeki pay dağılımı aynı olmaya devam ediyor. 2010 senesinde ortaya çıktı bu proje. Birçok açıdan yavaş ilerliyor. Fakat hızlandırılabilir. İlk enerji bloku 2023 senesinde devreye girecek. Tabii ki Türk partnerlerimizle ilgili kuruluşlar arasında temasları sağlayacağız." 
Başbakan Binali Yıldırım ise “Akkuyu konusunda bizde stratejik yatırım grubuna dahil edilmesine karar verdik. Diğer izinler konusunda da bugün değerlendirdiğimiz gibi izinler alınacak. Bu projeler bizim için önemli. Türk Akımı'nda ise işler hızlı gelişiyor. Anlaşma bizim tarafımızdan onaylandı" dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA