ARTIK BU BELGEYİ ALMAK ZORUNLU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ARTIK BU BELGEYİ ALMAK ZORUNLU!


 

Mesleki Yeterlilik Kanunu gereği tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar artık mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda. Bir yıl içinde belgesi olmadan çalışan her kişiye 500 TL idari para cezası uygulanacak. 2017’de ise bu ceza 527 TL olacak.

SONER AYDIN

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından ‘Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Personel Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi Projesi’ kapsamında sınav ve belgelendirme süreçleri, belge alma zorunluluğu getirilen meslekler ve mesleki yeterlilik sistemi hakkında bilgilendirme yapıldı. MTSO konferans salonunda gerçekleştirilen toplantı ile sektör temsilcilerine “Mesleki Yeterlilik Belgesi”nin önemli anlatıldı.

İLK OLARAK 48 MESLEKĞE BELGE VERİLECEK
Proje hakkında bilgi veren MTSO Projeler Müdürlüğü Şefi Fevzi Filik, proje ile şuan 48 meslek dalı için hizmet vereceklerini ancak 2017 yılı içinde sayıyı 117’ye çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Avrupa Birliği (AB) finansmanı çatısı altında hazırlanan proje ile ilk olarak dış ticaret ve lojistik sektöründe faaliyet göstereceklerini dile getiren Filik, “Mersin limanı ve serbest bölgesi ile bir dış ticaret lojistik şehri. Bu yüzden ilk olarak dış ticaret ve lojistik sektöründe faaliyetlerine başlayacak. Özel, sektör, üniversite, sivil toplum kuruşları ile 6 farklı toplantı gerçekleştirerek mesleki yeterlilik kurumunun ilgili birimine sunduk. Bahse konu olan mesleklerde yeterlilikler bir yada iki hafta içinde ilan edildikten odası artık ikinci basamak olan akreditasyonu kurmaya başlayacak” dedi. 

“BELGE ALANIN SINAV ÜCRETİNİ, İŞSİZLİK SİGORTASI ÖDEYECEK”
Açılış konuşmalarının ardından Mesleki Yeterlilik Kurumu Uzmanı Mustafa Özgen, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Ulusal Yeterlilik Sistemi, belge zorunluluğu ve belgelendirme teşviklerine ilişkin sunum yaparak katılımcıların sorularını yanıtladı. Sınav be belgelendirme konusunda işverenleri bilgilendiren Özgen, eğitimli ve mesleki yeterliliği olan çalışanların sınava tabi tutulduğunu, mesleki yeterliliği olmayan çalışanların ise eğitime tabi tutulduğunu belirtti. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yapıldığını belirten Özgen, “Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre;  “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır” dedi. Öte yandan Özgen, 2017 sonuna kadar mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerde sınava girip belge almaya hak kazananların ücretinin Bakanlar Kurulunun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağı, 2018’den 2020’ye kadar sınav ücretinin yarısı ile belge masrafının tamamı işsizlik sigorta fonundan karşılanacağı bilgisini verdi.

BAŞVURU ADRESİ VE GEREKLİ BELGELER
Çalışanlar mesleki yeterlilik belgesi için (mtsobelgelendirme.com) adresi üzerinden başvuru formu dolduracak.  Başvurunun tamamlanması için gerekli evraklar; Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Önlü Arkalı), İmzalı Başvuru Formu (Doldurduğunuz Online Form Merkezimizde İmzalanacaktır), Vesikalık fotoğraf (1 adet) ve Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA